Vesti Crni vrh, Bor - Svečano otvorena žicara

Crni vrh, Bor - Svečano otvorena žicara

Bor | 20.01.2013. | kolektiv.co.rs
0113skijanje1

Dvadesetog januara, na Medunarodni dan snega, brojni zaljubljenici u najpopularniji sport na snegu - skijanje - uputili su se pod punom opremom na Crni vrh da oprobaju skijašku stazu, ali i novu žicaru kojom je borska planina "Sedlan" gotovo tri meseca.

Borsko javno preduzeće "Turisticki centar" organizovalo je danas, u čast svečanog puštanja u rad nove žicare, prvo veliko okupljanje i takmičenje skijaša i rekreativaca ove sezone, a neposredan povod bio je obeležavanje Medunarodnog dana snega i skijanja. Čast da pritisne dugme i pokrene žičaru ukazana je Blagoju Spaskovski, generalnom direktoru RTB-a Bor, kompanije koja je dobrano zaslužna za to što je ona, kako se čulo, montirana i postavljena u rekordnom roku, za 86 dana, i opremljena najsavremenijom tehnikom PLC , što je svrstava u najbezbednije žičare u Srbiji.

 - Neću govoriti kao generalni direktor RTB-a, ovde sam onaj "tenkista" koji je sve vreme "vukao" da žicara bude što pre gotova. Hvala Vladi Republike Srbije koja nam ju je poklonila i "Energoprojektu" koji je besplatno obavio sve građevinske radove. No, hvala i svim radnicima i entuzijastima koji su učestovali u njenom postavljanju i montiranju, bageristima koji su krčili puteve. Obećavam da će Bor uskoro biti ravan poznatim turističkim centrima, građani i meštani okolnih sela su to zaslužili jer su godinama njihova pluća bila "kalaisana" sumpor-dioksidom.

Grad od seldeće godine, kada bude završena i "nova topionica", više neće biti poznat samo po rudarstvu, razvijaćemo ga i u turističkom pravcu. Već dogodine, kada budu kupljeni "topovi" i staze se osvetle, ovde će na skijanje dolaziti ljudi iz svih krajeva Srbije - kazao je Spaskovski.

Žicara, kao odlična zimska, ali i letnja dopuna renoviranom hotelu "Jezero" na Borskom jezeru, duga je 1330 metara i postavljena na 14 stubova (plus pogonska i okretna stanica). Danas je prevezla oko hiljadu skijaša, rekreativaca i ostalih ljubitelja planine do vrha Crnog vrha. Odatle su se svi oni spuštali do podnožja starom pitomijom stazom koja je bila pripremljena za takmičenje.

Žicara ima 169 sedišta i radnu skijašku brzinu od dva i po metra u sekundi, pa su oni koji su je probali na vrh planine stizali za oko osam minuta.
JP "Turisticki centar" i njegov direktor Aleksandar Milikić postarali su se da organizuju besplatan autobuski prevoz do skijališta, nisu naplaćivali ski-pas, a danas je počela da radi i škola skijanja koju vodi borski Skijaški klub.

-----------------------------

Na Crnom vrhu ovogodišnju sezonu dočekuje sa postojećim ski-liftom, od nedovršenog hotela Jelen-Hajat do meteorološke stanice, ali i novom žičarom od spomenika pored puta Bor - Žagubica, takođe, do meteorološke stanice.

Na crnovrškom skijalištu su dve staze, jedna duga 1.550 metara za smelije i vičnije pored nove žičare i druga dužine oko 800 metara duž ski-lifta prema nedovršenom hotelskom kompleksu Jelen-Hajat. Uređen je i prilazni put i parking, a objekat za iznajmljivanje skijaške opreme i kafić su u izgradnji.

Staze na skijalištu Crni vrh obezbeđivaće dva redara i Gorska služba spasavanja, kao i ekipa lekara Zdravstvenog centra u Boru, koji će svakodnevno biti prisutni od 10 do 16 sati, odnosno u vreme rada skijališta. Prema najavama iz Borskog turističkog centra cena ski-pasa je definisana i iznosi 300 dinara.

Podsetimo da su novu žičaru na Crnom vrhu poklonila Skijališta Srbije. Ovu žičaru koja je bila na Kopaoniku demontirao je i transportovao ATB FOD, građevinski radovi čija je vrednost 125.000 evra bili su donacija beogradskog Energoprojekta, a montažne i elektroradove, vredne 250.000, finansirao je Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Galerija slika

Komentari