Vesti Alpsko skijanje - Slalom trke Svetskog kupa na Sljemenu

Alpsko skijanje - Slalom trke Svetskog kupa na Sljemenu

index, b92 | 03.01.2018. | index
sljeme snow queen 640x389

Na stazi Crveni spust na Sljemenu iznad Zagreba u sredu i četvrtak 03. i 04. januara održavaju se slalom trke Svetskog kupa u alpskom skijanju u ženskoj i muškoj konkurenciji. Ove godine skijašice će se boriti po 12-ti put, a skijaši 9-ti put za osvajanje Trofeja Snježne kraljice. Organizatori ističu da je staza u fantastičnom stanju, dok je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio kako će se na iduću trku na Sljeme voziti novom gondolskom žičarom.

Prva vožnja započinje u sredu u 13,00 h, a start druge trke je u 16,30 h. Dan kasnije u četvrtak na Crvenom spustu po deveti put bodove će loviti i najbolji skijaši sveta. Njihova prva vožnja počinje u 12.45 sati, a druga u 16.30 sati.

Zanimljivo, u 12 ženskih i devet muških trka niko od hrvatskih skijaša nije slavio na Sljemenu. Ivica Kostelić je tri puta bio drugi (2008, 2009, 2011) i jednom treći (2012), dok je kod djevojaka Ana Jelušić bila druga (2007), a Janica Kostelić treća (2006).

Mikaela Šifrin po treći put osvojila "Snežnu kraljicu"

Američka skijašica Mikaela Šifrin pobednica je slaloma Svetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu. Šifrin, aktuelna pobednica Svetskog kupa i vodeća u ovoj sezoni, upisala je svoju treću pobedu na Sljemenu nakon što je bila najbolja 2013. i 2015. godine, prensi Hina. Bila je to i njena sedma pobeda u Svetskom kupu ove sezone, odnosno 38. u karijeri.

Amerikanka je do pobede stigla sa čak 1,59 sekundi prednosti ispred Austrijanke Vendi Holdener.

Treće mesto osvojila je Švedjanka Frida Hansdoter sa 2,11 sekunde zaostatka izborivši po drugi put jednu od stepenica pobedničkog postolja na Sljemenu.

Srpska skijašica Nevena Ignjatović je sa startnim brojem 31. zauzela 40 mesto u prvoj vožnji.

U ukupnom poretku Svetskog kupa vodi Šifrin sa 1.081 bodom, druga je Nemica Viktorija Rebensburg sa 510 bodova, dok je treća Slovakinja Petra Vlhova sa 475 bodova.

U poreku slalomašica, takodje, vodi Amerikanka sa 580 bodova, druga je Vlhova sa 395 bodova, treća je Holdener sa 345 bodova.

U četvrtak će na Sljemenu nastupiti i najbolji slalomaši sveta, dok se skijašice sele u Kranjsku Goru gde su na rasporedu veleslalom i slalom

 

50. pobeda u Marsela Hiršera Svetskom kupu

Austrijanac Marsel Hiršer pobedio je u Zagrebu u slalomu u okviru Svetskog kupa za skijaše. Hiršer je na Sljemenu stigao do jubilarne 50. pobede u karijeri u Svetskom kupu, a do 115. podijuma.

Austrijanac je do jubileja stigao u roku od osam godina, prvu pobedu je zabeležio u decembru 2009. u Val d'Izeru.

Stigao je legendarnog Italijana Alberta Tombu (50 pobeda 1988-1998), a ispred njega su još samo Herman Majer sa 54 i Ingemar Stenmark sa 86 pobeda u SK.

Bio je brži 0,05 sekundi od zemljaka Mihaela Mata, brata prvog pobednika Sljemena Marija, koji je vodio posle prve vožnje, dok je treće mesto osvojio Norvežanin Henrik Kristofersen sa 0,11s iza pobednika.

"Mnogo mi znači današnja pobeda. Na Sljemenu je staza uvek zahtevna, ali dobro sam pripremljen. Prošle godine sam imao manje sreće nego ove", rekao je Hiršer.

U prvih deset na Sljemenu bili su još Manuel Feler, Luka Erni, Aleksis Panturo, Dejv Rajding, Sebastijan Fos-Solevag, Andre Mirer i Manfred Melg.

Hiršer je lider u generalnom poretku SK sa 674 boda, a drugi je Kristofersen sa 580. Skijaši se sele u švajcarski Adelboden, za vikend su na programu veleslalom i slalom.

* Hiršer je u karijeri ima 25 pobeda u slalomu (dve u paralel slalomu), 24 u veleslalomu i jednu u superveleslalomu.

 

 

Galerija slika

Komentari