Vesti Goč, Kraljevo - Da li će biti skijanja na Dobrim vodama ove zime?

Goč, Kraljevo - Da li će biti skijanja na Dobrim vodama ove zime?

Kraljevo | 24.11.2021. | krug.rs
Goc20426

Već šest godina na padinama Goča koje pripadaju području Kraljeva – nema pravog skijanja, a iako je bilo najava da će ga prošle godine biti, to se nije ostvarilo; uoči nove zimske sezone smeštajni kapaciteti su rasprodati, ski lift montiran, ali – hoće li i raditi?

Nakon što je na licitaciji sredinom 2015. godine Smučarski klub „Goč“ ostao bez tabača snega, sanki i druge opreme i nakon što su najpre u aprilu (prva četiri), a onda i krajem oktobra 2017. godine uklonjeni i svi preostali stubovi nekadašnje žičare, posle skoro četiri decenije, skijalište na kraljevačkoj strani planine Goč – izbrisano je iz turističke ponude srpskih ski centara. Dogodilo se to nakon sudskog spora oko neisplaćenih zarada bivšim radnicima Smučarskog doma. Naime, bivši radnici udruženja građana „Smučarski klub Goč“ dobili su svog poslodavca na sudu, a na ime njihovih potraživanja izvršitelji su popisali svu pokretnu i nepokretnu imovinu, a najveći deo i prodali.

Iako ni dve zime pre toga na Goču nije bilo pravih skijaša, jer u pogonu više nije bio ni stari ski lift, Kraljevčane koji vole ovu planinu, ali i stanovnike sela ispod Goča, posebno je uznemirila vest o demontiranju i odvoženju stubova žičare koji su, činilo im se predstavljali jednu od garancija da će Goč živeti.

Bilo je za ovih šest godina i snega, i posetilaca, ali ne i pravog skijanja.  Posle sudskih presuda, od najstarijeg ski-centra u Srbiji ostali su samo arhivski snimci i fotografije dece i mladih koji su na padinama Goča učili i naučili da skijaju.

Iako je bilo najava prošle godine da će skijalište u prethodnij zimskoj sezoni ponovo biti u funkciji, to se nije ostvarilo, a mi smo – uoči nove istraživali – da li se i šta promenilo?

                Pogledajte VIDEO prilog:  https://youtu.be/ydpJon7X4qo


Put do Goča – gradi se, zima će, prema najavama meteorologa,doneti dosta snega, a na samom Goču lepa slika – montiran ski lift i postavljena kućića za kontrolu rada „tanjira“.

– Iskreno se nadam da će skijalište na Goču profunkcionisati ove zime! Sve smo radili da se to i dogodi.  Za nabavku i radove je izdvojeno 35 miliona dinara, od čega je 15 miliona pribavljeno od Ministarstva, turizma, trgovine i telekomunikacija, a ostatak je obezbeđen iz budžeta grada Kraljeva. Urađena je sva potrebna dokumentacija, preduzeća „Amiga“ izvelo je radove na postavljanju ski lifta, koji je prošao tehnički prijem. Trenutno smo u postupku obezbeđivanja upotrebne dozvole – kaže za portal Krug Marica Mijajlović, direktorka Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.

Kako je objasnila, kada sve bude gotovo, JP preduzeće na čijem je ona čelu, ovaj objekat će predati gradu, a on Dečjem odmaralištu „Goč“ na dalje upravljanje i korišćenje.

Marica Mijajlović – direktorka JP za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo

– Urađeni su i radovi na samoj, tzv. „maloj stazi“, a što se tiče procedure – čekamo rešenje Ministarstva finansija za eksproprijaciju dela jedne parcele na samoj stazi. Moram da priznam da mesecima urgiramo: od aprila ove godine, maltene, svakog dana imali smo usmene i pisane urgencije. Na kraju sam zamolila gradonačelnika da pokuša da ubrza republičku administraciju, jer nam je stalo da se skijalište što pre aktivira. Znam da se u Dečjem odmarališti Goč pripremaju za sezonu, jer nabavljaju opremu i sve što je potrebno da staza profunkcioniše. Ne volim da limitiran datumima kada nešto ne zavisi od nas već od republičkih organa, ali ćemo mi učiniti sve da Goč „proradi“ do početka zimske sezone.


GOČ PONOVO IMA TABAČ ZA SNEG!

Ivan Milić, direktor Dečjeg odmarališta „Goč“ potvrdio je da je, uz pomoć grada, nabavljen tabač za sneg. Polovan, doduše, i star desetak godina, ali – sasvim u stanju da pomogne kvalitetno uređenje, za sada male ski staze i terena za kliskanje i sankanje. Vodili su, kaže, računa da taj tabač jednog dana može da zadovolji i potrebe priprema tzv. „velike staze“ (kad i ako bude na njoj postavljena žičara-dvosed).


Novi ski lift

– Što se tiče ski lifta i male staze, u postupku smo završavanja ograde u podnožju male staze i ostaje nam nabavka ulazne kapije sa prodajnim mestom za čekiranje karata – kaže za portal Krug Milić, i sam izražavajući nadu da će sve to moći da bude završeno do početka ovogodišnje zimske sezone i da će biti skijanja na Goču ove godine.


KOLIKO ĆE KOŠTATI SKI KARTA?

