Vesti Besna kobila, Vranje - Direktoru skijališta nedostaje smeštaj, ski liftovima zadovoljan

Besna kobila, Vranje - Direktoru skijališta nedostaje smeštaj, ski liftovima zadovoljan

Besna kobila, Vranje | 19.01.2015. | novosti.rs
besnakobila593x

U tekstu objavljenom u listu Novosti direktor Skijališta Dejan Manić se žali na nedostatak smeštajnih kapaciteta, a sa tri prastara ski lifta je zadovoljan. Ali direktor ne objašnjava šta se desilo sa dve žičare prenete sa Kopaonika, Duboka II i Suvo rudište, koje su dobili na poklon?

Tekst iz Novosti:
Skijalište "Besna kobila" je najmlađe u Srbiji, ali je interesovanje za zimovanje na ovoj planini sve veće. Ipak, skromni turistički potencijali ne uspevaju da odgovore na zahteve sve većeg broja turista.

- Planinarski dom, koji je jedini na ovoj planini i raspolaže sa devedeset ležajeva, odavno je popunjen. Ovih dana rasprodat je i smeštaj u desetak vikendica koje u okolini Planinarskog doma nude odmor - kaže Dejan Manić, direktor Skijališta.

Prema njegovim rečima, tokom zimskog raspusta na planini često borave i učenici škola iz Vranja, Leskovca i Bujanovca.
- Organizovane su škole u prirodi, a ove godine počela je da radi i škola skijanja - objašnjava Manić. - U funkciji su tri ski-lifta, a staza od 1.200 metara je potpunosti uređena. Zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta mnogobrojni turisti iz Vranja i okolnih gradova odlučuju se za jednodnevne boravke na planini. Prošlog vikenda imali smo rekordnu posetu od 500 turista u danu, nezavisno od dece koja već borave na planini.

Dejana Ilić iz Vranja sa svojom porodicom često provodi slobodne dane na Besnoj kobili.
- Nije daleko od grada, deca uživaju u snegu, a i cene su pristupačne, pa smo gotovo svakog vikenda na planini - priča Dejana. - Suprug i ja volimo da skijamo, a naš sin trenutno uči skijanje.

Cena dnevnog ski-pasa je 450 dinara za odrasle i 300 dinara za decu. U okviru planinarskog doma radi i restoran sa vrlo pristupačnim cenama.

Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40 kilometara istočno od Vranja, u neposrednoj blizini međunarodnog auto-puta E-75. Najviši vrh ima 1.923 metra nadmorske visine i sa njega mogu da se vide Kopaonik, Šara, kao i planina Rila u Bugarskoj.

NEISKORIŠĆEN POTENCIJAL
Direktor Turističke organizacije u Vranju Tomislav Stojanović kaže da je činjenica da turistički potencijali ove planinske lepotice nisu iskorišćeni u potpunosti.
- Postoji potreba za hotelom ili nekim drugim vidom smeštajnih kapaciteta - kaže Stojanović. - Međutim nema investitora koji su spremni da ulažu. Siguran sam da će se u budućnosti ta situacija popraviti. Mi kao turistička organizacija radimo aktivno na promociji svih potencijala planine.

-----------------------------------

Novosti - Komentar na tekst:
Planinarski dom nema 90 ležajeva već 60. U sobama se nalaze po 8 ili10 ležajeva pa deca spavaju jedno preko drugog. Svaka soba ima kupatilo pa kad se deca tuširaju voda ulazi u sobu gde deca spavaju. Što se tiče sređene staze postoji želja i ništa više. Ispred doma je lift kakvog nema ni na jednoj planini na svetu dužine 300 metara. Staza je katastrofa prepuna kamenja. U produžetku su još 2 lifta praistorijska jedan na ravnom delu gde nema skijanja i jedan na strmom gde kanap non stop ispada

                    Izvor:   novosti.rs

 

Komentari