Vesti Izabrani domaćini FIS Svetskih prvenstava 2022 / 2023.

Izabrani domaćini FIS Svetskih prvenstava 2022 / 2023.

Costa Navarino, GRE | 18.05.2018. | FIS-SKI
2023 fis wc

Kongres FIS-a koji se održava u mestu Costa Navarinu u Grčkoj se od nedelje 13. maja nalazi u potpunoj zamahu. Više od 1'100 osoba učestvuje na ovom 51. izdanju Kongresa FIS-a, fokusirajući se na razvoj FIS sportskih disciplina i usmeravajući dalje delovanje Međunarodne skijaške federacije.

17. maja 2018. na Kongresu su izabrani domaćini FIS Svetskih prvenstava 2022/2023. godine. Svi kandidati su tokom trajanja kongresa imali priliku da se predstave, a izabrani su sledeći:

FIS Freestyle Ski & Snowboard World Championships 2023
Bakuriani, Gruzija


Za domaćina je jednoglasno izabrano gruzijsko skijalište Bakuriani. Prvi put u istoriji FIS-a Gruzija će biti domaćin nekog FIS Svetskog prvenstva i sa planiranih 25 takmićenja.
"Izbor Gruzije kao domaćina Svetskog šampionata za skijanje i snovboardu FIS Freestile pokazuje dalekosežnu i globalnu privlačnost ovog sporta", rekao je predsednik FISA Kasper.

FIS Alpine World Ski Championships 2023
Courchevel-Méribel, Francuska


Courchevel-Méribel su francuska skijališta koja se nalaze u okviru Ski domena Tri Doline, izabrani su za domaćina FIS Svetskog prvenstva u alpskom skijanju. U odnosu na protivkandidata, austrijaki Saalbach, imali su podršku u glasanju u odnosu 9 : 6. Francuska je poslednji put bila domaćin Svetskog prvenstva 2009. u Val d'Iseru. Courchevel i Meribel su i olimpijska skijališta (Albetvila '92) u kojima se redovno održavaju trke Svetskog kupa za muškarce i dame.

"Ponuda Courchevel-Meribel bila je veoma privlačna sa dva ski centra vrhunskog nivoa koji su u suštini ponudili odvojena mesta za takmičenje muškaraca i žena, što će svakako omogućiti lakše planiranje i logistiku. Francuski organizatori sigurno će pružiti odličnu predstavu sportistima, medijima i navijačima ", rekao jepredsjednik  FIS-a Gian Franco Kasper nakon izbora.

Protiv kandidat, austrijski Saalbach, čestitao je pobedniku, i odmah najavio kandidaturu za Svetsko prvenstvo 2025.

FIS Nordic World Ski Championships 2023
Planica, Slovenbija


Nakon glasanja između kandidata Planica (SLO) i Trondhajm (NOR), slavio je organizacioni odbor sa Planice rezulzazom 9 : 6. Slovencima se posrećio četvrti pokušaj da budu izabrani za domaćina SP. Kandidati su bili još i za nordijska prvenstva 2017, 2019 i 2021.

"Ovo je odličan dan za Slovenačku skijasku asocijaciju. Posle osam godina napornog rada konačno smo dobili priliku da pokažemo svetu šta možemo kao domaćin velikog događaja. Radujem se da će mo se videti na Planici 2023.", rekao je Enzo Smrekar, predsednik Slovenačkog skijaškog saveza.


FIS Ski Flying World Championships 2022
Vikersund, Norveška


FIS Svetsko prvenstvo u skijaškim letovima 2022. će se održati u Vikersundu. Grad na jugu Norveške bio je jedini kandidat za ovo prvenstvo.
Vikersund je 2012. već bio domaćin ovog Svetskog prvenstva u ski letovima.

 

Komentari