Vesti Crnogorski ski centri u sezoni 2018/19

Crnogorski ski centri u sezoni 2018/19

Crna Gora | 06.02.2019. | caffemontenegro.me
kolasin 1000x608

Crnogorski ski centri su spremniji nego ikad dočekali sa radošću snijeg već početkom decembra, i prve žičare su odvezle na vrh staza skijaše već u decembru na Žabljaku, Kolašinu i Vučju, koji su i prvi startovali sa radom. Početkom januara otvorena su i skijališta “Hajla” u Rožajama i “Lokve” u Beranama. Sa svih skijališta stigao je najljepši mogući pozdrav zimi – pune staze ozarenih i rumenih lica... To je ta zimska razglednica koju trebamo.

Ako se po jutru dan poznaje: biće ovo uspješna zimska sezona u ski centrima
Ove godine snijeg je u Crnoj Gori pao na vrijeme. Decembar je bio zimski mjesec sa sniježnim padavinama, širom Crne Gore, a što je kad je turizam u pitanju najvažnije – planine u našim ski centrima je prekrio visok sniježni prekrivač. Nije bilo “gledanja u nebo” i neizvjesnosti da li će biti snijega, jer kad njega nema, nema ni skijaša... ni ski sezone.

Kao svake godine ski centri su jedva dočekali snijeg, ali i vi ljubitelji planine u zimskom periodu i sportskih aktivnosti za koje je snijeg preduslov. Već u decembru kada je krenuo i zvanični start ski sezone sa vikendima koje je organizovala Nacionalna turistička organizacija Crne Gore tzv. “ski openingom” skijališta su se napunila skijašima i pozitivnom atmosferom. Vikendi prije praznika i raspusta u ski centrima su bilježili gužvu, a škole skijanja su takođe ranije startovale. Praznici, vrijeme raspusta i odmora doveli su u naše ski centre značajan broj gostiju iz regiona i šire, pa je ski sezona zaista startovala na najljepši mogući način. U januaru su svih pet ski centara radili punom parom i svim svojim kapacitetima. U februaru, iako su raspusti završeni, radnim danima je dobra posjećenost, a vikendima ne jenjava gužva na skijalištima, i kako se čini ni neće dok je snijega na njima.

Najposjećeniji su ski centri Kolašin 1450 i Savin kuk na Žabljaku, koji u danima vikenda ugoste više hiljada posjetilaca, koji uživaju u dobro pripremljenim stazama sa 70-90 cm snijega, i novitetima u ponudi poput staza za nordijsko skijanje i da napomenemo, cijene ski pasa su na prošlogodišnjem nivou.

Novi ski centar na Bjelasici Kolašin 1600, privukao je pažnju posjetilaca, naročito najmlađih, s obzirom na to da su trenutno na raspolaganju restoran, bebi lift i skijašnica, a narednih dana očekuje se i da će biti puštena u rad šestosjedna žičara, a time i veći broj posjetilaca. S obzirom na to da je riječ o skijalištu koje se oprema po najsavremenijim svjetskim standardima, u koje je samo u prvoj fazi uloženo oko 16 miiona eura, a ukupna vrijednost investicije je oko 22 miliona eura, sasvim je izvjesno će ova ponuda privući veći broj gostiju tokom cijele godine.

Pored domaćih gostiju koji su tradicionalno među najbrojnijima u naše zimske turističke centre, sve veći broj gostiju dolazi iz regiona, prije svega Srbije, Dubrovačko-Neretvanske županije, Albanije ali i iz Rusije, Francuske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Belgije, Kine i SAD, što je novina u odnosu na prethodnu godinu.

Nadamo se da će zimska sezona potrajati do kraja marta, i da, već u aprilu, uđemo u ljetnju sezonu, za kada su najavljene prve grupe stranih gostiju na našem primorju. To bi zaista bio uspjeh kome se već dugo stremi – ukinuti sezonalnost u našem turizmu. Kako se sad čini, ova zimska sezona, na dobrom smo putu ka tom cilju.

Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore izražava zadovoljstvo startom zimske sezone u ski centrima i dijeli nadu sa turističkim poslenicima da će se pozitivan trend sa starta nastaviti i u narednim zimskim mjesecima.
- U ovu zimsku sezonu 2018/19 Crna Gora je ušla sa unaprijeđenom ponudom, raznovrsnim hotelskim smještajem i pristupačnim cijenama. Pored skijanja i vožnje snow borda, nove ponude na snijegu su i nordijsko skijanje, hodanje na krpljama, vožnja motornim sankama, pješačenje, planinarenje, uživanje u zimskim varijanama konja, rafting, džip safari ture i dr. Tokom zime u ski centrima i na primorju organizuju se i već prepoznate manifestacije, kulturno zabavni program uz bogatu gastronomsku ponudu što čini našu destinaciju dodatno privlačnom za goste iz regiona. zeljkarZnačajan pomak u ponudi sjevernog regiona, koji će obilježiti ovu sezonu je zvanično otvaranje novog ski rizorta Kolašin 1600. Imajući u vidu da nam vremenske prilike idu na ruku i da snijega ima dovoljno, skijališta bilježe odličnu posjećenost. U našim najvećim ski centrima na Žabljaku, Kolašinu i Vučju sezona je ove godine počela ranije nego što je to uobičajeno. Sredina decembra donijela je povoljne zimske uslove, prevashodno ono što je najvažnije – pao je snijeg na planinama, a turistički radnici na sjeveru dočekali su ga spremno i ne kriju zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima sezone. Zvanično otvaranje sezone obilježeno je “ski opening” vikendima na Žabljaku i u Kolašinu u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, uz zabavne programe i popuste koji su privukli veliki broj posjetilaca. Pozitivan trend posjećenosti nastavio se i tokom novogodišnjih praznika kada je zabilježena maksimalna popunjenost kapaciteta, dok se nerijetko tražilo i mjesto više zahvaljujući bogatim zabavnim programima i povoljnim aranžmanima širom Crne Gore. Vjerujem da će se u duhu sporta, zabave i potpunog ugođaja boravka na planini odvijati cijela, nadamo se što duža sezona, imajući u vidu da će tokom februara organizovane grupe turista boraviti na našim planinama, među kojima je i jedan broj insentiv grupa iz Francuske, Belgije, Njemačke i Austrije – kazala je za Caffe Montenegro, Željka Radak Kukavičić, direktorica NTO CG stavljajući akcenat na značaj otvaranja skijališta “Hajla” u Rožajama i “Lokve” u Beranama koja je, takođe, posjetio veliki broj ljubitelja snijega.

U cilju afirmacije zimske ponude NTO Crne Gore je pokrenula u saradnji sa Javnim servisom, tokom februara sa crnogorskih skijališta emitovanje uživo serijala zabavno informativnog karaktera, što je odlična ali i neophodna promocija zimskih centara, jer slika i riječ sa lica mjesta su najbolja preporuka i promocija.


Žabljak - adrenalinski izazov doživljaja divlje prirode pod snijegom
Zimska turistička sezona na Žabljaku otpočela je polovinom decembra mjeseca ski openingom, kakav do sada nije praktikovan u gradu pod Durmitorom. Uz bogat kulturno-zabavni program i promociju nacionalne kuhinje, prvi turisti su započeli priču o sezoni za koju se u Turističkoj organizaciji Žabljak nadaju da će biti jedna od uspješnijih u posljednjih nekoliko godina. Vremenske prilike im u tome za sada idu na ruku i snijega na Žabljaku ima sasvim dovoljno, a najveće skijalište u tom gradu „Savin kuk“ je već u decembru mjesecu bilježilo rekordne posjete.

Od početka ove sezone gosti na Žabljaku nisu imali zamjerki, snabdijevanje strujom i vodom je bilo uredno, a svi lokalni i prilazni putevi gradu su uredno održavani i očišćeni. Na Žabljaku je krajem januara boravilo oko 500 turista na dnevnom nivou, od čega je dio smješten u hotelskom, a dio u jedinicama privatnog smještaja. Procentualna popunjenost kapaciteta za novogodišnje praznike je bila veća od 90%, a sada iznosi oko 50%, s tim što svakog vikenda bilježimo značajan porast popunjenosti kapaciteta.

