Vesti Bavarci protiv kandidature za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara 2022. u Minhenu

Bavarci protiv kandidature za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara 2022. u Minhenu

Minhen, Nemačka | 10.11.2013. | b92.net
garmish

Bavarski birači odbacili su planove da se Minhen kandiduje za Zimske olimpijske igre 2022. godine. To je neugodan udarac za nedavno izabranog prvog čoveka Međunarodnog olimpijskog komiteta, Nemca Tomasa Baha. Prvi rezultati današnjeg referenduma u četiri bavarske opštine pokazali su da se većina stanovnika sa pravom glasa izjasnila protiv organizacije Olimpijade, preneli su nemački mediji.

Ukupno je pravo učešća na referendumu u Minhenu, Garmiš-Partenkirhenu, i oblastima Behtesgarden i Traunštajn, pravo izjašnjavanja imalo oko 1,3 miliona Bavaraca.

Na referendumu su glasači mogli da se odluče da li će se Minhen, sa tri partnerske opštine, godine ponovo kandidovati za organizaciju ZOI 2022. godinem, nakon što nije prošla kandidatura za 2018. Minhen je u takmičenju za organizaciju ZOI 2018. izgubio od južnokorejskog Pjeongčanga.

ZOI bila je potrebna pobeda u sve četiri opštine, ali su već oko 18 sati trendovi pokazali da u tome neće uspeti.

Gradonačelnik Minhena, socijaldemokrata Kristijan Ude, vatreno je zagovarao organizaciju Olimpijade, navodeći da je to jedinstvena prilika da bavarska prestonica, koja je bila domaćin letnje Olimpijade 1972, kao prvi grad u istoriji, 50 godina kasnije ugosti i ZOI.

Međutim, protiv organizacije zimske olimpijade juče se na sednici u Ulmu izjasnilo i Nemačko alpsko udruženje, uz argumentaciju da bi to zahtevalo ljudske intervencije u prirodi. Nemačko alpsko udruženje član je Nemačkog olimpijskog sportskog saveza (DOSB).

Rok za podnošenje kandidatura za ZOI 2022. ističe u četvrtak, a do sada su se prijavili Oslo, Peking, Krakov, kazahstanska Alma Ata i Ukrajinski Lavov. Medjunaordni olimpijski komitet će odluku doneti 31. jula 2015. godine.

 

Komentari