Vesti Golija - Put Golijska Reka – Odvraćenica i dalje bez asfaltnog zastora

Golija - Put Golijska Reka – Odvraćenica i dalje bez asfaltnog zastora

Ivanjica | 29.10.2017. | infoliga.rs
IL put golijska reka odvracenica+540x328

Državni put II A reda Golijska Reka – Preko brdo – Odvraćenica, koji spaja Ivanjicu sa budućim ski centrom na Goliji, još uvek je samo makadamska saobraćajnica duga 16 kilometara. Ovom važnom deonicom, kao jedinom vezom sa ovim delom planine iz pravca Belih Voda, godišnje prođe veoma mali broj Ivanjičana, uglavnom vlasnika vikendica, šuma, pašnjaka i livada na Odvraćenici, Radulovcu i Vrhovima. Veliki broj stanovnika ove varošice za put čak i ne zna, a i oni koji su za njega čuli kažu da svoja vozila ne žele da lome na prašnjavom makadamu.

Oni uporniji ipak prošetaju do jednog od najlepših lokaliteta Golije na tromeđi Ivanjice, Raške i Novog Pazara. Priroda je čarobna a tu je izvorište reke Studenice, crkva, nekoliko restorana, hotel i par ski staza. Na teritoriji sve tri lokalne samouprave do sada je sagrađeno gotovo par stotina vikendica i kuća za odmor, a od naredne godine ovde se očekuje gradnja novih staza i moćna žičara. U zimskom periodu ovim putem se ne može, jer se neredovno čisti od Međugorja, pre Golijske Reke.

Većina zemljanih radova na ovom pravcu je urađena još pre četiri godine, put je nasut i povaljan, a onda je sve država stopirala jer kako saznajemo nije ispoštovana potrebna procedura za početak izgradnje.


Deonicu dugu 8 kilometara iz Golijske Reke preko Prekog brda radilo je ivanjičko preduzeće „Putevi“, dok je druga polovina poverena njihovim kolegama iz Novog Pazara. Sa gradnjom puta bili su tada saglasni svi, a nalog za gradnju, doduše u usmenom obliku dobijen je od tadašnjeg predsednika države Tomislava Nikolića, ministra bez portfelja Velimira Ilića, nekoliko ministarstava i rukovodstva „Puteva Srbije“.

Za izvedene radove država je pomenutim putarskim firmama ostala dužna gotovo 140.000.000 dinara, pa je spor završio pred sudom.

U ivanjičkim „Putevima“ kažu da rešenje očekuju uskoro, čime se stvaraju uslovi za nastavak radova na ovoj veoma važnoj trasi. Tako će Ivanjica dobiti kvalitetan pristup svojoj teritoriji na Odvraćenici gde će biti stacionirani najvažniji objekti, staze i hoteli.

Država nam još uvek duguje oko 55.000.000 dinara. Mi smo bez obzira na to morali platiti porez, kamate i penale, ali očekujemo da će spor uskoro biti rešen. Razlog čitavog problema je u tome što mi prilikom početka radova nismo dobili valjan nalog. Umesto pismenog od nadležnih smo dobili usmeni. Kada je trebala biti izdata građevinska dozvola put se vodio kao lokalni opštinski put, a onda je dobio državni rang. U međuvremenu vrednost izvedenih radova dostigla je velike iznose, pa niko u javnom preduzeću više nije hteo da stavi potpis ni na nalog ali ni za isplatu. Trasu je dok se gradila obilazio Velja Ilić, predstavnici vrha policije i javnog preduzeća, čak je i tadašnji predsednik Nikolić bio na licu mesta“, kaže za InfoLIGu Stojan Rangelov, direktor „Puteva“ iz Ivanjice.


Redakcija InfoLIGE obratila se JP „Putevi Srbije“ u potrazi za odgovorom na pitanje kada će ova deonica biti nastavljena sa gradnjom, obzirom da su „Skijališta Srbije“ za narednu godinu najavila početak izgradnje pristupnog puta, parkinga, devet ski staza i šestosedne žičare.

U odgovoru je navedeno da za pravac Golijska Reka – Preko Brdo – Odvraćenica trenutno nema novca, te da ne raspolažu informacijom kada će biti izrađen asfaltni zastor na pomenutoj deonici.

Bez obzira na ovu činjenicu, pristup Odvraćenici obezbeđen je dobrim asflatnim putevima iz pravca Raške i Novog Pazara, pa planirana gradnja neće trpeti. U međuvremenu, Ivanjičani i potencijalni investitori sa ovog područja, moraće da sačekaju da istim takvim putem dugim 55 kilometara stignu do najudaljenijeg dela svoje teritorije, na kojoj će se graditi savremeni skijaški centar.
 

Komentari