Vesti Jabuka, Prijepolje - „Boško Buha” na rasprodaji

Jabuka, Prijepolje - „Boško Buha” na rasprodaji

Jabuka, Prijepolje | 30.01.2019. | politika.rs
kul prijepolje spoji

Došlo je vreme da se reši sudbina nekad masovno posećivanog, pa decenijama zapostavljanog Memorijalnog kompleksa „Boško Buha” na Jabuci kod Prijepolja, i to – prodajom.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju većeg dela imovine, nekad vlasništva Ugostiteljsko-turističkog preduzeća „Putnik” iz Prijepolja, koje je u stečaju. Ovu prvu prodaju zakazali su za 28. februar u Beogradu.

Oronuli i odavno zaključani objekti na Jabuci, simboli revolucije, pionirskog poleta i Titovog doba idu na doboš. Ne prodaju se, istina, spomenici na tom prostoru, proglašeni osamdesetih godina prošlog veka kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, ali sudeći po oglasu, kupca bi mogli dobiti Spomen-dom „Boško Buha”, pred kojim je poprsje ovog bombaša, drveni objekat Muzeja pionira i omladine (bez vrednijih eksponata u njemu), Dom kulture s paviljonima, nekadašnji hotel, kao i zemljište u tom kompleksu smeštenom na visoravni pored puta Prijepolje–Pljevlja, u blizini graničnog prelaza ka Crnoj Gori.

Početna cena za hotel, površine 4.770 kvadrata, iznosi 53,2 miliona dinara. Druga celina, navodi se u oglasu, jeste objekat ugostiteljstva Dom kulture, a u okviru njega nekoliko turističkih paviljona i vila, kao i objekat Muzeja pionira i omladine, sve to po ceni od oko 30 miliona dinara. Treća celina je Spomen-dom „Boško Buha”, sa zemljištem na više katastarskih parcela, po ceni od oko 14,8 miliona dinara. Ukupno, za ponuđene objekte i zemljište treba izdvojiti 98 miliona dinara.

Biti na vrhu, pa pasti na dno, rečenica je koja opisuje sudbinu centra, podignutog na mestu gde je Boško Buha poginuo 1943. godine. Donedavni direktor prijepoljskog muzeja Slavoljub Bato Pušica, koji je posle četvrt veka vođenja te ustanove pre mesec dana otišao u penziju, pričao nam je nedavno o svetloj prošlosti ovog kompleksa.

– Prvo je ovde 1966. napravljen pionirski spomen-dom akcijom „pionirskog dinara” i donacijama, na inicijativu pionira Pljevalja i Prijepolja. Posle su podizani spomenici (veliki bronzani spomenik Bošku Buhi na najvišoj koti Jabuke, Aleja heroja sa bistama ratnika iz svih republika SFRJ, spomenik pioniru Slavi Koviću, poprsje Boška Buhe pred spomen-domom), kao i smeštajni kapaciteti, omladinsko naselje kroz koje je za pet godina prošlo 14.000 mladića i devojaka svrstanih u 240 radnih brigada (po njihovom odlasku ostalo je osam paviljona i centralna zgrada). Od tada do raspada Jugoslavije ovde su svake godine dolazile hiljade đačkih ekskurzija. Memorijalni kompleks je 1986. dobio status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Turistička posećenost bila je i razlog što je opština Prijepolje kapacitete u kompleksu tada predala na upravljanje „Putniku” – pričao nam je o tome Pušica.

Ali raspad Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka bio je poguban za ovaj centar. Prestali su da dolaze posetioci i ekskurzije, a ovde su jedno vreme bile smeštene izbeglice. Vremenom, objekti su zatvoreni, dok odavno zaključane građevine propadaju.

– Spomenike u kompleksu niko ne može da prodaje, oni su kulturno dobro i njih treba štititi, bez obzira na to da li će ostale objekte neko kupiti. Uvek sam se nadao i verujem da će na Jabuku doći neko ko će obnoviti smeštajne kapacitete, da mladi kao nekad dolaze u ovo mesto zbog zdravog vazduha i svetle istorije – kaže sada o tome Slavoljub Pušica.

    Izvor: Politika     Autor: Branko Pejović         29.01.2019.

