Vesti Ispraćeni vojni sportisti na 54. Svetsko vojno prvenstvo u skijanju

Ispraćeni vojni sportisti na 54. Svetsko vojno prvenstvo u skijanju

Beograd | 04.04.2018. | sport.mod.gov.rs
vojni sportisti mart2018 800x486

Na Vojnoj akademiji su, u organizaciji Delegacije Srbije pri CISM, 3. aprila 208, zvanično ispraćeni sportisti vojne reprezentacije Republike Srbije na 54. Svetsko vojno prvenstvo u skijanju, koje će biti održano od 3. do 8. aprila 2018. godine u Hočfilzenu i Fieberbrunu u Republici Austriji.

Naši sportisti takmičiće se, u muškoj i ženskoj konkurenciji, u sportskim disciplinama: veleslalom, kros-kantri, biatlon i paraski.

 

Pored Nevene Ignjatović, ove sezone više nego uspešne srpske skijašice u svetskom kupu, kao i kapitena veleslalom tima Deniela Pešića,  uz standardno dobar ženski i muški alpski tim,  sastav vojne reprezentacije biće dodatno pojačan učešćem Milanka Petrovića, Damira Rastića, Dejana Krsmanovića, Anje Ilić i Maide Drndić u kros-kantriju i biatlonu. Takođe, naši iskusni padobranci Miroljub Janićijević, Siniša Mićić, Milan Svetozarević i Radmila Đurić, iako debituju na svetskim vojnim prvenstvima u sportskoj disciplini paraski, mogu uz optimalan raspored nastupa da dosegnu top 10 podijuma.
 
Članovima reprezentacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obratio se šef Delegacije Srbije pri CISM, brigadni general Siniša Radović, koji je istakao da su kvalitetno dozirane i bez povreda sprovedene pripreme na Kopaoniku, od 9. do 30. marta 2018. godine, koje su podržali već tradicionalni partneri Delegacije Srbije pri CISM (lokalna samouprava Raška, JP Skijališta Srbije, MK Resort, ski servis „Fišer“, SK Raška i Skijaški savez Srbije), više su nego dobar osnov za zapažena sportska ostvarenja naših sportista na ovom prestižnom takmičenju, na kojem je prijavljeno oko 300 takmičara iz 25 oružanih snaga zemalja članica CISM. Takođe, šef Delegacije Srbije pri CISM je ukazao na to da je trend održivog razvoja zimskih sportova u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije nastavljen i članovima delegacije poželeo srećan put i uspeh na  54. svetskom vojnom prvenstvu u skijanju.


Srbija u CISM
Na temeljima ideje o uspostavljanju mirnog i bezbednog sveta i misijom da se pripadnici oružanih snaga širom sveta bore i nadmeću na sportskom umesto bojnom polju, 18. februara 1948. godine u Nici (Francuska) formirana je, danas jednstvena, interdisciplinarna svetska vojna sportska organizacija – Međunarodni savet za vojne sportove (CISM). Filozofija i ideali organizacije ugrađeni su zvanični slogan CISM – “Friendship Through Sport”. CISM trenutno uključuje oružane snage 135 zemalja sveta, a Republika Srbija primljena je kao njegova 127. članica na „58. Generalnoj skupštini i Kongresu CISM“,       15. maja 2003. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai), sa ciljem da participira u održivom razvoju svetskog mira i unapređivanju međuarmijske saradnje, poverenja i pomirenja u regionu kroz sport.

Počev od prvog nastupa sportista pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na »3. svetskim vojnim igrama« (od 12. do 20. decembra 2003. godine, u Kataniji - Italija) do kraja 2016. godine, Delegacija Srbije pri CISM realizovala je ukupno 130 sportskih manifestacija i događaja iz programa CISM. Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su u veoma jakoj i profesionalnoj sportskoj konkurenciji osvojili ukupno 71 sportskih odličja (11 svetskih, 3 evropske i 57 regionalnih medalja) od čega zlatnih – 23, srebrnih –28 i bronzanih – 20.

 

Galerija slika

Komentari