Vesti Drugi život skijališta Rajkovo

Drugi život skijališta Rajkovo

Majdanpek | 08.02.2014. | danas.rs
rajkovo07feb2014800x486

Bili su uporni, nisu odustajali iako su nailazili na prepreke. Višegodišnji trud majdanpečkih volontera naišao je na odjek, pa je konačno, početkom februara, skijalište Rajkovo u neposrednoj blizini Majdanpeka pušteno u promotivni rad. Za njih je to bila najveća nagrada i podstrek da nastave dalje.

- Videti sve te ljude i decu ponovo na vrhu staze Rajkova sa razvučenim osmesima budi najlepši osećaj u vama. Toga trena postajete svesni da vaš trud nije bio uzaludan - kaže za Danas profesor fizičkog vaspitanja Radomir Trajković, na koga se nadovezuje Mladen Đurić rečima: „Osećaj je fenomenalan. Uradili smo nešto u šta niko na samom početku nije verovao. Mnogi su mislili da je to Sizifov posao. Gledano sa strane, to možda ne deluje kao veliki uspeh, ali uraditi ovako nešto u sredini od koje su svi digli ruke je ogroman poduhvat.“

A sve je počelo 2011. godine kada su kroz javni rad i uz pomoć volontera ski-staze spasene potpunog zarastanja, tada je i očišćen vučni deo, tu gde je lift, priseća se Trajković. Revitalizacija skijališta nastavljena je iniciranjem starta sanacije ski-lifta koja je realizovana 2012. kada su volonteri očistili strmu stazu od šiblja i rastinja. Uređen je kontejner na skijalištu, pult ski-lifta zaštićen od prokišnjavanja, a trud volontera naišao je na odziv pojedinih firmi koje su na konkretan način pomogle. „Srbijašume“ su donirale građu za uređenje kontejnera, Rudnik bakra Majdanpek krovne pocinkovane ploče, „Zlatara Majdanpek“ kontejner, „Tekijanka“ OSB ploče, a „Wood house system“ pomogao sređivanje kućice za volontere. Zahvaljujući donaciji Skijališta Srbije, nabavljeno je 30 komada vučnih jedinica, čime je kapacitet majdanpečkog ski-lifta povećan na 60 od ukupno 87 vučnih jedinica. Bilo je tu i pojedinaca koji su podržali našu akciju dajući svoj prilog u vidu potrebnih farbi, lakova, razređivača, podseća Radomir Trajković.

- Elba d.o.o. donira svetlosni senzor sa sklopkom, čime je sprečena nepotrebna potrošnja električne energije na skijalištu za spoljnu rasvetu. Velikim angažovanjem prijatelja, kao što je magistar skijanja Jurica Stanković iz Niša, našli smo mogućnost za nabavku tabača, a lokalna samouprava na čelu sa predsednikom Dejanom Vagnerom je pronašla model kako da tabač snega stigne na naše skijalište - navodi Trajković.

- Nakon dosta problema sa pronalaženjem prelomnog rešenja koje podrazumeva nabavku tabača za ski-centar Rajkovo, krajem decembra 2013. godine, iz Austrije je pristigao tabač Pisten Bully 200D. S obzirom na to da je po preuzimanju vlasti novo opštinsko rukovodstvo imalo mnogo problema sa finansijskim stanjem u lokalnoj kasi, nabavka ove polovne mašine predstavlja ogroman uspeh. I vrlo verovatno prekretnicu ka revitalizaciji ski-centra Rajkovo, nakon dugih osam neskijaških godina - objašnjava Mladen Đurić.

- U razgovorima sa Tehno Alpinom, vodećom firmom u svetu za veštačko osnežavanje, oko kompletnog projekta uređenja sistema za veštačko osnežavanje, dobijen je top za veštačko osnežavanje radi promocije ovog sistema. Imamo obećanje naše fudbalske legende Dejana Petkovića Ramba ili Šmekija, kako ga mi u Majdanpeku poznajemo, da će dati svoju donaciju za nabavku motornih sanki - ističe Radomir Trajković, navodeći da su u uređenje ski-staza uključili i radnici majdanpečkog Rudnika koji su postavili elektroinstalaciju i osvetljenje u kontejnerima, sredili vrata i krov garaže tabača za sneg, zatim JP za građevinsko zemljište i puteve, Mesna zajednica Rudna Glava, a prihvaćene molbe neformalne grupe ski entuzijasta ubrzale su uređenje skijališta Rajkovo.

         Izvor: Danas.rs   Autor: J. Bujdić Krečković

 

Komentari