Vesti Biatlon - Održana Konferencija Balkanskog Biatlon Komiteta

Biatlon - Održana Konferencija Balkanskog Biatlon Komiteta

Kruševo, MKD | 30.05.2014. | patokazmagazin.com.mk
krusevo03maj20142a

U makedonskom gradu Kruševo je od 02-04. maja 2014. održana Redovna godišnja Konferencija Balkanskog regionalnog Biatlon Komiteta na kojoj su predstavnici 10 zemalja iz regiona razgovarali o perspektivi ovog sporta kod nas i njegovoj većoj popularizaciji među mladima. Balkanski biatlonci se mogu nositi rame uz rame sa sportistima iz Evrope i sveta, ali da bi se postigla veća popularicacija biatlon sporta treba da se održi više regionalnih prvenstava koja su ključna za razvoj biatlonu na Balkanskom poluostrvu. Ovo je bio jedan od glavnih zaključaka koji su usvojeni od strane Konferencije.

Učesnici Konferencije Balkanskog biatlon komiteta

Uz prisustvo predstavnika 10 zemalja (Bugarske, Srbije, Rumunije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Moldavije, Hrvatske i Turske) utvrđen je Kalendar takmičenja, propozicije i pravila u letnjem i zimskom biatlonu na nivou Balkana za sezonu 2014/2015. Predsednik Biatlon saveza Srbije MilivoJe Ilić izabran je za novog Predsednika Balkanskog Regionalnog Biatlon Komiteta.
Potvrđeno je da će Nacionalni biatlon centar "Žari" u Sjenici biti domaćin dva letnja i jednog zimskog Balkan kupa u biatlonu i to:
    - Balkan Biatlon letnji (Roler) Kup 1 od 01-03.08.2014,
    - Balkan Biatlon letnji (Roler) Kup 2 od 08-10.08.2014. i
    - Balkan Biatlon Kup 2 od 27-29.12.2014.

"Ova regionalna takmičenja su veoma važna za mlade sportiste, jer je sport bez takmičenja kao telo bez srca. Ovim regionalnim takmičenjima će se vrati jedan kvalitet koji su Balkanska prvenstva imala pre 30 godina kada su bila popularnija od Evropskih i bio je mnogo teže da se pobedi nego na nekim drugim kontinentalnim takmičenjima. Ali, da bi se ostvarila ova naša ideja od ključnog značaja je organizovanje što je moguće više ovakvih regionalnih takmičenja na kojima mladi takmičari mogu da steknu svoje iskustvo" - rekao je Milivoje Ilić, novoizabrani Predsednik Balkanskog biatlon komiteta.

Milivoje Ilić, predsednik Balkanskog Biatlon komiteta

Balkanske zemlje su se takođe dogovorile za zajednički nastup na Međunarodnom kongresu za biatlon, gde će insistirati da svaka država ima pravo na jedan glas, kada se budu donosile glavne odluke za ovaj sport na svetskom nivou.
"Odlučili smo da podržimo stari sistem koji je daleko više demokratski nego ovo što sada žele da uvedu evropske zemlje. Do sada, svaki narod je imao pravo na jedan glas, a sada velike zemlje žele da uvedu sistem gde će svaka država koja ima bolje rezultate imati više glasova. Ukoliko se to uvede, za nas na Balkanu bi to značilo i finansijske probleme, ali to ubilo biatlon sport ovde baš kada je uveliko počeo da se razvija, tako da smo odlučili da glasamo za stari sistem, bez obzira na veličinu ili rezultate svake države, po kome svaka nacija ima pravo na samo jedan glas", kaže Vencislav Ilijev iz Biatlon saveza Bugarske.

Vencislav Iliev, Biatlon federacija Bugarske

Iz Biatlon Federacije makedonije ističu da sport postaje popularan u njihovoj zemlji. Biatlon trener makedonskog tima, Gojko Dineski rekao je da za 11 godina, koliko se ovaj spor razvija, postignuto je mnogo.
"Naši sportisti redovno učestvuju na Svetskom kupu, Svetskim prvenstvima i svim drugim međunarodnim takmičenjima. Koristeći se iskustvima zemalja koje su mnogo bolje u biatlonu od nas, kao što su Bugarska i Rumunija, imamo dobar kontinuitet i dobar primer kako postići dobre rezultate. Za veću promociju biatlonu ovde u Makedoniji, orgamizovaćemo međunarodni "City biathlon" u Skoplju, koji će se održati negde krajem avgusta 2014. To će biti letnji biatlon, na kome će takmičari voziti roler-skije, ali detalji oko organizacije ovog događaja tek treba da se usaglase sa našim kolegama sa Balkana" - rekao je Goko Dineski, biatlon trener makedonskog nacionalnog tima.

Goko Dineski, trener Biatlon reprezentacije Makedonije

Za sada u Makedoniji funkcionišu 3 bijatlon kluba sa oko 40 takmičara. Za veću popularizaciju i razvoj biatlona u Makedoniji na kratak period, ovde u Kruševu planira se izgradnja i biatlon centra, koji će biti jedan od najmodernijih u regionu i jedini u Makedoniji. To će biti izgrađeno iznad Kruševa, u blizini spomenika "Sliva", gde će biti strelište. Ovaj centar, osim sportista, može da se koristi od strane pripadnika Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova.


       Izvor, foto: www.patokazmagazin.com.mk    Autor: Darko Štargoski

 

Komentari