Vesti Grasski - Skijanje na travi, dva pokreta razlike od onog na snegu

Grasski - Skijanje na travi, dva pokreta razlike od onog na snegu

| 28.06.2014. | skijanje.rs
grassskis640x389

U poslednje vreme u svetu je zapažen sve veći porast rekreativnog oblika Grasski skijanja na travi. Sve manje snežnih dana kao posljedica klimatskih promena, takav vid rekreacije stavlja na zavidan nivo među zaljubljenicima u skijanje.

Svako ko prvi put odluči da stane na "grasski letnje skije" mora odagnati strah vezan za činjenicu da se ne skija na snegu, već na travi.

Samo se dva pokreta zimskog skijanja ne mogu primeniti u letnjem. To je kočenje u plugu i otklizavanje. Koči se isključivo zavojem prema bregu, a privikavanje na to da na letnjm skijama nema otklizavanja u početku je najveći problem jer skije jednostavno po travi ne otklizavaju pa treba paziti i držati smer.

Ali, vrlo brzo sve se to savlada i počne se uživati u spuštanju niz zelene padine. Letnje skije su dimenzija od 65 do 95 centimetara, cene se kreću od 250 do 500 eura, a ostala oprema je ista kao i za zimsko skijanje.

Ovaj sport je u nekim državama poput Češke, Poljske, Italije, Irana, Nemačke i Austrije, toliko popularan da se već voze FIS i trke Svetskog prvenstva, a letnje skijanje vole i svi zimski skijaši, čak i profesionalci jer kao letnji trening donosi puno više koristi kao priprema za zimsku sezonu nego sve druge aktivnosti i treninzi.

Možda bi i ski centri u Srbiji trebalo da razmotre da ovaj vid skijanja na travi uvrste u svoju letnju ponudu. Osnovna investicija je 10-tak pari grasski skija kao i obučen instruktor. Evo ideje za ski servise, ski škole ili ski klubove na našim planinama.


Dobar primer za to je malo hrvatsko skijalište Petehovac:

 

    Izvor:  Igor Perhot, Ski klub "Stars" - Krapinsko-zagorje

    Korisni linkovi:  www.grasski.com    www.grasski.net

 

Galerija slika

Komentari