Vesti Jugoistok nezadovoljan Skijaškim savezom Srbije

Jugoistok nezadovoljan Skijaškim savezom Srbije

Stara planina | 15.06.2014. | Z.M.
Mezdreja14jun640

Peta izborna sednica Skupštine Skijaškog saveza jugoistočne Srbije, održana 14.06.2014. godine u Mezdreji na Staroj planini, izrazila je nezadovoljstvo stanjem u Skijaškom savezu Srbije, zbog čega je zatražila hitno sazivanje sednice Skupštine SSS. Ta sednica trebalo je da se održi još u septembru mesecu prošle godine, a skijaška organizacija Srbije od tada radi bez finansijskog plana (kojeg nema već tri godine!). Da problem bude veći, postojanje inertnog Izvršnog odbora SSS uopšte se ne primećuje, a Alpski odbor funkcioniše haotično.

Skupština jugoistoka ocenila je da je, na polju razvoja skijaškog sporta, njena aktivnost dinamičnija i uspešnija nego delovanje republičke skijaške organizacije. Dosadašnji predsednik SS JIS, Zoran Jenić, podsetio je da su klubovi iz Knjaževca i Niša već dugo u najužem vrhu srpskog skijanja, da je jugoistok redovno organizator najznačajnijih domaćih i stranih takmičenja i da, više od svih regiona u Srbiji, sistematski poklanja pažnju razvoju skijaškog sporta.

U dvogodišnjem periodu između dve izborne sednice Skupštine, jugoistok je organizovao deset regionalnih trka i održao seminare za sudije, tehničke delegate i merioce vremena. U saradnji sa SSS homologizovano je šest staza za održavanje skijaških takmičenja, a u saradnji sa stručnom organizacijom "Interski Srbija" i Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport iz Niša obavljena je edukacija mladih trenera na Staroj planini. S takvom praksom biće nastavljeno, a prioritet će biti dat organizovanju seminara za postavljače takmičarskih staza.

Uz sve to, jugoistok je uveo i novu letnju disciplinu – slalom na rolerima (inline slalom). Počelo je eksperimentalnom trkom u niškoj Tvrđavi, a nastavilo se prošle godine serijom takmičenja održanih u Vranju, Nišu i Zaječaru. Na sednici je potvrđeno da će i ove godine jugoistok organizovati kup u slalomu na rolerima, na koji poziva i klubove iz drugih delova Srbije.

Skupština je zaključila da republička skijaška organizacija ne pokazuje potrebno interesovanje za aktivnosti klubova sa jugoistoka. Zbog toga je jednoglasno odlučeno da se pokrene procedura za izmenu pravila o ubiranju finansijskih sredstava iz klubova.

Jugoistok traži da se, kao i u mnogim drugim sportovima, registracija takmičara i klubova obavlja u regionu. To znači da bi naknada za registraciju i kotizacija bili uplaćivani regionalnoj kancelariji, posle čega bi manji deo tih sredstava bio doznačen republičkom savezu za obavljanje opštih funkcija, a ostatak bi bio zadržan u regionu za sprovođenje njegovih programa.

Za novog predsednika Skijaškog saveza jugoistočne Srbije izabran je Nebojša Stojanović, predsednik SK "Starica" iz Majdanpeka. Potpredsednici su Božidar Stošić (SK "Niš") i Đorđe Dedinac (SK "Besna kobila" – Vranje). Predstavnik SS JIS u Alpskom odboru biće i dalje Ognjen Dragoljević, šef stručnog štaba SK "Niš", a u Odboru za snowboard Milan Pešić, predsednik SSK "Stara planina" iz Pirota.

       Za Skijanje.rs - Zoran Marjanović

 

Galerija slika

Komentari