Vesti Crkvičko polje, Plužine - Otvorena staza za nodrijsko skijanje

Crkvičko polje, Plužine - Otvorena staza za nodrijsko skijanje

Crkvičko polje, Plužine | 03.04.2012. | dan.co.me
crkvpolje20122a

Staza za nodrijsko skijanje od 31.03.2012. je u funkciji na lokalitetu Crkvičkog Polja, sela koje se nalazi oko 30 kilometara od Plužina. Ujedno, po prvi put počela je i dvodnevna turističko-promotivna manifestacija „Kup Crkvičko Polje 2012.“ koju priređuju Opština Plužine, tamošnja Turistička organizacija (TO), a u saradnji sa italijanskom nevladinom organizacojom „COSV“ i lokalnim planinarskim klubom „Soko–Bojkovac–Sokolina“.

Otvarajući stazu direktor TO Plužine Neđeljko Jovović je naglasio da je taj projekat od velike važnosti za cijeli pivski kraj, jer je nodrijska staza prvi infrasrukturni objekat u opštini Plužine koji je namijenjen za zimski turizam.

– Sa ovom stazom postavljen je kamen temeljac za budući razvoj i ovog segmenta turizma za šta u Pivi ima uslova. To neće ići ni lako, ni brzo, jer je potrebno mnogo ulaganja i vremena, značajnija pomoć države, ali sam optimista i vjerujem da ćemo sitnim ali korisnim koracima ići prema onome što se zove vizija opštine Plužine, a to je da za dvadesetak godina budemo prepoznatljiva turistička destinacija ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu – kazao je Jovović.

Direktor Planinarskog kluba „Soko–Bojkovac–Sokolina“ Dragan Šain je pojasnio da je staza, koja se nalazi na lokalitetu Grab, duga pet kilometara, a manja dva kilometra. Namjera organizatora je, naglasio je on, da manifestacija „Kup Crkvičko Polje 2012.“, u okviru koje se održava takmičenje u nordijskom skijanju, postane tradicionalna.

Silvija Kastelani, menadžerka NVO „COSV“ podsjetila je da je projekat promocije tog rejona počeo 2009. godine, a podržan je od Vlade Italije sa idejom da se pomenuti kraj i turistički razvije. „COSV“ i lokalna uprava Plužina označili su tamošnji Spomen-dom kao potencijalni centar i ljetnjeg i zimskog turizma. Objekat je rekonstruisan i stavljen u funkciju.
– Osim ovog projekta koji se tiče oblasti turizma imamo i prekogranični čiji je cilj povezivanje nacionalnih parkova „Sutjeska“ i „Durmitor“ preko Pive. Radi se turistička mapa, GIS mapa, kako na teritoriji ova dva nacionalna parka tako i na prostoru Pive – naglasila je ona.

U ime Ministarstva turizma prisutne je pozdravila i savjetnica ministra Danijela Šuković.

B.Brašnjo

Na snijegu uživalo 70 učesnika

Manifestacija u Crkvičkom Polju juče je okupila oko 70 učesnika, članova planinarsko-smučarskih klubova iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Svi oni će se takmičiti u nordijskom skijanju, koje je jedno od popularnijih vidova rekreacije, a često se naziva i „skijaško trčanje“. Ime je dobilo po zemljama u kojima je nastalo, a osim što je popularan vid rekreacije, nordijsko skijanje je i takmičarski sport koji je standardan na Zimskim olimpijskim igrama. Crkvičko Polje će ubuduće biti svojevrstan nordijski centar u čijem sastavu će raditi i planinarski dom, odnosno nekadašnji Spomen-dom koji je lani rekonstruisan i otvoren.


Preuzeto sa strane:
www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&datum=2012-04-01&clanak=326074&kliknut=1334695505565&fasb=22

Komentari