Vesti Alpsko skijanje - Start sezone FIS Svetskog kupa ovog vikenda u Zeldenu

Alpsko skijanje - Start sezone FIS Svetskog kupa ovog vikenda u Zeldenu

Soelden, AUS | 26.10.2017. | eurosport
soelden 2017 593x360a

Tradicionalno, poslednjeg vikenda u oktobru startuje nova sezona alpskog skijanja, na glečeru Retenbah u Zeldenu.

Poslednje kontrole snega dale su izvanredne rezultate, odnosno sve je spremno za prvo takmičenje u olimpijskoj sezoni. Skijalište je otvoreno početkom septembra, a obilne snežne padavine u oktobru su napravile odličnu podlogu za prvi veleslalom u sezoni.

U novoj sezoni Internacionalna skijaška federacija (FIS) nije pravila velike promene u rasporedu takmičenja. Prvi paralel-slalom za dame u francuskom Kurševelu održaće se i ove godine 20. decembra u večernjim satima, a novina je povratak čuvenog Stelvija, gde će se muškarci takmičiti u spustu i alpskoj kombinaciji.

Prvog dana 2018. godine, u Oslu će se održati gradsko takmičenje, Holmenkolen skakaonica biće transformisana za paralel takmičenje, na kojem će učestvovati po 16 najboljih devojaka i muškaraca.

Dve važne novine u FIS sezoni odnose se na radijus skija, koje će muškarci voziti na veleslalomu i na postavljanje kapija. Od ove godine, radijus skija će iznositi 30 metara, jer su nakon letnjeg testiranja utisci alpskih skijaša odlični. Za svaku trku, pet dana ranije, biće obavljeno izvlačenje imena eksperta, koji će postavljati stazu, čime će takmičenja postati zanimljivija, a pre svega poštenija.

U ovom trenutku je gotovo nemoguće dati odgovor na pitanje ko će biti favorit za osvajanje FIS Svetskog kupa, jer mnogi vrhunski vozači se oporavljaju od teških povreda i nepoznanica je u kakvoj su formi. Mnogi su leto proveli u Čileu i Argentini, kao i na glečerima u Evropi, gde su testirali svoja tela i pripremali se za start nove sezone FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju.

Kao i prethodnih godina, Eurosport će i u olimpijskoj sezoni intenzivno pratiti sva takmičenja u alpskim disciplinama.

Dame imaju prednost je uvek bio moto veleslalomskih trka u Zeldenu, tako da će devojke otvoriti sezonu u subotu 28. oktobra u 10:00, dok će muškarci nastupiti dan kasnije, u istom terminu.

 

Komentari