Vesti Igrišta - Nema nade za skijalište iznad Vlasenice

Igrišta - Nema nade za skijalište iznad Vlasenice

Igrište, Vlasenica | 08.06.2016. | glassrpske.com
igrista 3

Devastirani ski-centar Igrišta, kod Vlasenice, koji je nekada bio jedan od najvećih ski-centara, Vlada RS je kupila 2008. godine, navodno da ga spasi i uložila novac u renoviranje, a centar je poslije toga – propao! Radnici su otpušteni, a ono što je ostalo završilo je na sudu.

Jedan od najpoznatijih ski-centara, koji je počeo sa radom 1985. godine, sa velikim kapacitetima i ski-stazom od preko šest kilometara, danas je prepušten vandalizmu i propadanju. Na skijalištu su poskidane žice i koturovi na ski-liftovima, elektromotori, sva ski-oprema, a devastirani su skoro svi objekti.

Ski-centar Igrišta u svom sastavu ima hotel “Panoramu” i Sportsko-rekreativni centar “Jezero”, a s problemima se muči već duži period. Vlada RS je 2008. godine kupila imovinu propalog hotelsko-turističkog preduzeća “Zvijezda” iz Vlasenice i formirala Akcionarsko društvo “Igrišta”, kada su neki od kapaciteta djelimično renovirani.

Ski-centar je radio sve dok u februaru 2012. godine nije pukla sajla na liftu ‘Tanjir’, koji spaja najnižu i najvišu tačku ski-centra. Nakon toga, nekoliko vikenda radili su samo liftovi i kapaciteti na lokaciji Javorova poljana,  a posle toga ski-centar više nije bio u funkciji i tako je do danas. U toku narednih godina sve što je moglo biti pokradeno je, nestalo ili razrušeno.
Hotel “Panorama”, koji se nalazi u sklopu centra, zaključan je, a istu sudbinu ubrzo je doživio i SRC “Jezero”.

Pravobranilaštvo RS pokrenulo je u ime Vlade stečajni postupak u ski-centru „Igrišta“ kod Vlasenice, a kolike su razmjere njegovog uništavanja jasno govori činjenice da iz preostale imovine neće moći biti izmireni ni troškovi stečaja.

Stečajni upravnik u ovom preduzeću Vlado Simović kaže da je stečaj pokrenut zbog totalne nelikvidnosti u koju su zapala „Igrišta“.
U posljednje dvije godine sudovi su prodavali imovinu „Igrišta“ po izuzetno niskim cijenama, da bi bila namirena dugovanja za poreze, doprinose i ostale dažbine. Na spisku prodate imovine su i hotel preduzeća, vozila i sve što je nešto vrijedjelo – naveo je Simović.

Zahvaljujući takvom raspletu, istakao je Simović, od imovine su ostali jedino ski-staza, zemljište, devastirani montažni objekti i jedan poslovni prostor, koji je pod hipotekom na osnovu duga prema Poreskoj upravi RS.
Zemljište i ski-staza su u vlasništvu Srpske. Prodajom devastiranih objekata neće moći biti namireni ni troškovi stečaja, a o dugovanja prema institucijama i drugim povjeriocima da i ne govorimo – kazao je Simović.

On je naveo da nema nikakve šanse da ovo preduzeće, koje je nekada bilo uzdanica turizma u opštini Vlasenica i njenom okruženju, bude spaseno i da ponovo počne da radi.

 

Komentari