Vesti Golija - Posle 5 godina očekuje se završetak žičare Golijska reka

Golija - Posle 5 godina očekuje se završetak žičare Golijska reka

Golija | 07.04.2014. | rts.rs
golija2480x292

Više od dve decenije se govori o budućim ulaganjima u zimski turizam. Posle ski liftova na Odvraćenici i Dajića brdu i ovde na Golijskoj reci očekuje se da će posle 5 godina ulaganja biti završena prva dosedežna žičara na ovoj planini.

Oni koji se već bave turizmom na Goliji kažu da je najava novih ski-centara šansa za javno-privatna partnerstva.

Za život na 1.700 metara nadmorske visine, meštani Golije kažu nisu dovoljne prirodne lepote. Oni koji se već bave turizmom na Goliji kažu da je najava novog ski-centra šansa za javno-privatna partnerstva.

U naredne tri godine Srbija bi trebalo da dobije još jedan ski centar. Tako barem stoji u Memorandumu vrednom 19 miliona evra koji su nedavno potpisali resorni ministar i Uprava "Skijališta". Ovakvo obećanje, međutim, meštani sela pod Golijom ne čuju prvi put.

Malo je onih kojima je Golija stalno prebivalište. Za život na 1.700 metara nadmorske visine, meštani kažu nisu dovoljne prirodne lepote.

Meštanin Jovan Vulović kaže da bi bilo lepo da se razvija turizam, ali da nemaju uslove za život.

Milun Borović rekao je da nemaju školu, a da ima puno dece, pa će morati da siđe u Ivanjicu da ih školuje.

Više od dve decenije na Goliji se govori o budućim ulaganjima u zimski turizam. Posle ski- liftova na Odvraćenici i Dajića brdu i ovde u Golijskoj reci očekuje se da će posle pet godina ulaganja biti završena prva dvosedežna žičara na ovoj planini.

"Stanovnici Golije koji poseduju 63 odsto zemljišta, vide svoju šansu da budu nosioci razvoja, a ne da prodaju svoju zemlju se sele sa Golije", kaže meštanin Dragan Vandić.

Radomir Lišanin, direktor Turističke organizacije kaže da su procene da u četiri meseca, koliko traje skijaška sezona, može biti oko 4.600 skijaša dnevno na Goliji.

Ove, do sada najslabije zime na Goliji gotovo da nije bilo gostiju. Pored tragova motornih sanki, na ravni ispod Jankovog kamena, tek poneki ljudski trag.

      Izvor: www.rts.rs   Silvija Pašajlić

 

Komentari