Vesti Kopaonik - Vatra bukne u proleće

Kopaonik - Vatra bukne u proleće

Kopaonik | 09.05.2013. | politika.rs
rtanjpozar5

"Kapacitet" preventivne zaštite na Kopaoniku je manji nego ranije, ali je neobično da se požari sve češće događaju na kraju zimske turističke a pred građevinsku sezonu.

Nekadašnji planinarski dom "Rtanj" na Kopaoniku, odnedavno pod upravom više vlasnika, goreo je pre nekoliko noći. Vatra je zahvatila krov od odžaka iznad ognjišta, ali na sreću nije bilo povređenih. Uistinu, nikoga od gostiju tu nije ni bilo osim domara koji je obučen da preduzme mere preventivne zaštite od požara. Ovaj objekat je još jedanput bio u vatri, davne 1990. godine, pa je posle brzo obnovljen.

Pre godinu dana, takođe u požaru, stradao je poznati hotel "Grand". Tada su malobrojni gosti na vreme evakuisani a oštećena je krovna konstrukcija, nekoliko soba, recepcija, aperitiv bar ...

Nisu to jedine ovakve nepogode u našem najpoznatijem zimskom turističkom centru. Pamti se da je davno izgorela vila "Olga Dedijer", zatim se veliki požar dogodio i 1989. godine u konacima "Sunčani vrhovi". Bez sumnje, reč je o naselju velikog rizika, u konstrukciji mnogih ovdašnjih hotela, vila i vikendica preovlađuje drvo, na krovovima je šindra koja začas plane.

Zato je početkom devedesetih godina, podseća nas Aleksandar Čizmić, nekadašnji komandir brojne službe "Geneksa", ta jedinica brojala čak 36 vatrogasaca sa dva vozila. - Rešenjem nadležnog sektora MUP-a Srbije, Kopaonik je tada spadao u visoku kategoriju ugroženosti od požara i "Geneks" je imao više hotela nego sada pojedinci, ali smo bili obučeni, profesionalci, imali plan zaštite čitavog područja i za tri godine smo na Kopaoniku sprečili 72 požara u začetku. Ovde su hoteli, restorani, vile uglavnom od drvenog materijala, sve to lako i brzo gori, šuma je četinarska, zapaljena šišarka sa oko 400 stepeni puca i leti 50 metara dalje. To ne znaju neobučeni ljudi. Posle privatizacije i vlasničkog usitnjavanja, novi vlasnik "Granda" i Konaka proglasio nas je tehnološkim viškom. Protivpožarna vozila su data nekome, da li na ime nekog duga ili ne znam zašto - objašnjava nam Čizmić.

U odeljenju bezbednosti i protivpožarne zaštite Raškog okruga, načelnik Rade Kočović priznaje da je posle brojnih privatizacija na Kopaoniku mnogim novim vlasnicima zaista bila balast protivpožarna obuka zaposlenih, održavanje i kontrola protivpožarnih aparata, hidranata, periodična provera električnih instalacija, plan evakuacije gostiju i zaposlenih. - Međutim, naših šest protivpožarnih inspektora - nastavlja Kočović - kontroliše i piše prekršajne ​​i krivične prijave kako bi održali određeni nivo preventive. Insistirali smo da naša isturena protivpožarna jedinica, koja sada broji 15 zaposlenih, dobije specijalizovano vatrogasno vozilo za gašenje požara u tamošnjim uslovima, i to nam je obećano. U toku je i nova kategorizacija objekata na Kopaoniku u skladu sa najnovijim propisima o protivpožarnoj zaštiti, tako da će se tačno znati šta sve određeni objekat mora da poseduje radi preventive od požara - ističe Kočović.

On, međutim, nije mogao da nam potvrdi priče o, navodno, podmetnutim požarima zarad "skraćenja" urbanističke procedure o gradnji novih vila i hotela i drugih interesa vlasnika. Nije imao odgovor ni na naše pitanje kako to da vatra često bukne na kraju turističke a pre početka građevinske sezone i kako je jedan vlasnik imao čak i projekat objekta "za posle požara". Međutim, Kočović se složio sa nama da je dobro što su hoteli i vile koji gore obično na vreme bili osigurani kod domaćih osiguravajućih kuća.

        M. Dugalić       politika.rs

 

Komentari