Vesti Belo Brdo, Kopaonik - Žičara iz Belog Brda do Pančićevog vrha

Belo Brdo, Kopaonik - Žičara iz Belog Brda do Pančićevog vrha

Belo Brdo, Kopaonik | 14.09.2006. | politika.rs
677z381kopaonik

Koordinacioni centar i Ekonomski tim za Kosovo i Metohiju pokrenuli su inicijativu za izgradnju hotelskog i pansionskog naselja i žičare na kosmetskoj strani Kopaonika u selu Belo Brdo, u opštini Leposavić.

Dr Nenad Popović, šef Ekonomskog tima Koordinacionog centra, izjavio je juče novinarima da bi projektovanje žičare od Belog Brda do Pančićevog vrha i postojećeg sistema žičara na Kopaoniku, duge četiri kilometra, moglo da počne u novembru, a bila bi završena do početka skijaške sezone 2007. godine.

Ovaj predlog Ekonomskog tima biće predstavljen Ministarstvu finansija i Ministarstvu za kapitalne investicije, a izgradnja žičare koštala bi između tri i četiri miliona evra. Sa još dva i po kilometra novog asfaltnog puta od postojećeg rudničkog naselja povezalo bi budući turistički centar sa postojećom putnom mrežom.

Šef Ekonomskog tima je dodao da očekuje da će taj projekat privući i strane i domaće investitore, koji bi u novom turističkom centru izgradili 2.000 ležaja u apartmanima, pansionima i u privatnom smeštaju.

Glavni efekat realizacije tog projekta, osim sprečavanja negativnih migracija, biće dugoročni ekonomski razvoj lokalne zajednice u ovom delu Kosova i Metohije. – Realizacijom tog jedinstvenog projekta stvaraju se osnove za razvoj turizma, privlačenje direktnih stranih investicija, pokretanje malih i mikropreduzeća, malog hotelijerstva i ugostiteljskih objekata, uslužnih objekata, benzinskih stanica, što će doprineti ekspanziji regiona i direktnom stvaranju uslova za 1.000 novih radnih mesta – rekao je Popović.

Inače, Belo Brdo je udaljeno samo četiri kilometra od Pančićevog vrha.

Popović je rekao da je stanje u, za sada jedinom, kosovskom ski-centru na Brezovici status kvo, i da će sledeće nedelje razgovarati sa rukovodstvom tog centra, kako bi im pomogli da se pripreme za predstojeću sezonu.

       Izvor:  Politika.rs    Foto: A.Vasiljevic

 

Komentari