Vesti Francuska i italijanska skijališta protestvuju zbog predloga božićnog zatvaranja

Francuska i italijanska skijališta protestvuju zbog predloga božićnog zatvaranja

FRA, ITA | 30.11.2020. | snow-forecast
Alpe dHuez 1200x730

Skijališta u Francuskoj i Italiji postaju sve glasnije u svojoj kampanji da blokiraju planove francuske, nemačke i italijanske vlade da zatvore skijališta do januara 2021.

Skijališta tvrde da imaju uspostavljene odgovarajuće mere za bezbedno funkcionisanje u pandemiji i izjavljuju da je šteta koju će zatvaranje prouzrokovati nesrazmerno riziku zaražavanja. 

„Tražimo od vlade da ovo ozbiljno uzme u obzir i da sasluša profesionalce iz planinskih centara koji su pokazali svoju profesionalnost u upravljanju zdravstvenom krizom“, kaže se danas u izjavi francuskog skijališta Alpe d'Huez.

Objava ovog ski centra na Fejsbuku dobila je preko dve i po hiljade lajkova i skoro 2000 deljenja u roku od sat vremena od objavljivanja.

Izveštava se da će se u narednih nekoliko dana u gradovima u podnožju planinskih ski centara organizovati veći protesti, a peticija protiv plana božićnog zatvaranja koju je potpisalo 70 ministara i profesionalaca u planinskoj industriji i koju je brzo podržalo više od 21.000 potpisnika, objavljena je tokom vikenda u francuskim novinama.

U Italiji skijališta predlažu  da se skijaške staze u početku otvore za one koji noće u ski centrima, ali ne i dnevnim izletnicima, kao način smanjenja broja posetilaca na skijalištu.

Francuska, nemačka i italijanska vlade zalažu se za panevropsko zatvaranje skijaških područja do januara, a da li će ovaj potez francuskih i italijanskih skijališta biti uspešan ili ne, trebalo da bude poznato u narednih nekoliko dana.

 

Komentari