Vesti Avanturistička trka “24 sata Koprena”

Avanturistička trka “24 sata Koprena”

Stara planina | 16.05.2013. | UF!
kopren2013480

Avanturistička trka “24 sata Koprena” predstavlja specifičan sportski događaj u prirodi gde je najvažnija stvar biti mentalno spreman. Pored toga što vam treba van-serijska kondicija, jako je teško ponavljati uspone bez prestanka na istoj stazi. Cilj je samo jedan, ko će se više puta popeti na jedan od najmoćnijih vrhova Stare planine – Kopren, za 24 sata.

Pravi planinarski maraton po prvi put u ovom formatu kod nas u zemlji, trka izdržljivosti i borba sa samim sobom. Dva sporta, planinarenje i brdski biciklizam, dve klase - expert i hobi. Trka nije samo za vrhunske sportiste već i za sve ljubitelje prirode, avanture i druženja. Sudeći po dosadašnjim prijavama, organizatori očekuju da ovo postane jedna od najmasovnijih sportskih manifestacija u prirodi u regionu.

Netaknuti deo Stare planine, našeg najdužeg i najvišeg planinskog masiva u Srbiji (pored Prokletija I Šar planine na Kosovu) je priča za sebe. Za planinare, orjentirce, brdske trkače, amatere, maratonce, ruta ide od planinarskog doma u Dojkincima preko Ponora, Stražne čuke do Koprena i nazad. Staza će biti detaljno markirana, sa 3 kontrolne tačke između vrha i starta koji će takođe biti kontrolni punktovi.Jedan krug će imati cca 26km sa 1.100m/nv uspona.Biciklistička ruta ide sa istog starta ali kroz Arbinje do Krvavih bara i nazad, tu će postojati samo jedna kontrolna tačka pored vrha i starta. Biciklistički “krug” će imati cca 34km i oko 900m/nv uspona. Start u Dojkincima se nalazi na cca 900mnv u neposrednoj blizini planinarskog doma PD Vidlič. Kopren je visok 1.963m/nv a Krvave bare se nalaze na više od 1.700m/nv.

Takmičarima je dozvoljeno da nose šta god hoće od opreme (gps uređaji, rančevi, štapovi itd) a obavezne su čeone lampe i svetla na mauntinbajkovima u toku noći. Što se tiče hrane i tečnosti, takođe je sve dozvoljeno i samo je na takmičarima šta će nositi, jedino mesto gde će biti baza i “refresh point” je start.Svi ostali punktovi ne vrše logistiku oko ostavljanja/preuzimanja opreme ili priliku za dopunu vodom i hranom.
Okupljanje takmičara u Dojkincima je zakazano za petak 24.maj od 20h do 22h gde će svi učesnici potpisati izjavu o odgovornosti i preuzeti svoj startni broj.

Trka startuje u subotu 25.maja u 10h ujutru.Obavezne su overe vremena i evidencionih kartona koji se dobijaju uz startni broj na svakoj kontrolnoj tački tj punktu (to uključuje kao što smo naveli i vrh i start za oba sporta). Ne postoji limit učesnika, nema otkazivanja trke, kakvo god da je vreme, biće isto za sve. Samo jaka grmljavina ili nevreme može pomeriti start za koji sat. Organozatori napominju da ovakav (manje-više sličan) format trke postoji već duže u svetu i jako je popularan.

Savez je već stupio u kontakt sa organizatorom najveće trke izdržljivosti tj trail runninga u Evropi – UTMB (Ultra maraton oko Mt Blanc-a koji prolazi kroz tri zemlje, trka duga blizu 170km sa usponom od cca 10.000mnv) i ušli smo u proces za dobijanje prava za međunarodno bodovanje trek/trail kategorije za učešće na UTMB. Pored svega navedenog jedna od najbitnijih stvari je da mi (organizatori i učesnici kao najveći ljubitelji prirode) svojim ličnim primerom planinu ostavimo onakvu kakvu smo je i zatekli – čistom I netaknutom. Više o svemu možete pogledati u pravilima i propozicijama trke, na FB stranici: http://www.facebook.com/24hKoprena/notes .

     Savez extremnih sportova Srbije
     Udruženje Fristajlera
     Kontakt osobe za prijavu i medije: Marko Nikolić 0638670711, Manja Breberina 0645811212

Komentari