Vesti Bugarska - Ekolozi koče dalji razvoj ski centara

Bugarska - Ekolozi koče dalji razvoj ski centara

Bugarska | 29.09.2013. | energyobserver.com
banskoski02370x225

Kategorije

Povezane strane

Ski centri u Bugarskoj nekoliko godina u nazad ne uspevaju da ostvare planove za proširenje skijališta, pre svega zbog protivljenja ekologa. To je posebno izraženo kod ski centra Bansko gde su smeštajni kapaciteti iz godina u godinu sve veći a svi su oslonjeni sano na jednu gondolu koja iz mesta vodi do skijališta pa su gužve i čekanje neizbežni.

"Protivljenje ekologa zbog skijaških staza je preuveličano. Najveći problem je taj što ekolozi nemaju dovoljno podataka i nisu upoznati sa problemom. Oni ne žele da ostvare dijalog sa predstavnicima zimskih odmarališta i na taj način se kida veza između ove dve strane." To je u intervjuu za Agenciju Fokus rekao Petar Popangelov, najpoznatiji bugarski skijaš u alpskim disciplinama.
 
On smatra da ski-staze u Bugarskoj ne mogu da oštete ili unište šume. Mnogo veće štete se nanose nezakonitom sečom i paljenjem, na primer. Samo treba napraviti paralelu između štete od izgradnje skijaških staza i nezakonite seče i požara, rekao je Popangelov.
 
"Ekolozi misle da će razvoj zimskog turizma da uništi šume u Bugarskoj. Samo kao primer mogu da kažem da Bugarska ima ne više od 150-200 km ski-staza, dok ih u Austriji ima oko 5900-6000 km. Izgradnja skijaških staza neće dovesti do seče drveća. Kao primer opet mogu da navedem Austriju, koja ima mnogo više km ski-staza od Bugarske, ali su njene šume očuvanije nego bugarske. Da bi u Bugarskoj mogao da se razvija zimski turizam moramo da budemo na nivou evropskih država", kategoričan je Popangelov.

           Izvor: Energyobserver / Fokus


Komentari