Vesti Alpsko skijanje, SK - Lindzi Von ispisala je nove stranice istorije skijanja

Alpsko skijanje, SK - Lindzi Von ispisala je nove stranice istorije skijanja

Cortina d'Ampezzo, ITA | 19.01.2015. | b92
lindzivon1901201563pobeda

Američka skijašica Lindzi Von ispisala je nove stranice istorije, postavivši novi rekord po broju pobeda u Svetskom kupu.

Samo dan pošto je izjednačila rekord koji je u poslednjih 35 godina držala Austrijanka Anemari Moser-Prel, Vonova je slavila na superveleslalomu u Kortini d’Ampeco i ostvarila 63 trijumf u karijeri.

Vonova je tako i zvanično postala najuspešnija skijašica u Svetskom kupu kada se gledaju pobede, ali Moser-Prelova i dalje ima više velikih Kristalnih globusa od nje. Amerikanka ima četiri titule ukupne pobednice Svetskog kupa, a osvojila je i šest malih Kristalnih globusa u spustu, četiri u superveleslalomu i tri u kombinaciji.

Najbolja skijašica današnjice je do sada ostvarila 32 pobede u spustu, 21 u superveleslalomu, pet u kombinaciji, tri u veleslalomu i preostale dve u slalom. To je sve učinila od 2000. godine, ali je zbog povrede propustila veći deo prethodne dve sezone.

Moser-Prelova je do 62 pobede došla od 1969. do 1980. godine, a u to vreme nije postojao superveleslalom, a kao Vonova najbolja je bila u spustu, u kojem je ostvarila 36 pobeda. Od aktuelnih skijašica trenutno najbliža Vonovoj je Tina Maze sa 26 trijumfa.

Vonova je u superveleslalomu u Kortini, kao i dan ranije u spustu, bila klasa za sebe. Do trijumfa je došla u vremenu od 1:27.03 minuta, sa 85 stotinki prednosti u odnosu na aktuelnu šampionku Svetskog kupa Anu Feninger. Njima dvema se na podijumu pridružila Tina Vajrater iz Lihtenštajna, koja je bila 92 stota dela sekunde iza Amerikanke.

Iza najbolje tri našle su se vodeća u generalnom plasmanu Tina Maze i Kornelija Hiter iz Austrije, koje su podelile četvrto mesto i sa 99 stotinki zaostatka bile poslednje unutar sekunde od Vonove. Šesta je bila Švajcarkinja Lara Gut, ispred Kajse Kling iz Švedske, dok su Austrijanka Elizabet Gergl i Nađa Fankini iz Italije podelile osmo mesto, a još jedna Austrijanka Niklol Hosp kompletirala prvih deset.

Svetski kup u konkurenciji skijašica nastavlja se St. Moricu predstojećeg vikenda.

 

Komentari