Vesti Bjelasica, Kolašin - Početak turističke sezone pod znakom pitanja

Bjelasica, Kolašin - Početak turističke sezone pod znakom pitanja

Kolašin | 17.11.2012. | vijesti.me
bjelasica2a

Još nema nijedne uverljive zvanične najave, ni sa državnog ni sa lokalnog nivoa, o datumu otvaranja kolašinskog Ski-centra, odnosno načinu na koji će i u kojem roku biti obavljeno zakonom obavezno servisiranje žičare i ski-liftova.

Takođe, uslov da inspekcija rada skine plombe sa objekata skijališta je i da se izmire pozamašne obaveze prema radnicima. Inspektori rada zatvorili su Ski-centar u junu, zbog kašnjenja isplata zarada i uplate doprinosa za zaposlene. Slično se dogodilo i minule godine kada je isto to učinjeno u septembru, a onda, pred sami početak zimske turističke sezone, skijalište je dobilo privremenu dozvolu za rad.

Kako, u međuvremenu, poslodavci nisu ispoštovali, sa inspekcijom rada, dogovorenu dinamiku izmirenja dugova, zabrana je obnovljena. Minule godine radnici su dali saglasnost da inspektori dozvole privremeni rad, sada je, prema nezvaničnim informacijama, situacija sasvim drugačija. Naime, zaposleni ultimativno traže da im se daju zarade koje nisu primali od marta i da im se uplate doprinosi za minule tri godine.

U takvoj situaciji prilično neuverljivo zvuče obećanja direktora Bobana Šćepanovića, koji je u više narata kazao da će Ski-centar Kolašin 1450 početi da radi „kad padne prvi ovogodišnji snijeg“.

„Nemam nikakvu izjavu, a o Ski-centru ćete pisati kad bude nešto konkretno i pozitivno. Obećavam da ću tada obavestiti javnost, a to može biti ovog dana do kraja radnog vremena, sutra ili preksutra“ na taj način je direktor skijališta čitavu prethodnu sedmicu odgovarao na pitanja o situaciji u Ski-centru. On je dodao takođe da mu novinari „unose negativnu energiju insistirajući na odgovorima“.

Ni zaposleni izgleda nesu bolji, kada je reč o komunikaciji sa Šćepanovićem. Prema rečima predsednika sindikata Milića Bulatovića, radnici nemaju informacije da li će i kada biti otvoreno skijalište.

„Nemamo nikakvih informacija o tome kada će i da li će uopšte ove godine biti otvoren ski-centar, pa ne možemo ništa reći ni javnosti. Činjenica je da nas niko ne obaveštava o tome, ali je i činjenica da još nesmo primili nijedan euro od zaostalih zarada niti su uplaćivani doprinosi”, kazao je on.

Na desetine turističkih poslenika u Kolašinu jedinstveno je u oceni da će šteta od eventualnog neotvaranja skijališta Jezerine biti neprocenjiva. Mnogi od njih još vraćaju kredite podignute za izgradnju smeštajnih kapaciteta. Nakon nevremena u februaru i propale turističke zime, ključ u vratima skijališta ove godne za vlasnike mini hotela i apartmana značio bi bankrot.

Sastanak bez direktora

Informaciju da je pre nekoliko dana u organizaciji Saveza samostalnih sindikata CG, a na inicijativu zaposlenih na skijalištu održan sastanak sa predstavnicima Ministrstva turizma i održivog razvoja i glavnom republičkom inspektorkom Angelinom Međedović, Bulatović nije želio da komentariše. Tom sastanku, navodno nije prisustvovao Šćepanović iako je bio pozvan.

On je tog dana u Kolašinu prisustvovao prezentaciji kolašinske turističke ponude njemačkih tur-operatora.

Iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove potvrdili su da je sastanak održan. „Na sastanku nije bilo zaključaka koji bi bili prezentovani javnosti. Sličan sastanak planiran je i za narednu sedmicu“, rekla je Iva Čukić iz te službe.

 


Tri važna turistička objekta pod ključem

Zabrana rada u objektima Ski-centra „Kolašin 1450“ još traje, iako je ranijih godina u ovo doba već bilo završeno pola posla na servisiranju žičara i ski-liftova, kao i na pripremi staza na Bjelasici.

Skijalište Jezerine je privatizovano 2007. godine. Većinski vlasnik sa 76,8 procenata u vlasničkoj strukturi je firma “Caldero trading”, dok je 22 procenta vlasništvo firme “Beppler&Jacobson”. U finansijskom izvještaju za prva tri mjeseca ove godine piše da je kolašinski Ski-centar kratkoročno i dugoročno zadužen blizu 3,5 miliona eura.

Prema nekim informacijama, iza firme “Caldero trading”, koja je, kao i “Beppler&Jakobson”, registrovana na Kipru, stoji Stanko-Cane Suboti


„Lipka” i „Vodenica” i dalje pod katancem

Predstojeću turističku sezonu Kolašin dočekuje i sa zatvorenim hotelom „Lipka“, jednim od dva najbolja u tom gradu. Inspekcija rada je u maju zatvorila i taj objekat, a razlog su, opet, neizmirene obaveze prema zaposlenima.

U međuvremenu, vlasništvo nad objektom preuzela je Prva banka, jer kredit koji je dala vlasnicima, firmi “Bepler investments Montenegro”, nije uredno vraćan. Objekat je služio kao zalog za pozajmicu.

Pozamašni dugovi ometaju zainteresovane za taj hotel, a radnici, sud i Inspekcija rada mesecima ne mogu da stupe u kontakt sa predstavnicima poslodavaca. Kako je pre nekoliko dana saopšteno iz Prve banke, teško je naći zakupca ili kupca za objekat, zbog nagomilanih dugova. Iz te banke, kako je saopštila direktorka koorporativnih komunikacija Jelena Pavićević, čine sve da se vrata hotela što prije otvore za turiste.

Ni nacionalni restoran “Vodenica”, jedan od najprepoznatljivijih ugostiteljskih objekata u Kolašinu, još nije otvoren. I taj objekat proljetos je „zaključala“ Inspekcija rada, a potom je lokalni parlament likvidirao opštinsko preduzeće u okviru kojeg je poslovao restoran. Nakon toga objekat je izdat u zakup privatniku, a renoviranje još traje. Zakupac poznatog restorana Rade Vlahović ranije je obećao brzo otvaranje i obogaćenu kvalitetniju ponudu.

 

Komentari