Vesti Kopaonik - Trasa budućih staza i žičare Gvozdac

Kopaonik - Trasa budućih staza i žičare Gvozdac

Kopaonik | 14.09.2013. | skijanje.rs
gvozdacmapav5800x486

Pogledajte kako se pružaju nove ski staze i trasa budućeg šestoeda Gvozdac.

Staza Gvozdac je jedna od malobrojnih crnih - težih ski staza, omiljena brojnim skijašima koji posećuju Kopaonik. Dugačka je oko 1000 m i uz nju se nalazi ski lift tipa sidro dužine 916 m. Prošle godine je duž staze postavljen i sistem veštačkog osnežavanja. Mana ove staze je što je relativno kratka i sto je neadekvatna ski instalacija uz nju.

Uvažavajući predloge skijaša da ova staza ima prioritet u modernizaciji, JP Skijališta Srbije sa resornim Ministarstvom su odlučili je da se ova staza produži i postavi šestoseda žičara sa zaštitnim kupolama. U tom smislu je prošle godine od strane Ministarstva privrede i finansija raspisan tender za ovu žičaru (kao i za novu žičaru Krčmar), sprovedena je tenderska procedura, izabran ponuđač žičara - Leitner. Kada su pripreme sa demontažom starih žičara već počele, zbog poznatih problema sa rebalansom budžeta, odlučeno je da se potpisani ugovori sa Leitnerom za žičare Gvozdac i Krčmar aneksiraju i odlože za mesec maj naredne, 2014. godine.

U JP Skijališta srbije ovo vreme koriste za pripremu svih građevinskih uslova za brzu i efikasnu montažu istalacije. Ski staze uz žicaru Gvozdac su ukupne površine oko 12 ha. Za potrebe pripeme izgradnje šestosedne žicare Gvozdac urađen je i potvrđen Urbanistički projekat i projekat preparcelacije, kojim su obuhvaćene polazna i izlazna stanica.

Pogledajte pravac pružanja novih staza kao i buduće šestosed žičare Gvozdac. Za orjentaciju, na mapi su ucrtane i sve okolne žičare, ski staze kao i ski putevi.

Izvor podloge mape: JP Skijališta Srbije

Pogledajte mapu u većoj rezoluciji:

 

Galerija slika

Komentari