Vesti Alpsko skijanje - Prva pobeda Patrika Kinga u Svetskom kupu

Alpsko skijanje - Prva pobeda Patrika Kinga u Svetskom kupu

Beaver Creek, USA | 07.12.2013. | b92.net
peterfilbc

Švajcarski skijaš Patrik King došao je do svoje prve pobede u Svetskom kupu, pošto je slavio u superveleslalomu u američkom Biver Kriku. 29-godišnji King je do prvenca došao u vremenu od 1:21.73 minuta na trci koju su obeležila brojna iznenađenja.

Jedno od njih priredio je i Austrijanac Otmar Štridinger, koji je zauzeo drugo mesto, sa 24 stotinke zaostatka u odnosu na Kinga, dok su treće mesto podelili Hanes Rajhelt iz Austrije i Italijan Peter Fil.

Drugi dan takmičenja u Biver Kriku obeležila su velika iznenađenja, od kojih je sigurno najveća trijumf Kinga. Švajcarac je bio tek 28. na stazi, a do trenutka kada se on našao na startnoj kapiji vođstvo su delili Rajhelt i Fil. Ipak, čak ni kada su prvih 30 takmičara završili trku niko od skijaša koji su držali pozicije koje vode na podijum nisu mogli da se opuste. To je potvrdio i Štridinger, koji je imao startni broj 45, a za 14 stotih delova sekunde je nadmašio Rajhelta i Fila.

Iza najbolje četvorice našao se domaći skijaš Ted Ligeti, a pratili su ga Francuz Tomas Mermilo-Blondan i pobednik spusta voženog u petak Aksel Lund Svindal iz Norveške. Među prvom desetoricom našli su se i Verner Hel iz Italije, Norvežanin Ćetil Jansrud i još jedan austrijski skijaš Matijas Majer.

Zanimljivo je da je aktuelni osvajač Svetskog kupa Marsel Hiršer, koji se do sada koncentrisao samo na tehničke discipline, ove sezone odlučio da skija i nekoliko superveleslaloma. Prvi je bio upravo u Biver Kriku, a Austrijanac je na kraju zauzeo 16. mesto, u vremenu od 1:23.02 minuta.

U generalnom plasmanu trenutno vodi Svindal sa 336 bodova, a prate ga King sa 206 i Rajhelt, koji je sakupio 202. U poretku supeveleslaloma, prvi je King sa 145 bodova, ispred Svindala koji ima 136.

Takmičenje u Biver Kriku nastavlja se u nedelju, za kada je zakazan veleslalom.

 

Komentari