____________________________________________________

„Boško Buha” preživeo prodaju

Najavljena prva prodaja većeg dela imovine Memorijalnog kompleksa „Boško Buha” na Jabuci kod Prijepolja, oko koje je bilo i glasnih reakcija javnosti, otkazana je. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodaju je zakazala za prekosutra (28. februara) u Beogradu, ali je od nje ipak odustala. Reč je o imovini u vlasništvu Ugostiteljsko-turističkog preduzeća „Putnik” iz Prijepolja, koje je u stečaju.

Takav ishod potvrdio nam je Milorad Simović, ovlašćeni poverenik u ovom postupku. Prema njegovim rečima, bile su oglašene prodaje tri celine stečajnog dužnika „Putnika Prijepolje”, od kojih su se dve odnosile na imovinu Memorijalnog kompleksa „Boško Buha” na Jabuci, a jedna na prijepoljski hotel „Mileševa”.

– Otkazane su prodaje obe celine kompleksa na Jabuci. Što se tiče hotela, ova prva prodaja proglašena je neuspešnom s obzirom na to da nije bilo zainteresovanih – kratko nam je rekao Simović.

Pisali smo nedavno da je oglasom u vezi sa kompleksom „Boško Buha” u jednoj celini bila planirana prodaja objekta ugostiteljstva Doma kulture, a u okviru njega nekoliko turističkih paviljona i vila, kao i drveno zdanje Muzeja pionira i omladine. Sve to po ceni oko 30.000.000 dinara. Drugu oglašenu celinu činio je Spomen dom „Boško Buha” (pred kojim je bista ovog bombaša) sa zemljištem na više katastarskih parcela, po ceni oko 14.800.000 dinara. Sve su to oronuli i odavno zaključani objekti na Jabuci. Za doboš, istina, nisu bili planirani spomenici koji su na tom prostoru osamdesetih proglašeni kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Po objavljivanju namere o ovoj prodaji deo javnosti je reagovao. Bilo je glasnih kritika što se prodaje kompleks od istorijskog značaja, napravljen od pionirskog dinara. Pokrenuto je i potpisivanje peticije da se spreči prodaja Memorijalnog kompleksa „Boško Buha” i mnogi su je potpisali. Potom je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika otkazala planiranu prodaju. S tim što je namera, nezvanično doznajemo, da se do nove odluke o sudbini dotrajale, ali značajne spomeničke celine na Jabuci podrobnije sagledaju okolnosti i stavovi zainteresovanih.

        Izvor: Politika     Autor: Branko Pejović    26.02.2019.

 

_________________________________________________

Propast Memorijalnog kompleksa „Boško Buha” na Jabuci

Biti na vrhu, pa pasti na dno – tako bi se u jednoj rečenici mogla opisati sudbina Memorijalnog kompleksa „Boško Buha” na Jabuci, uzvišenju kod Prijepolja. Kao kad jabuka rumenilom sija i mami, a kasnije prezrela otpadne.

Zaborav steže naše memorijalne komplekse, nekad vrlo posećene, kao što je vreme pregazilo ideološke priče o bombašima, pionirima, crvenim maramama...

A sve je ovde na Jabuci, gde je sada granični prelaz Srbije i Crne Gore, počelo od sećanja na najmlađeg bombaša Boška Buhu. To nam kazuje muzejski savetnik Slavoljub Bato Pušica, već četvrt veka direktor Muzeja u Prijepolju, zaposlen od 1981. do 1991. godine kao kustos postavke na Jabuci. Ta muzejska postavka i sada je u nadležnosti prijepoljskog muzeja, jedne od naših najboljih muzejskih ustanova (stigla je 2012. u finale izbora za Evropski muzej godine i dobila specijalnu nagradu Evropskog muzejskog foruma) koja ipak nema moći da oživi zaboravljeni kompleks na Jabuci.

Pušica podseća da je Boško Buha (1926–1943) s porodicom tokom rata iz Hrvatske izbegao od ustaškog terora u Srbiju i potom postao jedan od najpoznatijih pionira partizana. Poginuo je 27. septembra 1943. na Jabuci. Sahranjen je na groblju u Pljevljima.

Pioniri Pljevalja i Prijepolja pokrenuli su 1959. godine inicijativu da se u znak sećanja na Boška Buhu i druge pionire borce pokrene akcija. Skupljali su novac od koga će se na Jabučkoj visoravni, gde je poginuo Buha, sagraditi pionirski spomen-dom, s imenom ovog narodnog heroja.

