Vesti Jahorina - Milionski kredit za veštačko osnežavanje

Jahorina - Milionski kredit za veštačko osnežavanje

Jahorina | 18.08.2017. | katera.news
olimpijskicentarjahorina

Olimpijski centar „Jahorina“ planira da uzme dugoročni kredit u iznosu od 10,3 miliona maraka za izgradnju novih sadržaja koji bi popravili imidž skijaškog centra i poslovanje preduzeća. Investicija je obelodanjena u predlogu plana poslovanja Olimpijskog centra "Jahorina" za 2017. godinu o kojem će odlučivati Skupština akcionara na vanrednoj sednici zakazanoj za 31. avgust 2017.

Punu funkcionalnost Olimpijskog centra „Jahorina“, navedeno je u planovima, moguće je ostvariti produženjem skijaške sezone i povećanjem bezbednosti korisnika zbog čega je potrebno hitno da se investira u uređenje ski-staza i izgradnju sistema za veštačko osnežavanje. Upravo bi najveći deo novca, sedam miliona maraka, trebalo da bude uložen u sistem za veštačko osnježavanje. Plan je da tim sistemom bude pokriveno celo skijalište od Polјica od Prače i da na taj način bude postignuta maksimalna funkcionalnost ski-centra.

U uređenje staza bi, ako predloženi plan dobije podršku akcionara, trebalo da se uloži 800.000 KM što je preduslov za izgradnju sistema veštačkog osnežavanja i podizanje vetroustava. Pored toga, planirano je ulaganje u uređenje hotela „Bistrica“ i izgradnju letnjih sadržaja poput adrenalinskog parka i teretane na otvorenom čime bi bio proširen i unapređen kvalitet usluga.
Investiranje bi, kako je navedeno u planskom dokumentu, pozitivno uticalo i na poslovni ambijent i privredni razvoj lokalnih samouprava, promovisalo autohtoni turistički proizvod, uticalo na životni standard stanovništva, a samim tim bi bila podstaknuta nova ulaganja u infrastrukturu.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnajić, koji je nedavno došao na njegovo čelo, kazao je da su „Skijališta Srbije“, kojima je ranije upravlјao, prije deset godina bila u sličnoj situaciji u kojoj je sada „Jahorina“.
"Na Jahorini postoje odlični uslovi za skijanje, blizu je aerodrom i veliki grad. Ovo je skijaška regija. Jahorina ima dobre staze i hotele, nove šestosede, ali joj nedostaje sistem za veštačko osnežavanje i zato planiramo da uzmemo kredit. Kada investiramo u sistem za osnežavanje i uredimo sve zacrtano sezona na Jahorini umesto 60 trajaće 130 dana. Samim tim biće povećani naši prihodi i omogućeno pozitivno poslovanje, a Jahorina će se vratiti na mapu evropskih zimskih centara gdje joj je mesto" – kaže Ljevnajić i naglašava da ne bi preuzeo upravlјanje Olimpijskim centrom da u Jahorini ne vidi potencijal, ističući da je on veći nego kod svih ski-centara u regionu.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković kaže da nije upoznat sa planiranim zaduženjem Olimpijskog centra "Jahorina".
Verovatno će nas menadžment uskoro upoznati sa tim. Vlada će podržati sve što će da doprinese oživlјavanju ovog preduzeća“ – kazao je Gluhaković.

Komentari