Gradsko skijalište „Javorovača“ i skijalište „Savin kuk“ rade svakodnevno, a u ponudi imaju i noćno skijanje. Na preko 5km dobro pripremljenih staza ima preko 40cm utabanog snijega.
U funkciji su takođe staze za hodanje na krpljama i langlauf (nordijsko skijanje), koje je postalo izuzetno popularno među posjetiocima Žabljaka.
Na Savinom kuku je veoma atraktivan za posjetioce dodatni sadržaj - avanturistički park - kako za djecu, tako i za odrasle. Pet staza, od kojih - tri plave, jedna crvena i jedna crna, omogućavaju skijašima potpun užitak u čarima durmitorske zime.
Na skijalištu “Javorovača” najaktuelniji su dječiji ski kampovi i škole u prirodi, koje uprava ovog Ski centra organizuje svake godine, nudeći najmlađim posjetiocima ovog ski centra školu skijanja sa višednevnim boravkom, uz pratnju instruktora i animatora, a kroz promociju zdravih stilova života i posjete novootvorenoj sportskoj dvorani.
Turistička organizacija Žabljaka i ove godine, kao i prethodnih, za sve posjetioce i goste je organizovala besplatan prevoz (ski bus), svakog dana od centra grada do oba skijališta, sa polaskom u 10.00h i povratkom u 15.00h. Gosti željni adrenalina posebno su zainteresovani i za snow-mobile -( vožnju motornim sankama), kao i vožnju ratrakom, sa kojima osvajaju najskrivenije padine Durmitora.

Anđela Anđelić, stručni saradnik u TO Žabljak za Caffe Montenegro kaže da su ove zimske sezone Žabljak najviše posjećivali domaći turisti, a kada je riječ o inostranim gostima, Žabljak najviše posjećuju turisti iz Hrvatske, tačnije Dubrovčani, koji su tradicionalni gosti tog grada, zatim gosti iz Albanije, Srbije i Rusije.
- Kada je riječ o starosnoj strukturi, ono što nas posebno raduje, a što svakako donosi živost i dobru atmosferu Žabjaku su sve brojnije posjete mladih ljudi, koji su posebno bili oduševljeni noćnim provodom tokom novogodišnjih praznika u svim dijelovima grada,
a posebnu čar u najluđoj noći dali su ugostiteljski objekti na našim skijalištima i na obali Crnog jezera – kazala nam je Anđelić. U narednom periodu, do kraja zimske turističke sezone, TO Žabljak ima u planu da organizuje izložbu gastronomskih proizvoda i domaće radinosti na gradskom trgu, koja će takođe biti i prodajnog karaktera, te će poljoprivrednici i zanatlije sa područja te Opštine moći da plasiraju svoje proizvode, što dodatno promoviše Žabljak.
U TO Žabljak imaju pozitivne projekcije i očekivanja nastavka sezone i nadaju se, da će se trend rasta broja turista koji posjećuju Žabljak, a istinski su ljubitelji netaknute prirode i zimskih čari, nastaviti i u narednom periodu.

Ski centar Kolašin 1450 – odlična sezona
Dijana Bulatović - Ski centar Kolašin 1450 se može već pohvaliti rekordnom posjećenošću od samog otvaranja skijaške sezone pa do danas. Tokom praznika, a i u danima nakon, na skijalištu „Kolašin 1450“ je boravio veliki broj posjetilaca, kako iz raznih krajeva Crne Gore tako i iz inostranstva. U prosjeku je boravilo i do 1500 gostiju na dnevnom nivou, koji su uživali u zimskim aktivnostima koje pruža naše skijalište.kolasin

- Idealni uslovi za skijanje, dovoljna količina sniježnog pokrivača kao i povoljne vremenske prilike, uticalo je da naše skijalište bude veoma posjećeno. I u narednom periodu očekujemo dobru posjećenost, naročito danima vikenda, kada će skijalište raditi u punom kapacitetu. Takođe, tokom februara i marta ćemo imati organizovane grupe većeg broja gostiju iz Francuske – izjavila je za naš časopis Dijana Bulatović, direktorica Ski-centra Kolašin 1450.

