Vesti Jahorina - Jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj

Jahorina - Jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj

Jahorina | 13.06.2019. | OC Jahorina
oc jahorina ski mapa 960x584

Jahorina je u posljednje tri godine jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj, nakon završenog prvog ciklusa investicija koje su obuhvatale uređivanje staza i izgradnju sistema veštačkog osnežavanja, na ovoj planini su trenutno u toku ozbiljni investicioni projekti. Pomoću više od 30 miliona KM koji se ulažu u Jahorinu biće iskazan puni potencijal ove planine.

Gondola "Partizan"
će biti kapaciteta 2.700 skijaša na sat, 36 crveno crnih kabina će prevoziti po 10 osoba u svakoj kabini od Tehničke Baze do gotovo samog vrha Jahorine.

Kabinska gondola "Partizan"
U Olimpijskom centru vredno rade na izgradnji prve kabinske Gondole uz koju je u planu da se izgradi i 3 km novih ski staza kao i njihovo osnežavanje. Projekat Gondole i izgradnje, uređenja iosnežavanja pripadajućih staza izuzetno je značajan za Jahorinu. Realizacijom ovog projekta pored komfora koji omogućava eliminisaće se guzve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini i ista će raditi u ekstremnim uslovima kada su veliki vetrovi i magla. Gondola, za čiju izradu je zadužena kompanija Leitner, radiće kada druge instalacije ne mogu što je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala.



Ski lift "Poljice"
U toku je i zamena starog ski lifta na Poljicama novim liftom – „sidro" kompanije Dopplmayer koji će povećati kapacitet instalacije za 4 puta.

Sistem naplate karata, web shop
U planu je zamena i modernizacija kompletnog sistema naplate usluga kojim će da se poboljša i ubrza prolaz skijaša na kapijama kao i instalacija novih kapija i opreme na polazima liftova ali i prvi web shop za prodaju ski karata online.

Leto na Jahorini
Jahorina obiluje netaknutom prirodom, crnogoričnom šumom, planinskim izvorima, divljim konjima, planinskim stazama, brojnim biljem i bobičastim voćem. U vreme ekstremnih vrućina mnogi gosti nalaze trenutke razonode u aktivnostima koje Jahorina pruža: šetnje označenim planinskim stazama, biciklizam, brdski biciklizam, panoramsko razgledanje planinskih vrhova, vožnja kvadovima, dečje atrakcije...

Alpin koster - bob na šinama
Od ljetnjh sadržaja u pripremi je izgradnja najdužeg alpin kostera u ovom dijelu Evrope koji će ujedno biti najveća letnja atrakcija na Jahorini. Planirana trasa je 2,2 km i kretaće se sa vrha do podnožja prolazeći kroz najatraktivnije predele olimpijske planine.

Uređenje i opremanje prostora oko jezera
Na polaznoj stanici alpin kostera, kod veštačkog jezera, gradi se ugostiteljski objekat i ambijentalno se uređuje prostor oko jezera koji će gostima omogućiti da uživaju na gotovo samom vrhu Jahorine sa propratnim sadržajima za decu i odrasle.

Osvetljenje na planini
Jedan potpuno novi projekat koji će doprineti i sigurnosti na planini je osvetljenje staza, vrtića i jezera ukupne dužine od 4 km.

Teretana na otvorenom
Izgradnja teretane na otvorenom u neposrednoj blizini sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina je takođe jedna od novina koja posebno raduje sportiste i ljubitelje aktivnog odmora.

-------------

U Istočnom Sarajevu je 11. juna 2019. održan sastanak Predsedavajućeg predsedništva BIH, gospodina Milorada Dodika, Predsednika Vlade Republike Srpske, gospodina Radovana Viškovića i direktora Olimpijskog centra Jahorina, gospodina Dejana Ljevnaića. Dodik, Višković i Ljevnaić razgovarali su o Jahorini, investicijama koje su trenutno u toku, ali i o predstavljanju Jahorine u svijetu kao primer dobre prakse Republike Srpske.

Tim povodom direktor Olimijskog centra Jahorina, Dejan Ljevanić je rekao: "Neizmjerno sam zahvalan na podršci u svakom pogledu, na zalaganju i pomoći prilikom realizacije svake od mnogobrojnih aktivnosti. Interesovanje koje gospodin Dodik i gospodin Višković pokazuju za Jahorinu nam je veliki vetar u leđa. Mi ćemo učiniti sve da opravdamo ukazano poverenje koje je u ovim trenucima od velikog značaja za mene kao direktora ali i za sve zaposlene u Olimpijskom centru Jahorina. Jahorina je zahvaljujući njima destinacija vredna pažnje, ali i ski centar koji sa sigurnošću može parirati najboljim svetskim ski centrima".

 

Komentari