Vesti Austrija ima nova pravila za skijašku sezonu: Vaksinisan / Izlečen / Testiran

Austrija ima nova pravila za skijašku sezonu: Vaksinisan / Izlečen / Testiran

| 22.09.2021. | vecernji.hr
rr343 aus 1200x730

Kako bi zadobili poverenje domaćih i stranih turista za dolazeću zimsku sezonu 2021/2022, ministri turizma i zdravlja u austrijskoj vladi kao i čelnik pokrajine Tirol su u ponedjeljak 20. septembra 2021. na konferenciji za novinare u Beču, pod sloganom "Stroga pravila, sigurna zima", objavili pod kojim se okvirnim uslovima može odgovorno i sigurno skijati i zimovati u Austriji.

„Ove sezone će definitivno biti zimskog odmora“, poručila je ministarka turizma Elisabeth Köstinger u svom uvodnom izlaganju dodavši: „Ko želi da uživa u sigurnom odmoru, treba da se vakciniše“. Potom je izložila nova pravila kako Vlada Austrije smatra da odgovoran i siguran turizam treba da funkcioniše uprkos pandemiji korona virusa.

Ministarka je naglasila kako je baza za nova zimska pravila Vladin trostepeni Plan mera zaštite od koronavirusa koji je 15.septembra stupio na snagu, a prema kome je glavni parametar za utvrđivanje epidemiološke situacije u zemlji opterećenost kapaciteta u jedinicama intenzivne nege, a ne više sedmodnevna incidencija odnosno broj novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Prema njenim rečima, vladini ciljevi su jasni: „Na jednoj strani sprečiti preopterećenost kapaciteta intenzivne nege, a na drugoj sprečiti da Austrija ponovno bude proglašena rizičnim područjem“.

"Stroža pravila za sigurnu zimu", glavna su crta vodilja, napomenula je Köstinger navodeći nove odredbe. Sa početkom zimske zone za skijaše i sve ostale korisnike skijaških žičara i gondola u Austriji vredi takozvano 3-G pravilo: vaksinisan / izlečen / testiran ( Geimpft / Geheilt / Getestet ), odnosno da prilikom kupovine ski karte na kasi treba predočiti dokaz o vaksinisanju protiv koronavirusa, izlečenju ili sveži antigenski test ne stariji od 24 sata ili PCR test.

Ono što je ove zimske turističke sezone važno za vlasnike skijališta je da neće biti ograničenja kapaciteta i da nije više potrebno držati fizički razmak između osoba.

U ugostiteljstvu i hotelijerstvu takođe će vrediti „3-G“ pravilo. I to toliko dugo dok ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i popunjenosti kapaciteta jedinica intenzivne nege više od 15 posto, odnosno 300 bolesničkih kreveta (i proglasi 2. stepen plana mera). Tada se kao dokaz ukida tzv. samotestiranje kod kuće pod nadzorom videokamere i vrede samo testovi napravljeni u službenim stanicama za testiranje i apotekama.

Ako dođe do proglašenja 2.stepena mera (zauzetosti 300 kreveta u intenzivnoj nezi u bolnicama) za skijaše važe ista pravila za „Apres Ski“ zabavu i piće nakon skijanja, kao i za noćne klubove i noćne restorane. To znači da u Apres-Ski bar mogu ući samo vakcinisani gosti i oni koji su preboleli koronu kao i osobe sa negativnim PCR testom. Antigenski testovi u tom slučaju više se ne priznaju kao dokaz.

Ministarka turizma posebno je naglasila kako je raduje da je u turističkoj industriji 72 posto zaposlenih već vakcinisano protiv koronavirusa, što je 12 posto više od austrijskog proseka vakcinisanosti stanovništva.

Ona je takođe obavestila javnost da će ove godine u Austriji biti moguće ba se organizuju i posete božićni i drugi sajmovi, za koje će takođe vrediti „3-G“ pravilo, odnosno posetioci će morati da predoče potvrdu da su vakcinisani, izlečeni ili testirani. Ko će to, gde i kako kontrolisati biće, kako je navela, naknadno utvrđeno.

„Ako se sada vakcinišete, već ćete biti spremni za početak zimske sezone“, poručio je nevakcinisanim Austrijancima ministar zdravlja Wolfgang Mückstein i pojasnio: „Dogovorite već danas termin za vakcinisanje. Na ovaj način štitite ne samo sebe nego i sve ljude oko sebe“.

Čelnik pokrajine Tirol Günther Platter rekao je da Apres-Ski barova sigurno više neće biti kao pre pandemije, najavivši stroge policijske kontrole.

Centralna poruka svih govornika bila je da za vakcinisane i one koji su preboeli koronu već sada nema niti će biti gotovo nikakvih ograničenja, osim nošenja FFP2 maske na za to propisanim mestima.

Nevakcinisanima je to istovremeno jasan poziv da se što pre prime vakcinu ako žele uskoro da uživaju u sigurnom i bezbrižnom zimskom odmoru.

     Izvor: vecernji.hr  Autor: Snježana Herek   Foto: AP

 

Komentari