Vesti Brezovica - Francuski investitor obezbedio garancije za ski-centar

Brezovica - Francuski investitor obezbedio garancije za ski-centar

Brezovica | 01.06.2016. | rts.rs
PhotoofBrezovica 640

Kategorije

Francuski konzorcijum "MDP konsalting - Kompani dez Alp" predao je danas kosovskoj agenciji za privatizaciju dokumenta neophodna za početak prve faze investicija na Brezovici, rekao je premijer Kosova Isa Mustafa.

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je i da će posebna komisija, u narednih desetak dana, pregledati dokumentaciju koju je predala francuska kompanija, kako bi se proverilo da li je sve u skladu sa ugovorom o privatizaciji ski-centra na Brezovici.

Mustafina izjava usledila je svega nekoliko sati pošto je istekao rok za predaju dokumentacije, pa su prištinski mediji ceo projekat proglasili neuspešnim.

Na međunarodnom tenderu najbolju ponudu za ski-centar Brezovica u decembru 2014. godine dao je francusko-andorski konzorcijum "MDP konsalting", zajedno s operaterom "Kompani dez Alp".

Francuski konzorcijum je predložio tri faze razvoja turističkog centra Brezovica, uz investiranje 410 miliona evra i otvaranje više od 3.000 radnih mesta. Najavili su i izgradnju 100 kilometara staza, više od 20 ski-liftova i drugu infrastrukturu.

Vlada Kosova i MDP konsalting potpisali su u aprilu 2015. godine ugovor o javno-privatnom partnerstvu o izgradnji, finansiranju, funkcionisanju i održavanju Turističkog centra Brezovica.

Po tom ugovoru, u roku od šest meseci trebalo je da se polože garancije za prvu fazu projekta. Kako to nije učinjeno u predviđenom roku, konzorcijum je dobio novi rok koji je istekao juče u podne.

Ministar lokalne samouprave u Vladi Kosova Ljubomir Marić izjavio je juče da će se srpski poslanici u Skupštini Kosova, ukoliko francuski konzorcijum ne preda garanciju da je obezbedio sredstva za izgradnju ski centra na Brezovici, zalagati da se za to skijalište nađe novi investitor i da on bude iz neposrednog okruženja.

"Naš će predlog biti takav da ukoliko ova investicija propadne svakako treba ići na širenje kapaciteta i pronaći u što bližem okruženju jednog proverljivog i sigurnog investitora", rekao je Marić i podsetio da su i "Skijališta Srbije" bila zainteresovana za takvu vrstu ulaganja.

Kako su preneli kosovski mediji ako francusko-andorski investitor ne podnese garancije kosovske institucije imaju "plan B" za imovinu ski-centra "Brezovica", a po kome mora biti usvojen zakon o strateškom ulaganju koji omogućuje vladi da izabere strateškog investitora za ulaganja a koji će uložiti 60 odsto investicija.

 

Komentari