Vesti Jamajka nije samo nacija dobrih sprintera!!

Jamajka nije samo nacija dobrih sprintera!!

| 13.09.2012. | fis-ski
jamaica ski team4

Nakon sto je Usain Bolt ostvario svoju karijeru šestostrukog olimpijskog šampiona, Jamajka je postala poznata kao sprinterska nacija.

Iako nema uslova za zimske aktivnosti, ovo malo ostrvo je ponosno na svoju istoriju dostignuća u letnjim i zimskim sportovima. Bob tim ove zemlje je prvi put nastupio na ZOI 1988. u Kalgariu i tako na sebe privukao paznju celog sveta. Veoma snažnu želju za nastupima imaju jamajčanski skijaši i snowboarderi, što čini ovaj fenomen još interesantnijim.

Predsjednik Smučarskog saveza Jamaike, Richard Salm, kaže (izvod iz intervjua):

“Skijaški savez Jamaike je formiran 1998. godine kada je moj sin Andrew Salam odlučio da zimsku sezonu provede u ski centru Val d’Isere (FRA) što smo mi procenili kao mogućnost da on nastupi na FIS Prvenstvu sveta u Alpskim disciplinama koje se te godine odrzavalo u Vail-u, Colorado (USA). Kao rezultat svih tih aktivnosti nastao je i naš Smučarski savez pod pokroviteljstvom Olimpijskog Komiteta Jamaike.

Anrew je radio sa francuskim trenerom i tako postao prvi alpski takmičar sa Jamaike na Svetskom Prvenstvu. Uz njega je nastupila i Colette Gillian, jamajčanska djevojka koja je takođe predstavljala svoju zemlju na tom takmičenju.

Iako niti jedan od njih dvoje učesnika nije zaslužio svetsku slavu, to je bio istorijski moment za naše malo ostrvo a  i brojnu jamaičansku publiku koja je  pokazala da podržava naš mali tim i programe razvoja zimskih sportova kod nas.”



    Vest pripremio: Vlatko Slokar,  www.bihski.com

Galerija slika

Komentari