Ski centar Vučje – sniježne radosti i domaći ukusi
Na Vučju je sezona zvanično počela 20. decembra. Iako u ski centru nije bio organizovan doček Nove godine, mnoge porodice i parovi su izabrali ovo mjesto da provedu praznike u mirnoj, planinski idiličnoj atmosferi. Od Božića su već krenule škole skijanja za djecu po kojima je Vučje prepoznatljivo, najave rezervacija govore da će se dobar trend posjete nastaviti i u februaru. Cijene na skijalištu su ostale na prošlogodišnjem nivou: iznajmljivanje ski opreme je 10, a sanki 5 eura. vucje

Zanimljivo je da je za testiranje novog BMW džipa izabran ove zime upravo predio Vučja kao posebno izazovan teren za terensko vozilo visoke klase.
- Od ove godine imamo u ponudi ski centar i gastronomski dio “Domaći ukusi sa Vučja”. Napravili smo sušaru u kojoj mi proizvodimo domaće proizvode: kobasicu, pečenicu, pršute, kulen, zatop..., što gosti našeg hotela naprosto obožavaju – rekla nam je Marija Lalović PR Ski centra Vučje.

Ski centar Hajla – skijalište Turjak II
zalet za budućnost zimskog turizma
U januaru je startovalo sa radom skijalište “Turjak II”. Impozantan broj skijaša na stazi na dan otvaranja skijališta pokazao je koliko je ovom kraju nedostajalo skijalište i start se čini zaista kao novi dobar početak zimskog turizma u Rožajama po kojem je nekada bilo prepoznatljivo i van granica Crne Gore.
Menadžer Ski centra Hajla, preduzeća koje gazduje skijalištem, Dženis Nurković je kazao da veliki broj ljubitelja skijanja i zimskih sportova koji dolaze na Turjak šalje jasnu poruku da se Rožaje, polako ali sigurno, vraća na zimsku turističku mapu Crne Gore i da ponovno pokretanje skijališta Turjak predstavlja dobar temelj za buduće razvojne projekte u toj oblasti i da je to predznak da će Rožaje, u najskorije vrijeme, povratiti reputaciju zimskog turističkog centra kakvu je imalo do unazad desetak godina. hajla

Na skijanje na Turjak dolaze gosti svih starosnih doba, a u toku ovogodišnjeg školskog raspusta u ski centru Hajla su organizovali školu skijanja za djecu i odrasle, kao i školu snowboarda. Kroz sve te obuke prošlo je preko 200 polaznika “Kod nas to budi nadu da će ova sredina ponovo imati poznate smučare kao što je Tarik Hadžić, učesnik OI u Sočiju” – kazao je Nurković.
On je dodao da budući projekti koji se odnose na izgradnju skijališta na Štedimu i Hajli mogu da unaprijede cjelokupan turizam u Crnoj Gori kao i da budu važna razvojna šansa ove opštine.

Ski centar Lokve
– zainteresovao i goste iz Zapadne Evrope
Početak ove sezone je bolji nego što smo očekivali. Priredili smo i iznenađenje našim gostima tako što je prvi dan skijanja bio besplatan. Posjećenost skijališta je bila ogromna i veoma nam je drago što su i djeca mogla da uživaju u skijanju prije nego što je počela škola. Naši gosti su uglavnom iz regiona, a primijetili smo da u posljednje vrijeme ima dosta i skijaša iz Zapadne Evrope. Snijega ima dovoljno i uslovi za skijanje su idealni. Najavili su da će biti još padavina, tako da se mi nadamo da će ovo biti duga i uspješna sezona – kazala je za Caffe Montenegro Nataša Guberinić Izvršni direktor Ski centra Lokve. lokve

Inače ski centar Lokve raspolaže sa dvosjedom, koji se nalazi na glavnoj žičari. Kapacitet ove žičare je 1000 skijaša na sat i ona skijaše penje do 1560 metara nadmorske visine, gdje se nalaze još dva ski lifta. Ski liftovi bebi i sidro se nalaze na vrhu žičare. Oni idu do 1630 metara nadmorske visine i kapacitet ovih ski liftova je 900 skijaša na sat. Ukupna dužina svih staza kojim raspolaže ski centar Lokve je 5 kilometara. Radno vrijeme ski centra je svakim danom od 10 do 16 časova. Cijena ski pasa je 10€ za odrasle, a 7€ za djecu i 6€ za seniore. U ponudi imamo i veoma povoljne višednevne karte, kao i porodične karte. Od ove sezone moguće je iznajmiti ski opremu u ski centru. Iznajmljivanje komplet opreme za odrasle je 10€, a za djecu je 8€.

Komentari