– Akcija „pionirskog dinara” naišla je na opštu podršku i od prikupljenog novca, kao i donacija preduzeća, dom je 1966. izgrađen na Jabuci. Od tada do raspada Jugoslavije ovde su se svakog 27. septembra organizovale memorijalne svečanosti. Jabučka visoravan postaje jedno od najposećenijih istorijskih mesta u bivšoj SFRJ – navodi naš sagovornik.

Hiljade đačkih ekskurzija, kaže Pušica, svake godine su dolazile na mesto pogibije Boška Buhe. Neki su boravili u spomen-domu, mnogi videli bronzani spomenik Buhi postavljen 1971. na najvišoj koti Jabuke (1.340 metara).

– Te godine ovde je podignuto i omladinsko naselje za brigadire graditelje barske pruge u Limskoj dolini, kroz koje je za pet godina prošlo preko 14.000 mladića i devojaka svrstanih u 240 brigada. Po njihovom odlasku ostalo je osam paviljona i centralna zgrada, što je predato na upravljanje Memorijalnom kompleksu „Boško Buha” – podseća Pušica i dodaje da se ovde od 1973. nalazi i Aleja heroja, s bistama narodnih heroja iz svih tadašnjih republika i pokrajina.

A u drvenom objektu centralne zgrade omladinskog naselja otvoren je 1981. Muzej pionira i omladine Jugoslavije. U njemu je Slavoljub Pušica dobio svoje prvo zaposlenje, postao kustos. Taj njegov rad, sve do 1991, vezan je za najveći uspon kompleksa, veliku posetu i boravak mnogih u smeštajnim kapacitetima na Jabuci.

Gotovo svaki dan, seća se Pušica, i do 5.000 posetilaca boravilo je na Jabuci. Đaci brojnih beogradskih i drugih škola provodili su po dve sedmice na rekreativnoj nastavi koju je organizovao.

– Najveća poseta đačkih ekskurzija zabeležena je kada su sve osnovne škole iz Novog Pazara u karavanu od preko 30 autobusa i više od 1.500 učenika nekoliko godina zaredom dolazile tokom maja na Jabuku, da bi na mestu gde je poginuo Boško Buha primili pionirske marame. Takva izuzetna poseta uslovila je da Memorijalni centar „Boško Buha” 1986. dobije status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. To je status koji je već imao najznačajniji kulturnoistorijski spomenik na ovim prostorima, manastir Mileševa iz 13. veka – kaže Pušica.

Kako napominje, ogromna poseta je uticala na tadašnju odluku opštine Prijepolje da smeštajne kapacitete i ceo prostor preda na upravljanje tada najvećoj turističkoj organizaciji u Srbiji „Putnik”, kako bi se podigli novi sadržaji, bazen za decu, tereni.

No sticaj okolnosti je hteo da s posrtanjem Jugoslavije krene i posrtanje kompleksa na Jabuci. Nastupio je rat devedesetih, raspad države, a ovde su došle izbeglice, u objekte koji su brojali 460 ležajeva. Ti nesrećni ljudi ostali su ovde sve do pre neku godinu kada su smeštajni kapaciteti na Jabuci zatvoreni zbog dotrajalosti. Vremenom, posete kompleksu su prestale i sada su retke prilike kad neko izrazi želju da poseti tu muzejsku postavku.

„Putnik” je, kaže Pušica, propao i, prema nezvaničnim informacijama, sve kapacitete na Jabuci, kao i hotele u Prijepolju prodao je nekom drugom licu. Ostali su nerešeni imovinsko-pravni odnosi oko Memorijalnog kompleksa „Boško Buha”. Muzej u Prijepolju uspeo je da sačuva postavku u muzeju na Jabuci. U svakom trenutku je dostupna posetiocima. Najveća poseta posle 1991. godine desila se prošle godine kada je ovde obeleženo 45 godina od izgradnje barske pruge.

– Ukoliko se reše imovinsko-pravni odnosi postoji velika šansa da se obnove i smeštajni kapaciteti na Jabuci, koji se nalaze u omladinskom naselju, kao i u spomen-domu „Boško Buha”. S tim što je osam drvenih paviljona u omladinskom naselju u stanju propadanja. Siguran sam da turistička Jabuka s ovim kompleksom ima svoju budućnost, te da će opština Prijepolje i ministarstva Vlade Srbije podržati obnovu svega što je sačuvano na Jabuci – uveren je Slavoljub Pušica.

          Izvor: Politika     Autor: Branko Pejović   13.05.2017

 Nekada, sa razglednice


Komentari