Vesti Jugoistok Srbije spreman za skijanje

Jugoistok Srbije spreman za skijanje

| 30.11.2012. | SSJIS
bojanine vodeski kuca

Sve skijaške staze jugoistočne Srbije spremno će dočekati predstojeću skijašku sezonu, a većina njih moći će da se koristi i za održavanje zvaničnih skijaških takmičenja u okviru Alpskog kupa Srbije. Izuzetak su jedino Bojanine vode na Suvoj planini kod Niša.

Stručni uvid u stanje skijaških staza na jugoistoku obavila je komisija Skijaškog saveza Srbije, čiji je zadatak da izda zvanične potvrde (homolog) o upotrebljivosti staza za takmičenja i da ukaže na eventualne nedostatke.

Pošto će se u narednoj sezoni zbrajati bodovi za pojedinačni i ekipni plasman sa nacionalnih i regionalnih trka, čime se povećava uloga regiona u srpskom skijaškom sportu, održavanje takmičenja će biti dozvoljeno ako postoje ujednačeni uslovi na svim stazama, usklađeni s međunarodnim skijaškim pravilima. Komisija još nije saopštila svoju odluku, ali je gotovo izvesno da će u jugoistočnoj Srbiji dozvolu za održavanje trka iz Alpskog kupa dobiti pet staza. To su staze na Staroj planini (Knjaževac), Crnom vrhu (Bor), Rajkovu (Majdanpek), Kraljevici (Zaječar) i Besnoj kobili (Vranje).

Homologaciju za sve starosne kategorije i gotovo sve alpske discipline godinama ima staza „Sokolov kamen“ na Bojaninim vodama kod Nisa. Ipak, na Bojaninim vodama ni ove zime neće biti takmičenja jer nije saniran kvar na ski-liftu, a pokušaji Ski-kluba „Niš“ da o tome bar razgovara s nadležnima u gradu nisu uspeli.

Za razliku od Bojaninih voda, staza na Basarskom kamenu (Vuidlič - Pirot) ima nov lift, snežne topove i tabač i radiće punom parom, ali na njoj nije moguće održavanje takmičenja za Alpski kup Srbije jer ne postoji dovoljna visinska razlika.

Ove zime i dalje će funkcionisati mali liftovi na Vlasinskom jezeru i Rtnju, ali samo za lokalne potrebe, prvenstveno za decu. Šansa Vlasine je u tome što će ovih dana u Surdulici biti formiran skijaški klub, od kojeg se očekuje da, zajedno s novim klubom iz Vladičinog Hana, bude generator inicijativa na ostvarivanju planova vezanih za skijanje pored Vlasinskog jezera (1.200 m), a posebno na Čemerniku (1.450). I na Rtnju će raditi mali ski-lift, a klub „Medved 1936.“ iz Boljevca bori se da se prokrči još jedan deo staze, koja bi tako postala dugačka 750 metara i bila atraktivnija.

Nema promena na Kukavici iznad Leskovca, na kojoj je nekad održano i prvenstvo Srbije za kategoriju dece do 14 godina. Pre dve godine iskrčeno je rastinje i održana je trka za cicibane u okviru Alpskog kupa jugoistočne Srbije, ali sudbina ove staze, na koju se dolazi zaobilazno preko Vladičinog Hana, i dalje zavisi od toga da li će biti napravljena prečica od Leskovca.

Komentari