Vesti Brezovica - Nelegalna privatizacija ski centra

Brezovica - Nelegalna privatizacija ski centra

| 20.11.2014. | novosti.rs
brezovica600x365

Posle mnogobrojnih nelegalnih privatizacija i otimačine srpske imovine, tehnička vlada u Prištini pokušava da na brzinu i nelegalno otme i „Ski-centar“ na Brezovici. Bez saglasnosi i dozvole srpske strane, u toku je pokušaj privatizacije, a predstavnici Srba iz Pokrajine ističu da je i zvanično otpočela provera francusko-andorske firme zainteresovane za koncesiju ovog ski-centra iza koje, prema saznanjima „Novosti“, najverovatnije stoji kosovski biznismen Bedžet Pacoli.

- Pre gotovo dve godine međuministarska grupa (koju čini nekoliko ministara iz vlade Hašima Tačija) pokrenula je bez naše dozvole i saglasnosti privatizaciju „Ski-centra“. Tender su raspisali preko američke firme „Diloit“, koja se bavi konsaltingom i uslugama, a na tender su se javile četiri firme, među kojima i naša „MK grupa“. Posle sprovedenog postupka, ostala je samo francusko-andorska korporacija koja bi navodno trebalo da uloži u Brezovicu oko 400 miliona evra - kaže Slađan Nikolčević, direktor „Ski-centra“ na Brezovici.

On ističe da je u toku provera novca pomenutog preduzeća i to da li iza nje stoji Pacoli, koji je već učestvovao u nelegalnoj privatizaciji srpske imovine na Kosovu. Zato, predstavnici Srpske liste, koja je učestvovala na kosovskim parlamentarnim izborima, opominju da neće dozvoliti nelegalnu privatizaciju „Ski-centra“, okosnice turizma u većinski srpskoj opštini Štrpce, jer bi se time promenila vlasnička i etnička struktura ovog mesta.

- Nadamo se pomoći naših poslanika u kosovskom parlamentu, gradonačelnika opštine Štrpce, koji zasad jedini ima pravo veta, ali i pomoći međunarodne zajednice od koje očekujemo da konačno odreaguje i spreči nelegalne privatizacije na KiM - kaže Nikolčević. On napominje da je „Ski-centar“ osnovan kao zavisno javno preduzeće Vlade Srbije, odnosno od firme „Ineks inter-eksport“ Beograd koja je uložila 85 odsto kapitala i „Skijališta Srbije“, koje iako sa manje uloženim kapitalom ima većinski udeo, odnosno 51 odsto upravljanja firmom. „Ski centar“ poseduje 300 hektara zemljišta na Brezovici i Štrpcu, tri hotela, četiri restorana, pet žičara i isto toliko ski-liftova, kao i prateću mehanizaciju, a uposleno je 178 radnika. Aprila meseca ove godine Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo privrede, izdvojila je za „Ski-centar“ 12 miliona dinara, dok je Kancelarija za KiM obezbedila 18 miliona dinara za rekonstrukciju.

BROJKE
* 178 ljudi radi u ovom turističkom kompleksu
* 300 hektara zemljišta ima ski-centar
* 400 miliona evra hoće da uloži Pacoli

 

Komentari