Vesti Divčibare - Projekti spremni, para nema

Divčibare - Projekti spremni, para nema

Valjevo | 29.10.2013. | ekapija.com
divcibare

Kategorije

Grad Valjevo nema novca za ulaganje u razvoj Divčibara, ali postoji nekoliko projekata sa kojima se može konkurisati kod različitih ministarstava, među kojima je i izgradnja ski-lifta, piše "Vamedia". Lokalne vlasti jednoglasne su u oceni da se sredstva za razvoj Divčibara moraju tražiti na različitim stranama, jer je sve ono što bi Valjevo moglo da izdvoji u ovom trenutku - nedovoljno.

Koliko god mi sada izdvojili, a u skladu sa mogućnostima našeg budžeta, to je kap u moru u odnosu na potrebe Divčibara - kaže direktor gradske Direkcije za izgradnju Dragan Jeremić.

Među problemima u ovom turističkom centru, koje treba što brže rešavati, jesu vodosnabdevanje, kanalizacija, glavna divčibarska ulica i benzinska pumpa, piše "Vamedia".

Kada je reč o vodosnabdevanju, u toku je ispitivanje mogućnosti snabdevanja vodom iz bunara, pa je tim povodom sklopljen i ugovor sa Rudarsko-geološkim institutom. Među projektima za koje treba tražiti novac na republičkom nivou je izgradnja osnovne kanalizacione infrastrukture, ali i popularno nazvane Valjevske ulice, tačnije glavne saobraćajnice na Divčibarama. Za pomenutu ulicu već je urađen projekat.

U toku je i izrada projekta mini ski-lifta, odnosno pokretne trake.

Bilo bi dobro kada bismo mogli da do kraja godine sprovedemo javnu nabavku za mini ski-lift, a da istovremeno pronađemo i načine za osnežavanje glavne ski staze na Divčibarama. Trenutno je u izradi i plan detaljne regulacije Divčibara, koji je osnov svega - kaže Jeremić.

Postoji dosta dobrih predloga, ali je finansiranje iz našeg budžeta teško. Adrese za traženje novca su Ministarstvo finansija i Ministarstvo građevine. Nama su na Divčibarama potrebni investitori koji žele da ulože u razvoj ovog centra. Ipak, postavlja se pitanje na koje treba da odgovorimo - da li želimo Divčibare po ugledu na Zlatibor, odnosno visoko komercijalizovane sadržaje, ili želimo da očuvamo prirodu, a da od nje uzmemo najviše što možemo - objašnjava Jeremić.

Izvor: eKapija.com

Komentari