Vesti Kopaonik - Uređeni parking prostori, bez lopatara ove sezone

Kopaonik - Uređeni parking prostori, bez lopatara ove sezone

Kopaonik | 28.12.2013. | infokop.net
kopparking2370

Kategorije

Za veliki problem koji je ružio idiličnu sliku Kopaonika konačno je nađeno rešenje. Pitanje lopatara i velika gužva zbog malog broja parking mesta je rešeno za ovu skijašku sezonu, pa će posetioci ove planine moći da svoje automobile parkiraju na prostoru ispred konaka “Sunčani vrhovi” i hotela “Grand”.

Ispred Konaka i Granda obezbeđeno je oko 120 parking mesta, a za njihovo čišćenje i održavanje zaduženo je 12 radnika iz Građevinske direkcije za urbanizam i izgradnju komunalne i stambene poslove opstine Raška. Naplata i čišćenje parking prostora se vrši 24 sata. Dnevna parking karta iznosi 300 dinara, dok je nedeljna parking karta 2 hiljade dinara.

a prošlogodišnja tri parking prostora (preko puta JATa, preko puta Konaka i ispred novog Trauma centra u Konacima) biće vrlo brzo raspisan tender i naplatu će takođe organizovano vršiti privatne firme. Ova tri parking prostora poseduju ukupno 300 parking mesta (3x100).

Veliki autobuski parking na mestu sportskih terena i ove sezone je funkciji i naplatu vrši MK grupa po ceni od 300 dinara dnevno za automobile. Kapacitet ovog parkinga je 150 mesta.

AMSS organizovano naplaćuje garažu sa 120 parking mesta između hotela Grand i Kluba A. Specifičnost ove garaže je da je njena stalna temperatura iznad "nule". Dnevna cena parkinga u garaži je 500 dinara. Neposredno pored garaže MK grupa uređuje parking prostor od 60 mesta po ceni od 300 dinara na dnevnom nivou.

Na mestu nekadašnje pijace, gornji novo Konaka a preko puta Kluba A, MK poseduje još jedan parking sa 50 mesta čija je cena takođe 300 dinara dnevno.

Odmah u produžetku JAT apartmana, a prema Vili "Ivana" postoji garaža na dva nivoa sa 60 parking mesta. Cena parkinga je 500 dinara dnevno.

Obzirom da je proteklih godina ulica Mirka Jovanovića (od hotela JAT, pored Kluba-A, Granda, Mounta, S i I kuća do regionalnog puta) nekada bila namenjena za saobraćaj u jednom smeru (napred navedenom), od sezone (2012/13) osposobljena je, i namenjena za saobraćaj u oba smera pa stim u vezi parkiranje u ovoj ulici biće dozvoljeno samo na obeleženim parking prostorima koji se naslanjaju na ulicu M. Jovanovića.

Parking prostori bivšeg hotela Bačište (150 mesta) preko puta ski lifta Marine vode (50 mesta), na Jarmu (50 mesta) i Srebrncu (70 mesta) biće namenjeni prvenstveno skijašima koji do skijališta dolaze svojim automobilima (gosti iz Vikend Naselja, Brzeća i okolnih mesta). Od ovih parkinga postojaće utabana i obeležena staza do najbliže žičare (Sunčana dolina, Marine vode i Gobelja), kao i utabana i obeležena staza za povratak do parking prostora sa najbliže ski staze bez potrebe za skijaškim peščenjem.Ovi parking prostori se ne naplaćuju. Time se znatno rasterećuje centar Kopaonika.

Ispred Hotela Putnik, koji je veznom stazom spojen sa žičarom Sunčana dolina, postoji parking prostor sa 20 mesta koji se ne naplaćuje. Specifičnost ovog prostora je mogućnost kupovine ski karti u samom hotelu.

Apel lokalne samouprave i policije je da se "lopatari" na parking prostorima koji se ne naplaćuju obavezno prijavljuju nadležnim inspekcijskim službama opštine Raška. U slučaju narušavanja javnog reda i mira osoba koje nelegalno naplaćuju parking prostor potrebno ih je prijaviti i policiji.

Zbog velikog ugrožavanja normalnog saobraćaja na regionalnom putu Rudnica - Kopaonik policija će imati nultu toleranciju za neporpisno parkiranje na delu puta kroz Vikend naselje. Već je napisano preko 50 prekršajnih prijava nesavesnim vozačima.

Svi gosti se takođe mole da poštuju saobraćajne propise, putnu signalizaciju, koriste zimsku opremu i da ne upravljaju vozilima u alkoholisanom stanju kako ne bi bili sankcionisani.

    Izvor: infokop.net

 

 

Komentari