Vesti Golija - Uskoro počinje izgradnja ski centra

Golija - Uskoro počinje izgradnja ski centra

Golija, Ivanjica | 04.03.2017. | blic.rs
golija staze2

Na Goliju uskoro počinje izgradnja ski centra! Prvo skijalište sa 9 staza i svom potrebnom infrastrukturom gradiće se na Odvraćenici, u predelu Vrhova i Radulovca, na području ivanjičke opštine, istaknuto je na javnoj prezentaciji Plana detaljne reugulacije ski-centra Golija održanoj januara 2017.

Ovaj izuzetno važan dokument koji je preduslov buduće gradnje prvih ski staza i žičara, izradio je "Plan Urban" iz Niške Banje. Nezvanično, za ove namene država je preko "Sikijališta Srbije" planirala 27 miliona evra, a prvi radovi se očekuju tokom ove i naredne godine.

Plan detaljne regulacije ski centra obuhvata 262 hektara površine i predstavlja razradu Plana generalne regulacije "Vrhovi – Odvraćenica", koji se nalazi u završnoj fazi usvajanja pred Vladom Srbije.
Biće građeno 9 ski staza manjeg nagiba i 3 ski puta. Od 9 planiranih staza, 5 su lake a 4 srednje teške, njihov nagib se kreće od 17 do 25 odsto, a većina staza je preko 1 000 metara dužine. Visinska razlika koju će postizati su od 50, pa do preko 300 metara.

Ovim planom predviđena je izgradnja i 3 žičare: jedna šestosedna, jedna četvorosedna i jedan ski lift, koje će omogućiti da se dođe do vrha svake staze. Prva od njih biće duga 1450 metara, sa kapacitetom od 1800 skijaša na sat. Četvorosedna žičara biće duga 1 140 metara, a pored skijaša moći će da je koriste i ostali posetioci.

- Plan je urađen na nivou preciznosti koja omogućava direktno sprovođenje i izdavanje lokacijskih uslova i kasnije građevinskih dozvola, sa ciljem obezbeđenja kako skijaške infrastrukture, tako i svih onih infrastrukturnih sistema koji omogućavaju funkcionisanje skijališta i u godinama kada nema dovoljno snega. Ovde se pre svega misli na sistem vodosnabdevanja, ne samo vodom za piće već i veštačko osnežavanje tih staza, gde se paralelno uz ivicu svake staze vuče u terenu vodovodna mreža do punktova koji predstavljaju pumpe, odnosno ski topove za osnežavanje. Do svih tih punktova se dovodi i energetska infrastruktura preko sistema trafostanica, koje će biti povezane na novu glavnu trafostanicu izgrađenu na Odvraćenici - rekao je arhitekta Miroljub Stanković, odgovorno lice u preduzeću "Plan Urban" iz Niške Banje.

Planom detaljne regulacije, predviđena je i izgradnja dva rezervoara kapaciteta od po 1.000 kubika, kao i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

U sklopu prvog ozbiljnog i modernog skijališta na Goliji, paralelno sa stazama i žičarama, gradiće se saobraćajnice, parking površine, pešačke staze i servisni putevi, upravna zgrada skijališta, uslužni objekti, sportski tereni, komercijalno-turistički, ugostiteljsko-turistički i pansionsko-apartmanski sadržaji, rekreacioni centar, ali i uređenje većeg broja zelenih površina.

------------


U Ivanjici je 01. marta 2017. održana prezentacija Plana detaljne regulacije koridora infrastrukture na području Parka prirode Golija. Opšti cilj je stvaranje uslova za izgradnju infastrukturnih koridora: "turističkog puta", vodovodne i kanalizacione mreže i elektroenergetske infrastrukture, čime bi se obezbedilo podizanje ekološkog kapaciteta i očuvanje prirodnih, predeonih i pejzažnih vrednosti prostora, povećala privlačnost regiona za investiranje, odnosno razvoja turizma i realizacija planiranih turističkih lokaliteta u Parku prirode.

Tema plana je da se ukupni sadržaji na ovoj planini bolje saobraćajno povežu međusobno i sa okruženjem i da se adekvatno komunalno opremi prostor turističkih lokaliteta, ali i budućih sadržaja na Goliji kao što je ski centar - rekla je Dragana Biga, odgovorni urbanista "Arhiplana" iz Aranđelovca.

     Izvor: blic.rs    Beba Bojović

 

Komentari