Vesti Alpsko skijanje SK - Dva postolja Filipa Zubčića na trkama veleslaloma u St.Katarini

Alpsko skijanje SK - Dva postolja Filipa Zubčića na trkama veleslaloma u St.Katarini

Santa Caterini, ITA | 08.12.2020.
St Katarina Zipcic dec2020b

U utorak 08. decembra 2020. u italijanskoj Santa Caterini vožen je treći veleslalom sezone Svetskog kupa u alpskom skijanju u konkurenciji skijaša.

Pobedio je Marco Odermatt, dok je Amerikanac Tommy Ford bio drugi. Ali priča dana u veleslalomu u Santa Caterini je, kao i u prvoj trci, bio hrvatski skijaš Filip Zubčić, koji je ovu trku završio kao treći nakon što je posle prve vožnje bio na tek 21. poziciji.

Čudo, pravi sportski podvig izveo je najbolji hrvatski skijaš u drugoj vožnji. Kad je došao red na njega, krenuo je odlučno, u prvom delu staze bio nešto rezervisaniji, ali onda je u donjem delu pustio gas, odskijao fenomenalno i prednost pred tada drugoplasiranim Norvežaninom McGrathom povećao na 49 stotinki.

Ovaj rezultat druge vožnje je obećavao da će ostvariti značajan napredak u odnosu na prvu vožnju, ali da će ga taj nastup dovesti do mesta na pobedničkom postolju - tome se verovatno ni sam Zubčić  nije nadao.

I na kraju su stotinke odlučivale. Filip je za pobednikom zaostao 75 stotinki, drugoplasirani Amerikanac Ford 73, a iza Zubčića su na ostali četvrtoplasirani Švajcarac Loic Meillard (+0.78) i petoplasirani Alexis Pinturault (+0.82).

Zubčić je tako na sjajan način zaključio nastupe u Santa Caterini osvojivši treće mesto nakon subotnje pobede. Prvog takmičarskog dana Zubčić je prvu vožnju završio na šestom mestu, a fantastična druga vožnja osigurala mu je drugu pobedu u Svetskom kupu u karijeri.  

Ski centar Santa Caterini je preuzela organizaciju ova dva veleslaloma od francuskog Val d'Iserea.

Poredak u veleslalomu:
1. Marco Odermatt (Švicarska) 240 bodova
2. FILIP ZUBČIĆ (HRVATSKA) 182
3. Loic Meillard (Švicarska) 145
4. Lucas Braathen (Norveška) 142
5. Alexis Pinturault (Francuska) 140
...
Ukupni poredak:
1. Marco Odermatt (Švajcarska),
   Alexis Pinturault (Francuska) 240 bodova
3. Filip Zubčić (Hrvatska) 208
4. Henrik Kristoffersen (Norveška) 156
5. Lucas Braathen (Norveška) 155
6. Loic Meillard (Švajcarska) 145
7. Žan Kranjec (Slovenija) 134
8. Tommy Ford (SAD),
   Alexander Schmid 129
10. Gino Caviezel 102...

       Izvor: Dnevnik   Foto: Afp

 

Komentari