Vesti Alpsko skijanje - Ovog vikenda trke u Kicbilu i Kortini d'Ampeco

Alpsko skijanje - Ovog vikenda trke u Kicbilu i Kortini d'Ampeco

Cortina d'Ampezzo, ITA ; Kitzbuehel,AUS | 19.01.2018. | eurosport.rs
kitz cort 2018

U petak 19. januara na programu su trke za FIS Svetski kup na mitskim lokacijama, devojke će se nadmetati u Kortini d'Ampeco, dok će muškarci testirati izdržljivost i hrabrost na Štrajfu u Kicbilu.

Kortina d’Ampeco je nezaobilazna stanica na turneji FIS Svetskog kupa. U podnožju Tofane stene u Dolomitima, nalazi se start jedne od najlepših spust i super-veleslalom staza u FIS sezoni za devojke. Nakon samo 20 sekundi vožnje, takmičarke, brzinama od 130km/h prilaze segmentu staze sa najvećim gradijentom, od čak 64%, gde ih očekuje let od oko 40 metara na Duka d’Aosta skoku, a kada ateriraju na pistu sledi serija levih i desnih zaokreta, sve do “Grande kurve”, ključne i tehnički veoma zahtevne sekcije staze, jer skijašice trpe veliku centrifugalnu silu na kontra nagibu, odnosno, prostora za greške nema, jer svaka može značiti pad, a neophodno je zadržati visoku putanju na izlasku.

Planina Hanenkam, na kojoj pobedu sanja svaki alpski skijaš, od petka do nedelje biće domaćin FIS Svetskog kupa za alpske skijaše. Trke će se voziti na tri staze, od kojih je najozloglašenija ona za spust, legendarni Štrajf. Staza se ne nalazi na velikoj visini, start je na 1.665m, dužina je 3.312m, a na jednom mestu nagib iznosi zastrašujućih 85%.

Štrajf nije samo pista na Hanenkam planini iznad Kicbila, već je to lokacija na kojoj su u poslednjih 76 godina viđeni nezaboravni trenuci slavlja, kao i uznemirujuće scene zbog teških padova takmičara. Ono što je Vimbldon za tenis ili Monte Karlo za Formulu 1, to je Kicbil u alpskom skijanju, monumentalno takmičenje koje može da stvori, ali i da prekine skijašku karijeru.


Plan direktnih prenosa:

Petak 19. januar 2018
10:15 Kortina d`Ampeco, Italija Spust žene
11:30 Kicbil, Austrija Super-G muškarci

Subota 20. januar 2018
11:30 Kicbil, Austrija Spust muškarci

Nedelja 21. januar 2018
10:30 Kicbil, Austrija Slalom mupkarci 1.trka
11:30 Kortina d`Ampeco, Italija Super-G žene
13:15 Kicbil, Austrija Slalom muškarci 2.trka

 

Izveštaji sa trka:

 


Petak 19. januar 2018    Kicbil, Austrija - Super-G muškarci    

Norveški skijaš Aksel Svindal pobedio je superveleslaloma u Kicbilu u okviru Svetskog kupa. Svindal je dominirao u trci, čiji je početak odložen zbog lošeg vremena. Norvežanin je pobedio s vremenom minut, 30 sekundi i 72 stotinke.
Drugo mesto osvojio je njegov zemljak Kjetil Jansrud koji je zaostao za 0,50 sekundi, dok je treći bio Austrijanac Matijas Majer sa 0,56 sekundi zaostatka za pobednikom.

Petak 19. januar 2018  Kortina d`Ampeco, Italija - Spust žene

U italijanskom ski-centru Cortina d’Ampezzo, na stazi Tofane, dame su vozile prvi spust. Sofia Goggia (ITA), pobjednica iz Bad Kleinkirchheim-a je ponovo postala „NUMERO UNO“.
Ex-šampionka, super ski-star, Lindsey Vonn je zbog jedne ozbiljne greške stigla druga. Treća je bila trenutno najkompletnija i ubjedljivo prva u ukupnom plasmanu, Mikaeala Shiffrin (USA).  


