Vesti Jahorina - Radovi na ski stazama i akumulaciji

Jahorina - Radovi na ski stazama i akumulaciji

Jahorina | 18.09.2017. | jahorinaprestige.com
kamco radovi 2017 1 960x583

Na Jahorini su u toku radovi na uređenju i prošenju i čišćenju skijaških staza, izgradnji jezera - akumulacije za veštačko osnežavanje. U toku je uklanjanje dvoseda Poljice koji više nije u upotrebi, time će staza biti proširena i očišćena.

Ski staza Poljice se proširuje a radi se i na pravljenju novog nagiba ove staze. Na jednom delu staze Poljice ranijih godina su se najviše dešavale povrede zbog brze vožnje i veoma nepreglednog dela staze, na kome je bilo najviše padova skijaša jer je bio veliki "hang" i nepregledno udubljenje, koje je izbacivalo skijaše pri velikoj brzini. Ovim radovima će to biti ispravljheno, a uz to ski staza je poširena sa obje strane za 50 metara.

Ski staza Poljice jednim delom se odvaja za ski stazu Termag, dok drugim delom nastavlja prema ski liftu Poljice i naselju Šator. Proširenjem ski staze u budoćnosti će se izbjeći i gužva i povrede koje su se dešavale, a pored toga biće olakšan rad ski školama i instruktorima skijanja zbog idealnog nagiba staze za učenje početnika skijanja. Na ski stazi Poljice radi se i na delu koji se odvaja za naselje Šator, koji je bio veoma uzak. U planu je postavljanje ski lifta u naselju Šator (Obućina bare). Samim tim bi se rasteretio ski lift Poljice, jer najviše gostiju u zimskom periodu boravi upravo u vikend naselju Šator.

Skijašima na Jahorini je poznat prelazak sa ski staze Ogojelica na ski stazu Poljice i obrnuto. Radovima na ovim veznim stazama biće izbegnuto bilo kakvo rizično skijanje. Svim skijašima, posebno početnicima biće olakšan i pre svega mnogo bezbedniji prelazak sa jedne na drugu ski stazu.

Rade se i ostale staze. Proširuje se ski staza Ogorjelica 2 na najužem delu kod Hotela Lavine gdje je bio najuži čep i veoma strmi deo ski staze. Sada je ski staza proširena u prečniku preko 150 metara. Zemljani radovi se izvode i na stazi Olimpijski veleslalom - Skočine

Otpočeli su i radovi na izgradnji akumulacije za veštačko osnježavanje. Veštačko jezero Jahorina nalaziće se na 300 metara od izlazne stanice šestoseda Poljice na nadmorskoj visini 1980 metara. Bice duboko oko 14 metara, prečnika oko 600 metara, što je dovoljno da se za celu sezonu obezbedi sneg za osnežavanje ski staza na Jahorini.

U toku je uklanjanje starog dvoseda Poljice koji je sagradjen za Olimpijadu 1984. i koji, nakon izgradnje šestoseda, više nije u upotrebi. Trenutno se demontira sajla žičare. Time će staza Poljice u polaznom delu biti proširena za oko 30 metara.

 Izveštaj i fotografije zahvaljujući: www.jahorinaprestige.com

-----------
10 mil KM kredita za OC Jahorina
Za sve ove radove, Olimpijski centar Jahorina se zadužio kroz emisiju hartija od vrednosti za 10,35 mil KM koje će biti uložene u proširenje i uređenje staza, kao i sistem za osnežavanje, čime bi trebalo da bude zaustavljeno finansijsko posrtanje ovog akcionarskog društva.

Zaduženje je predviđeno planom poslovanja za ovu godinu, koji je usvojen 31. avgusta 2017. na sednici Skupštine akcionara, nakon koje je rečeno kako će novac biti uložen i u vodosnabdevanje, kao i izgradnju vještačkog jezera na vrhu Jahorine, a koje bi bilo i svojevrsna ljetna atrakcija.

- U ovom momentu sistem za osnežavanje nam je prioritet i to iz više razloga, a posebno zbog produženja sezone sa 60 na 130 dana i vraćanja Jahorine na evropsku mapu ski centara, što će se dobiti ovom investicijom - kazao je Dejan Ljevnaić, v.d. direktora OC Jahorina.

On je dodao da će od ovog investicionog plana neposredni efekat imati Olimpijski centar, a posredni ugostitelji, hotelijeri, ski škole, ski rentali, transportni radnici, proizvođači hrane, ali i mnogi drugi, odnosno lokalna privreda.

Vlada RS je OC Jahorina dodelila i subvenciju od 300.000 KM za pripremu naredne zimske sezone.

      Izvor: Nezavisne novine

 

Komentari