Cena ski karte, navodi Milić još nije određena, ali – kako naš sagovornik navodi, potpuno su svesni da je potrebno da ona bude – što pristupačnija.

Pokušaće, kažu u Dečjem odmaralištu „Goč“, da ceo ovaj proces za sada zaokruže sa postojećim brojem radnika, ali da će, budući da ima i prirodnog „odliva“ radnika zbog penzionisanja ili napuštanja, sigurno biti potrebe za zapošljavanjem novih ljudi.


Hotel “Dobre vode” na Goču

Smeštajni kapaciteti hotela „Dobre vode“ i novog paviljona (na mestu nekadašnjeg dečjeg odmarališta) koji sada nosi naziv „Gočko“su, saznajemo od direktora – za zimsku sezonu – rasprodati.

– Svakako, tu smo i za one koji na Goč  dolaze na jedan dan. „Gočko“ je namenjen za smeštaj školske dece, rekreativnu nastavu, školu u prirodi i sportske kampove, ali ga prodajemo i komercijalno grupama koje su zainteresovane. To što u „Gočku“ najmanje ima dece iz Kraljeva, nije do nas, već do direktora škola, mada su sada, zbog epidemiolopške situacije i zabranjene rekreativna nastava i škola u prirodi. Šta će biti na proleće, ne znamo, ali mi smo dobar deo kapaciteta i za prolećne i letnje mesece 2022. već prodali – ističe Milić.


Smučarski domom ne gazduje Dečje odmaralište “Goč” već – udruženje građana

Objektom Smučarskog doma, koji se nalazi u podnožju male staze, gazduje udruženje građana Smučarski klub „Goč“, a ne Dečje odmaralište Goč.

– Nemamo neku saradnju sa njima i ne znamo šta razmišljaju po pitanju tog objekta. Kada dođu na skijanje, gosti Goča moći će da se osveže u našim objektima, da poruče čaj da se zagreju, ručaju. Možda samo sat vremena, u vreme ručka za naše goste neće biti mesta za sve, ali – svi su više nego dobrodošli mimo tog termina. Cene hrane i pića nismo menjali i više su nego pristupačne – kaže direktor Dečjeg odmarališta „Goč“.

Pun pansion u hotelu „Dobre vode“ košta 1.800 dinara, a u „Gočku“ – 2.000 dinara.


KADA BI MOGLA DA BUDE POSTAVLJENA ŽIČARA NA VELIKOJ STAZI?

Pre godinu i po dana u Kraljevo je dopremljena žićara – dvosed, tada demontirana zbog izgradnje gondole Brzeće-Kopaonik, poklon „Skijalkišta Srbije“. Tada je najavljeno da će ona najpre morati na remont, ali da nadležni očekuju da bi u funkciju na „velikoj stazi“ na Goču dvosed mogao da bude postavljen za zimsku sezonu 2021/2022 godine. Međutim, stara žičara sa kopaoničke staze Bela reka 1 (80 korpi, po 12 stubova i 12 tzv. jarmova, polazna i okretna stanica) i dalje se nalaze na placu preduzeća „Roma Company“ u Kraljevu. O tome više možete pročitati u tekstu Skijališta Srbije poklonila Goču žičaru.


Prenešena instalacija sa Kopaonika

– Sa direktorom Dečjeg odmarališta „Goč“ baš jutros sam razgovarala o tome da bi postavljanje te žičare trebalo planirati Programom uređivanja za narednu investicionu godinu: kako izradu tehničke dokumentacije, tako i obezbeđivanje sredstava iz republičkih fondova, kao što je bio slučaj za ovu malu žičaru. Nisam skijaš, ali oni koji jesu znaju koliko je i samo postavljanje, ali i kasnije održavanje žičare zahtevno i važno – ocenjuje Mijajlović, a njene reči potvrđuje i Ivan Milić. Oboje napominju da bi Kraljevo i Kraljevčani koji imaju prelepu planinu na 30-ak minuta vožnje od centra grada, zaista morali da iskoriste njene potencijale i potrude se da, u doba pandemije, što više vremena provode u prirodi.


PODSETNIK NA ZLATNE DANE GOČA

Sa saznanjima da vrhovi viši od 1.000 metara pružaju odlične mogućnosti za razvoj zimskih sportova i odmor i rekreaciju u netaknutim šumovitim prostranstvima, u jesen 1980. godine, grupa entuzijasta predvođena Kraljevčaninom Mišom Milenkovićem formirala je Smučarski klub Goč. Bilo je u tom timu inženjera, ekonomista, profesora, pravnika i drugih ljubitelja planine, koji su prionuli na posao da od Goča naprave reprezentativan turistički centar.

Mada novca nikada nije bilo dovoljno, već 1982. godine napravljene su dve ski staze, sledeće godine su postavljeni liftovi, a potom je započeta i izgradnja uspinjače sa sto sedišta. Žičara na Goču bila je, smatralo se tada, pravi čelični kolos, a stubovi su montirani uz pomoć helikoptera. Onda je došla na red i izgradnja Smučarskog doma, opet zahvaljujući entuzijastima i ljubiteljima Goča. Usledila je i izgradnja jednog depandansa, sa kamin salom, restoranom, ateljeom za slikare, prodavnicom, ski servisom.

********************************

Bilo nekad, biće, nadamo se, opet…


   Izvor, foto: Portal KRUG, Kraljevo,  autor: M. M. Dabić

  

Komentari