Vesti Jahorina - Radi se na sedam projekata, alpin koster za par dana

Jahorina - Radi se na sedam projekata, alpin koster za par dana

Jahorina | 02.08.2019. | OC Jahorina
Jah obilazak avgust2019 1 1000x608

Najveći i najznačajniji projekat na Jahorini trenutno je izgradnja prve kabinske gondole radnog naziva Partizan, kojom će se kapacitet skijališta povećati za 2.700 skijaša po satu, jedina instalacija koja će raditi kada su jaki vetrovi i kada ne rade šestosedi.

Pozicija Gondole obezbeđuje neprekidan rad skijališta i povezivanje skijaških staza Poljica i Skočina. Uz gondolu se gradi i 3.000 m novih ski staza koje će biti prekrivene sistemom veštačkog osnežavanja i zaštićene vetroustavama. Sigurno je da će skijašima biti posebno zanimljiv deo staza oko kabinske gondole.

Prvi na redu, od ukupno 7 projekata, za otvaranje i puštanje u pogon je letnja atrakcija, alpin koster. Za samo par dana ova instalacija će biti puštena u pogon.
Ovo će biti najduži alpin koster na Balkanu, a trasa je dužine 2.500 m. Završena je montaža, trenutno je u toku sigurnosna provera ove instalacije koja će kretati od vrha pored veštačkog jezera a završavati na platou Poljice.

Na polaznoj stanici boba gradi se restoran sa pogledom na jezero i velikom terasom. U planu je da restoran radi i zimi i leti, a gosti će uživati na najlepšoj lokaciji na planini sa pogledom na veštačko jezero i jahorinske padine.

U toku su i radovi na zameni starog ski lifta Poljice novom instalacijom "sidro" koja će sa 300 povećati kapacitet prevoza skijaša na 1.200 po jednom satu ali i nabavka novih tabača za vozni park.

Radi se i na osvetljenju staze Poljice gdje je obezbeđena rasveta sa obe strane jačine 70 luxa, tako da se mogu održavati FIS noćna takmičenja. Za noćno skijanje osvjetljuje se i poseban krak prema naselju šator dužine 830 m rasvete od 25 luxa za rekreativno skijanje. Projekat osvetljenja takođe podrazumeva i područje oko jezera na vrhu ali i dečijeg vrtića u podnožju planine na Poljicama.

Za narednu zimsku sezonu priprema se i obnova svih kapija za prolaz skijaša kroz žičare kao i prodajnih mijesta. Biće uvedeni i novi vidovi prodaje - Webshop i OPOS prodaja, što će smanjiti gužve i čekanja na polazima liftova i ski kasama.

Sve navedeno obećava još jepšu i bolju Jahorinu, i ono što je najvažnije zadovoljnije skijaše što je svakako prioritet svih radova Olimpijskog centra Jahorina. Jahorina konačno dobija ono što zaslužuje, sve ovo će izgledati svetski i svi sa nestrpljenjem očekujemo novu zimsku sezonu...

Sve ovo su istakli predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina - Nedeljko Elek, član Nadzornog odbora Ljubomir Mrda kao i direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić nakon obilaska radova na 7 značajnih infrastrukturnih projekata na olimpijskoj planini u četvrtak 01. avgusta 2019.

 

Komentari