Vesti Bob - Formira se tim srpskog boba četvoroseda

Bob - Formira se tim srpskog boba četvoroseda

Beograd | 21.09.2013. | zurnal.rs, B92
srbbob527

U susret novoj sezoni, a pre svega Olimpijadi u Sočiju, selektor bob tima srbije Boris Rađenović počeo je sa formiranjem srpskog bob tima. Takmičare u bobu mora da odlikuje pre svega snaga i eksplozivnost...

Veselin Pankov iz Bugarske postaće jedan od članova našeg boba četvoroseda. Ovaj sprinter naših istočnih komšija na 100 m ima lični rekord od 10,37 (četiri stota sporije od našeg rekorda), a na 60 6,75, stotinku brže od 6,76, što je kod nas najbolje svih vremena.

Iskazao je želju da se takmiči za Srbiju u bobu. Izašli smo mu u susret i bio je na testiranju u Rumuniji na Sinaju, blizu zamka Grofa Drakule – kaže Boris Rađenović. – Ogromno nam je pojačanje. Visok je 1,81 metar i težak 87 kilograma, a veoma je jak – tri puta uzastopno čučne sa 250 kilograma.

Uz njega, novi član tima je još jedan atletičar, Stefan Vujanić, junior AK Novog Beograda i reprezentativac u ovom uzrastu u skoku udalj.

On na 100 metara ima ove godine dva puta 10,99. Još je važnije što pri trčanju, kojem ga je obučio atletski trener Slobodan Stojić, ima sjajan kontakt s podlogom. Za budućnost boba mnogo smo dobili s njim, poseduje zavidan talenat. Znate, oprobao se u britanskom timu i Krejg Pikering, vicešampion Evrope na 60 metara sa 6,55, koji ima 10,14 na 100, ali nisu imali previše koristi od njega zbog načina trčanja.

Na testiranju su Veselin i Stefan imali odlične rezultate – trčali su 30 metara gurajući bob za 6,33, odnosno 6,47.

Bitno je i što je naš stari član, Nikola Milinković, ostvario 6,31. Nikola je takođe sprinter, član Sirmijuma iz Sremske Mitrovice.

Sa njima je i dugogodišnji pilot našeg boba Vuk Rađenović.

Nismo poznati po zimskim sportovima jer nismo imali neki veći uspeh, isto kao u tenisu, a onda smo postali teniska nacija. Ako sa ekipom osvojim jednu od olimpijskih medalja, odjednom ćemo postati bob nacija”, rekao je Rađenović.

Naravno, nikad bob neće biti fudbal, nikad deca neće kupovati bobove od 50.000 evra da se klizaju na snegu kad je zima, ali definitivno mislim da ćemo sa uspehom podići ovaj sport i da će on postati zapaženiji”, dodao je Rađenović.

Bob je za Rađenovića, kako se obično kaže, porodična tradicija, pošto je njegov otac Boris bio član reprezentacije Jugoslavija na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine. Mlađem Rađenoviću Igre u Sočiju sledeće godine biće već treće u karijeri.

Na prve Zimske olimpijske igre, 2002. u Solt Lejk Sitiju sam upao kao nov. Neki kažu zbog oca, ali ja sam na testiranju tom bio drugi zahvaljujući svojim predispozicijama. Na drugim Igrama u Vankuveru sam imao bolju ideju šta je bob, jer sam već deset godina bio u tom sportu. Tada smo zauzeli 18. mesto, a staza je bila užasna. Sada imamo nikad bolju ekipu, koja je osvežena. Zahvaljujući OKS imamo odličnu opremu, a bez toga je nemoguće”, naveo je Rađenović.

Igre u Sočiju održaće se od 7. do 23. februara sledeće godine, a srpski reprezentativac je umereni optimista.

Konkurencija na Igrama je slična kao na Svetskom kupu, godinama se takmičim sa istim ljudima. Na svakom takmičenju do sada smo načeli sve konkurente. Prošle sezone u Austriji smo aktuelnog olimpijskog šampiona Stivena Holkomba dobili za više od šest mesta, ako možemo njega da dobijemo, možemo svakoga”, rekao je Rađenović.

Prema njegovom mišljenju, nijanse su te koje će odlučivati o medaljama u Sočiju.

Ne volim da obećavam. Može da se desi da dođemo do medalje, ali i da je ne osvojimo. Ima nas između sedam i deset ozbiljnih ekipa i svi pretenduju na zlato. Prošle godine sam ih dobijao, ali su i oni mene. Zimski sport je takav da male greške odlučuju, treba imati i sreće. Svako jednom izvuče idealnu trku, gde mu se sve pogodi. U svakom slučaju, realno je da uđemo u prvih pet”, zaključio je Rađenović, koji veći deo godine provodi u Australiji, gde živi i trenira, ali i dalje sanja medalju za Srbiju.

Prvenstvo Evrope u bobu biće održano od 19. do 26. januara u Kenigzeu (Nemačka).

 

Komentari