Subota 20. januar 2018    Kicbil, Austrija - Spust, muškarci

Čuda se ne dešavaju često, ali se ipak događaju. Za senzaciju u spustu u Kicbilu pobrinuo se Nemac Tomas Dresen koji je do trijumfa bukvalno došao iz „vedrog neba” preskočivši pravu gomilu velikih favorita. Tako je postao prvi nemački skijaš koji je pokorio čuvenu stazu Štrajf još od daleke 1979. kada je to ostvario Sep Ferstal.

- Zaista ne mogu da verujem šta se ovo dogodilo. Mislim da će mi biti potrebno mnogo noći i dana p da shvatim šta sam juče učinio. Naravno da je ovo ostvarenje mog davnašnjeg sna... Neverovatno... Najiskrenije, zaista sam iznenađenjem ovom pobedom. Kad sam u cilju video da sam bio najbrži, pomislio sam da je to neka šala.

Švajcarac Beat Fojc imao je drugo najbrže vreme dok se na najniži stepenik pobedničkog postolja popeo Austrijanac Henes Rajhelt.

Subota 20. januar 2018   Kortina d`Ampeco, Italija - Spust žene

Lindzi Von pobedila je u spustu voženom u italijanskoj Kortini d'Ampeco u okviru Svetskog kupa. Do 12. slavlja u ovom ski centru, odnosno 79. u karijeri Amerikanka je došla sa rezultatom 1:36,48.

Drugo mesto osvojila je Tina Vajrater iz Lihtenštajna sa 0,92 sekunde zaostatka, dok je treća bila Amerikanka Džeklin Vajls (+0,98). Italijanka Sofija Gođa, pobednica dva prethodna spusta, nije završila trku, dok je vodeća u generalnom plasmanu, američka skijašica Mikaela Šifrin bila sedma.


 Nedelja 21. januar 2018    Kicbil, Austrija - Slalom, muškarci  

Norvežanin Henrik Kristofersen pobedio je u trci slaloma u Kicbilu, za prvi trijumf u Svetskom kupu ove sezone. Kristofersen je posle po tri treća i druga mesta konačno uspeo da pobedi lidera u generalnom poretklu Marsela Hiršera.

Austrijanac je bio drugi, dok se na podijum u zavejanom Kicbilu popeo i Švajcarac Danijel Jule.

Kristofersen je vodio posle prve vožnje sa 0,10 sekundi ispred Mihaela Mata, dok je treći bio Hiršer. Mat je u drugoj promašio kapiju i ostao bez plasmana, dok Hiršer nije uspeo da nadoknadi zaostatak, ostao je 0,97s iza Norvežanina.

Nedelja 21. januar 2018  Kortina d`Ampeco, Italija - Super G, žene

Švajcarska skijašica Lara Gut pobedila je u superveleslalomu u Kortini Dampeco, za prvi trijumf ove sezone. Gut je slavila u Svetskom kupu posle skoro godinu dana, a nakon operacije kolena koju je imala prošle sezone.

Uprkos sažnom vetru, Gut je bila brža 0,14 sekundi od Italijanke Johane Šnarf, dok je treća bila Austrijanka Nikol Šmidhofer.

S druge strane, rekorderka Kortine sa 12 pobeda Lindzi Von kroz cilj je prošla sa šestim vremenom, 0,37s iza Gut.

Liderka Svetskog kupa Mikaela Šifgron je promašila kapiju na sredini staze i ostala bez plasmana, a domaća favoritkinja Sofija Gođa se zakucala u kapiju pa takođe nije završila trku.

Šifrin je zadržala 876 poena prednosti ispred Tine Vajrajter iz Lihtenštajna u SK, kojoj je prvo mesto u Super-G preuzela Gut.

Komentari