Vesti GSS - Združena vežba "Reka 2012"

GSS - Združena vežba "Reka 2012"

| 22.10.2012. | gss.rs
gss250x170

U periodu od 22-25. oktobra u organizaciji Vojske Srbije održaće se združena vežba „Reka 2012“. Učesnici vežbe su: Vojska Srbije, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, Gorska služba spasavanja Srbije i Crveni krst Srbije.

Cilj vežbe je da se kroz pretpostavljenu situaciju pojačanih padavina i poplava na teritoriji cele zemlje simulira vanredno stanje da bi se kroz 60 scenarija na 28 lokacija, provežbala i unapredila saradnja i sadejstvo jedinica i službi koje bi se, u realnoj situaciji, uključile u otklanjanje posledica vanrednog stanja.

U okviru vežbe, zadatak Gorske službe spasavanja Srbije je da 23. oktobra na Murtenici demonstrira procedure pristupa, zbrinjavanja i evakuacije povređenih lica iz vozila koje je usled klizišta sletelo u kanjon, kao i pretragu terena i spasavanje lica koja su se, nakon nesreće, udaljila od vozila. Ovaj zadatak GSS izvodi u saradnji sa helikopterskom jedinicom VS, timom za ruševine SVS i CK Srbije.

Zadatak GSS-a je i da na Danu visokih zvanica, 25. oktobra u Titelu, demonstrira problematiku i procedure izvođenja spasavanja u vertikalnim uslovima. Medicinski tim GSS-a vršiće ispomoć terenskoj ambulanti prilikom transporta, trijaže i saniranja povreda ozleđenih lica, dok će tim za spasavanje u vertikalnim uslovima vršiti evakuaciju povređenog lica na vrh Titelskog brega. Hitan transport povređenog do zdravstvene ustanove po izvlačenju na vrh izvešće helikopter Vojske Srbije. Rad ekipa će koordinisati predstavnik GSS-a u štabu akcije spasavanja na Danu visokih zvanica.

Očekuje se da će krajnji rezultati vežbe biti dobra kooperacija različitih elemenata sistema zaštite i spasavanja u našoj zemlji, ali i početak uslaglašavanja onih procedura za izvođenje pojedinih vrsta spasavanja koje još uvek nisu usaglašene.

Komentari