Vesti Glasine su tačne - zadnji ulaz u ski cipele se vraća posle dve decenije

Glasine su tačne - zadnji ulaz u ski cipele se vraća posle dve decenije

| 24.10.2020. | themtblab, pugski
Nordica HF banner 1200x730

Skijaške cipele sa zadnjim ulazom - obuvanjem napravile su revoluciju u opremi za skijanje 1980-ih i početkom 1990-ih. Prve takve ski cipele su se pojavile sedamdesetih godina prošlog veka i postale su dominantne u odnosu na tradicionalne preklapajuće skijaške cipele. Bile su udobnije, lakše se u njih ulazilo, odnosno lakše su se obuvale i izuvale.

Hansen je prvi, 1970-ih,  izbacio cipelu za skijanje sa obuvanjem sa zadnje strane. Rani Hansenov dizajn imao je jednodelni fleksibilni prednji deo koji je išao od nožnog prsta do manžetne kao neprekidni komad, umesto popularnijeg dvodelnog dizajna koji je kasnije usvojen kod većine ostalih modela koji su usledili. Takođe su predstavili novu linijsku konstrukciju sa flo-fit materijalima kao načinom postavljanja i držanja stopala bez podešavanja kopče.

Međutim, ski cipele sa zadnjim obuvanjem su dostigle vrhunac kada je Salomon lansirao model SX90. Dizajn je predstavio zadržavanje pete i prednjeg dela stopala, sa mikro-podešavanjem, prevazilazeći glavni problem držanja stopala bez tradicionalnih kopči. Takođe su uveli obloge od injektirane pene koje su toplije i mogu se prilagoditi da se uklope oko čukljeva i kostiju zgloba.

Stariji skijaši pamte da je čuveni Marc Girardeli nekada pobeđivao sa pancericama sa zadnjim ulazom (Salomon SX90 Equipe)

Salomon je nastavio da dominira zadnjim ulazom i dizajnom skijaške cipele tokom ovog perioda sa legendarnim SX91 lansiranim 1984. godine, koji je dodao fleksibilne regulatore, praćen modelom SX92 sa potpuno podesivim jastučićima za đon. Naredni modeli SX93 i SX95 poboljšali su dizajn.

Nordica, kao jedan od vodećih proizvođača čizama, brzo je sledila njihov primer i osmislio je razne vrste zanimljivih koncepata. Jedan kratkotrajan, ali privlačan dizajn bio je Nordica Polaris3, čizma do kolena. Teorija je bila da će oni obezbediti bolji uticaj i raširiti pritisak na veće područje noge. Nordica je takođe pionir ugradnje air fitting-a i brzo je postao vodeći proizvođač ski cipela sa zadnjim obuvanjem sa modelima kao što je Nordica 955.

Međutim, ovakav koncept se nije zadržao na tržištu iz više razloga:
- Sklonost kvarovima zbog sajli i većeg broja pokretnih delova u cipeli;
- Veći broj delova i kompleksnost sistema zatezanja sajlama istovremeno znači i veći utrošak radne snage pri izradi i sklapanju, odnosno veće troškove proizvodnje;
- Skijaši žele skijašku opremu kakvu voze takmičari (bar vizuelno), a vrlo je mali broj takmičara Svetskog kupa bio na ovakvim pancericama;
- Performanse za sportsko i takmičarsko skijanje nisu bile na nivou klasičnog koncepta sa 4 kopče kod kojeg noga i školjka pancerice imaju mnogo „bliskiji“ kontakt.

I evo, više od 20 godina kasnije, pojavila se potpuno nova Nordica HF kolekcija ski cipela sa zadnjim ulazom, dizajnirana za one koji žele da se zabave i nastave skijati bez razmišljanja o svojoj opremi. Kolekciju čine četiri modela sa zadnjim obuvanjem (rear entry) koji nude performanse i udobnost "Nordica’s Machine" familije ski cipela sa novom "Hands-Free" školjkom i sistemom zakopčavcanja.


Nordica ne postavlja model HF 110 kao zamenu za tradicionalnu preklapajuću ski cipelu sa četiri kopče. Ovo unapređenje nije za one koji jure kroz ski kapije ili se obrušava niz skijaške litice; umesto toga, to je komforna cipela dizajnirana da zadrži starije skijaše u igri, da pomogne ljudima koji samo žele da skijaju. To je cipela za one kojima bi pravo unapređenje moglo biti jednostavno obuvanje ski cipela bez napinjanja ili naprezanja mišića. To možda nije cipela za vas agresivne skijaše, ali postoji populacija skijaša za koju će ski cipela HF110 biti pravi izbor.



Primaloft 3D obloga od plute

Ključ dizajna su performanse uloška cipele, sa jednodelnom prilagodljivom oblogom "Primaloft 3D Cork Fit liner", koja se omotava oko pete i prednjeg dela stopala poput tradicionalne čizme, pružajući zadržavanje i kontrolu pete, istovremeno omogućavajući izuzetno veliki otvor od 40 stepeni za lako obuvanje i izuvanje cipela.

HF-ov sistem kopče "Vonder Lock" omogućava zatvaranje bez upotrebe ruku - samo nagazite zadnju kopču sa drugom skijaškom cipelom i spremni ste za skijanje. Kopča zadnjeg zatvarača takođe se može pogodno zatvoriti ili otvoriti štapom za skijanje.
"Maxcontrol Pivot" pruža savršeno poravnanje između zadnje manžetne i školjke, pružajući izuzetnu bočnu potporu za trenutni odziv skije.



Čini se da nije loše posedovati HF 110 ski cipelu. Nudi lak ulaz, udobnost i dovoljno mogučnosti da vam pruži performanse za skijanje u bilo kojim uslovima i na terenu.

Dostupno u dva muška i dva ženska modela, sa premiom modelom HF Elite, koji sadrže mobilno podesive termički grejane obloge i "Michelin Gripwalk" potplatima za lako hodanje. Izgrađena je sa LAST 102 mm što govori da će ona odgovarati onima sa većom širimom stopala. Muški fleks rejting je 110, a ženski 85. Raspon veličina je: muški (24,5 - 31), ženski (23,5 - 27,5). Preporučene cene su 900 USD za HF Elite i HF Elite W i 700 USD za HF 110 i HF 85 W.


Video:

.

          Izvor: themtblab, pugski   Priprema i obrada: Stevo Kantar

Komentari