Vesti Alpsko skijanje, SK - Nastavak Svetskog kupa za skijašice u italijanskom La Thuile-u

Alpsko skijanje, SK - Nastavak Svetskog kupa za skijašice u italijanskom La Thuile-u

La Thuile, ITA | 21.02.2016. | b92.net
lathuile feb2016

La Tuile je trenutno stanica karavana FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju za skijašice. U ovom italijanskom ski centru od 17. do 21. februara 2016. održavaju se takmičenja u brzinskim disciplinama i to dva spusta i superveleslalom.

U petak je vožena prva spust trka, zamena za neodržanu u Crans Montani na kojoj je pobedila Lara Gut. U spustu u subotu najbolja je bila Lindzi Von. U nedelju je vožen superveleslalom.

Pobeda Lare Gut, Vonovoj otpala skija

Švajcarska skijašica Lara Gut pobedila je na sedmom spustu ovogodišnjeg Svetskog kupa čiji domaćin je bio italijanski ski centar La Tuile. Gutova je tako došla do šestog trijumfa ove sezone, a 18. ukupno, u vremenu od 1:35.57 minuta.

Drugo mesto, sa više od sekunde zaostatka, zauzela je Austrijanka Kornelija Hiter, dok je treće vreme imala domaća skijašica Nađa Fankini, koja je bila samo stotinku dalje.

Gutova je u italijanskom zimovalištu bila klasa za sebe, a jedino je Amerikanka Lindzi Von bila na putu da je ugrozi. Vonova je bila brža od Švajcarkinje na prvom merenju vremena, ali joj je potom pri brzini od 130 km/h otpala skija, usledio je njen pad, u koje je, srećom, ostala nepovređena.

Iza najbolje tri skijašice našla se još jedna švajcarska skijašica Fabijen Zuter, ispred Amerikanke Loren Ros, Tine Vajrater iz Lihtenštajna i još jedne Italijanke Elene Kurtoni. Prvih deset kompletirale su Nemica Viktorija Rebensburg, Larisa Jurkiv iz Kanade i Austrijanka Elizabet Gergl.

Zahvaljujući trijumfu, Gutova je preuzela vođstvo u generalnom plasmanu sa 1.073 boda, 13 više od Vonove, dok je Rebensburgova treća sa 852. Vonova je i dalje vodeća u poretku spusta sa 500 bodova, ispred Hiterove sa 374.


Vonovoj 20. Kristalni globus, Fankini pobedila u drugom spustu

Američka skijašica Lindzi Von osvojila je 20. Kristalni globus u karijeri drugim mestom na drugom spustu u La Tuilu na kojem je slavila Nađa Fankini.

Vonova je osvojila osmi mali Kristalni globus u spustu, kojim je pretekla Ingemara Stenmarka po ukupnom broju trofeja u istoriji Svetskog kupa.

Četvorostruka osvajačica Svetskog kupa ima priliku da broj Kristalnih globusa još poveća ove sezone, pošto je trenutno vodeća i u generalnom plasmanu i poretku superveleslaloma.

Fankinijeva je do trijumfa pred svojim navijačima, svoje prve još od decembra 2008. godine, došla ukupnim vremenom od 1:24.80 minuta. Vonova je na drugom mestu imala 14 stotinki zaostatka, dok je Danijela Merigeti na trećoj poziciji upotpunila slavlje italijanskih navijača.

Drugi spust za dva dana u italijanskom ski centru doneo je iznenađenje, posebno jer je jedino Vonova od favoritkinja uspela da nadmaši domaće skijašice, koje su se među prvima našle na stazi. Iza najbolje tri sledile su Kanađanka Larisa Jurkiv, Loren Ros iz Sjedinjenih Država, Švajcarkinja Fabijen Zuter i još jedna italijanska skijašica Frančeska Marzalja. Među prvih deset našle su se i Mađarica Edit Mikloš, Elena Kurtoni iz Italije i Nemica Viktorija Rebensburg.

Vonova na čelu generalnog plasmana ima 1.140 bodova, ispred Švajcarkinje Lare Gut sa 1.097 i Rebensburgove sa 878. U poretku spusta, Amerikanka na prvoj poziciji ima 580 bodova, a sledi je Jurkivova sa 407.

Tina Vajrater pobedom zatvorila vikend u La Tulu

Alpska skijašica iz Lihtenštajna, Tina Vajrater upisala je pobedu na petom superveleslalomu sezone, koji je za FIS Svetski kup održan u severozapadnoj Italiji.

Skijašica koja ima pravi alpski pedigre, ćerka bivših takmičara, Austrijanca Hartija Vajratera i Lihtenštajnke Hani Vencel, upisala je petu pobedu u karijeri u FIS Svetskom kupu.

Tina Vajrater je super-G završila za minut i 17.73 sekunde i upisala prvu pobedu u sezoni 2015/16.

Današnjim trijumfom, Vajrater je pomerila Lihtenštajn na deveto mesto večne liste, na kojem malena alpska zemlja ima 41 pobedu u Svetskom kupu.

Prva do najbolje u La Tulu bila je Lara Gut, koja je za pobednicom zakasnila 57 stotinki, a Švajcarkinja je postala nabolja skijašica u svojoj zemlji po broju podijuma u ovoj disciplini.

Najbrža i najtrofejnija skijašica današnjice, Amerikanka Lindzi Von je kompletirala podijum, 64 stotinke slabijim vremenom od pobednice.

Von je ponovo na vrhu generalnog plasmana Svetskog kupa, a njena prva pratilja Lara Gut ima zaostatak od 23 poena.

U poretku super veleslaloma takođe vodi Vonova, sa 79 bodova prednosti u odnosu na Gut, a do kraja sezone ostale su još tri trke.

Komentari