Vesti EYOF 2017. - Ništa se nije uradilo po pitanju organizacije

EYOF 2017. - Ništa se nije uradilo po pitanju organizacije

Sarajevo, Istočno Sarejevo | 11.07.2014. | Klix.ba
eyof2017b640x389

Čelnici Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBiH) još početkom juna 2014 su iskazali veliku zabrinutost neangažovanjem i neizvršavanjem obaveza preuzetih potpisivanjem Ugovora između gradova domaćina EYOF-a 2017. (Sarajevo i Istočno Sarajevo) i Evropskog olimpijskog komiteta.

Olimpijski komitet BiH je nakon višemesečnog insistiranja u proteklom periodu uspeo održati sastanak sa predstavnicima gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo predvođenih gradonačelnicima Ivom Komšićem i Nenadom Samardžijom.

Gradonačelnicima, kao najodgovornijim ljudima organizacije i koopredsjedavajućim organizacionog odbora EYOF 2017., jasno je ukazano na inertan odnos prema planiranju i obezbeđivanju sredstva za EYOF u budžetima gradova, kantona, entiteta i države, kao i neizvestan način obezbeđenja novca u budućnosti.

Iz OKBiH podsećaju da su u decembru 2012. Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili organizaciju Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF). Pisanu podršku kandidaturi gradova su dali i svi nivoi vlasti, od državnih preko entitetskih do lokalnih, uključujući i gradske skupštine gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo.

No, kako navode, politička podrška svih nivoa vlasti nije rezultirala konkretnom finansijskom podrškom pa za 18 meseci nije uplaćena ni jedna marka na ime firme EYOF 2017.d.o.o.

Evaluaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta je u martu posetila gradove domaćine EYOF-a, i u svom izveštaju jasno ukazala na ozbiljnost i alarmantnost situacije, navode iz Komiteta.

"Želeći da sačuva međunarodni kredibilitet i autoritet svih učesnika u procesu dobijanja organizacije EYOF 2017. Olimpijski komitet BiH traži od gradonačelnika grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao koopredsjedavajućih Organizacionog odbora EYOF 2017., da se iskreno, realno i odgovorno hitno izjasne o statusu i stanju organizacije EYOF 2017., te da preduzmu neophodne aktivnosti bazirane na realnoj proceni situacije", stoji u saopštenju Olimpijskog komiteta BiH.

------------

Inače, prva sednica Organizacionog odbora 13. evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2017 održana je 17. aprila 2014.  u Istočnom Sarajevu.

"Najvažnije tri tačke koje su usvojene jeste master plan EYOF-a 2017., rađen uz pomoć i podršku kolega iz Olimpijskog komiteta Srbije koji su imali ljetnji EYOF 2007. godine, zatim usvojen je okvirni budžet za naredne tri godine u iznosu 6,2 miliona eura, kao i Izveštaj Izvršnog odbora EYOF-a", rekao je Saša Klepić, generalni sekretar EYOF-a 2017.

Pojasnio je kako usvojeni budžet zapravo organizacioni i tehnički, kojim treba pokriti organizaciju Festivala, kao i sitne popravke i intervencije na borilištima, dok će drugim novcem biti finansirana izgradnja ledene dvorane, kao i rekonstrukcija drugih borilišta na kojima će se održavati takmičenja.

Podsetimo, Sarajevo i Istočno Sarajevo će u okviru EYOF-a u februaru 2017. godine ugostiti nekoliko hiljada mladih sportista iz cele Evrope

             Izvor: Klix.ba

 ---------------------------------------------

Evropski olimpijski festival za mlade (skraćeno EYOF) se održava svake druge godine je multi-sportski događaj za mlade sportiste iz 48 zemalja članica asocijacije evropskih olimpijskih komiteta. Ovaj festival ima letnje izdanje, prvi put održano u Briselu 1991. i zimsko izdanje, koje je počelo dvije godine kasnije u Aosti.

2017. zimski EYOF je dodeljen Bosni i Hercegovini, tačnije olimpijskim gradovima Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Na program zimskog EYOF 2017 biće sedam sportova na sledećim borilištima:
    Alpsko skijanje - Bjelašnica i Jahorina
    Biatlon - Dvorišta
    Cross Country - Igman
    Umetničko klizanje - Sarajevo, dvorana Skenderija
    Hokej na ledu - Sarajevo, dvorana Zetra
    Short Track - Pale
    Snowboard - Bjelašnica

 

Komentari