Vesti Čelimbaša, Mrkopalj, CRO - Otvoren hostel "Skijaški dom"

Čelimbaša, Mrkopalj, CRO - Otvoren hostel "Skijaški dom"

Mrkopalj, CRO | 20.07.2016. | croscij
skidom celemb 2

U Mrkoplju, neposredno uz skijalište Čelimbaša, u nekadašnjoj zgradi Škole mira, otvoren je hostel "Skijaški dom" bi trebao doprineti razvoju turizma u tom kraju Hrvatske.

Čast otvaranja prvog mrkopaljskog hostela pripala je proslavljernoj hrvatskoj skijašici i sadašnjoj zamenici ministra prosvete i sporta Janici Kostelić. Tome su joj pomogli primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, načelnik Opšine Mrkopalj Ivica Padavić kao i Ivan Butković, direktor firme "Mrzle drage doo" u čijem okviru će hostel poslovati - prenosi  Novi list.

U Mrkoplju je rođeno hrvatsko skijanje 1913. godine, a evo ove godine otvaramo "Skijaški dom" u podnožju staze Čelimbaše. Staza radi, pa će biti skijanja i ove godine, a dodatno ćemo urediti i druge staze tako da ovde imamo sve uslove za razvoj svih alpskih i nordijskih sportskih disciplina.

Ukupno 2,5 miliona kuna do sad je uloženo u stazu i ovaj dom od čega je 2 miliona obezbedila Županija a pola miliona kuna Opšina Mrkopalj, a još je i nabavljen ratrak vrednosti 700.000,00 kn. Sada je potrebno uraditi projektnu dokumentaciju za drugu stazu. Takođe trebe videti da li bi se bar u nekom delu skijališta mogao izvesti sistem zasnežavanja, a  danas ćemo imati sastanak na temu razvoja nordijskog sporta i uređenja staza
”, rekao je župan Zlatko Komadina.

“Primorsko-goranska županija nas u svemu prati sa 80% i sad kad smo uredili skijalište i žičaru krenuli smo da uređujemo ovaj hostel koji danas otvaramo i koji u svojoj ponudi ima 20 ležajeva. Skijaški dom planiramo koristiti kao objekt za razna događanja" - rekao je načelnik Opšine Mrkopalj Ivica Padavić.

Pomoćnica ministra nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske Janica Kostelić istaknula je važnost otvorenja hostela uz samu stazu.
Vrlo je važno imati hostel u blizini skijališta da se može potpuno posvetiti treningu i koncentraciji samo na trening. Preporučiću Skijaškom savezu da se možda neki treninzi i pripreme ovde održe. Ja nisam imala prilike da ovde treniram, a brat je bio na otvaranju skijaških staza i žičare tako da se nadam da je ovo prvi korak prema češćem boravku”, rekla je Janica Kostelić.

Uz osam soba sa 20 ležaja, u hostelu se nalaze restoran,  pomoćne prostorije, mala sala za seminare i prezentacije.

Inače Mrkopalj je poznata kao opština sa četiri skijališta, dva alpska Čelimbaša i Bregovo razdolje,  biatlon centar Zagmajna i nordijski centar Vrbovska poljana.

 

Komentari