Vesti Alpsko skijanje - Dominacija Norvežana u Val d'Iseru

Alpsko skijanje - Dominacija Norvežana u Val d'Iseru

Val d'Iser, FRA | 04.12.2016. | b92.net
svindal jansurd nov2016

Ovog takmičarskog vikenda skijaši su vozili trke u francuskom Val d'Iseru kao zamena za otkazane trke koje su se trebale voziti u američkom Biver Kriku.

Superveleslalom - petak 02.12.2016.
Norveški skijaš Ćetil Jansurd slavio je na prvom superveleslalomu sezone u francuskom Val D'Izeru. Jansurd je trijumfovao sa 17 stotinki prednosti nad zemljakom Akselom Lundom Svindalom, dok je treći bio Italijan Domink Paris.  Norvežanin je sedmi put u karijeri slavio u "super-džiju", dok je Svindal bio prvi put na stazi posle godinu dana pauze zbog operacije prednjih ukrštenih ligamenata kolena.

Prošlogodišnji osvajač Kristalnog globusa u superveleslalomu Aleksandar Amot Kilde trku je završio na tek 20. poziciji.

Spust - subota 03.12.2016.
Na istom mestu u subotu, na programu je bila spust trka. Norvežanin Ćetil Jansrud ostvario je dvostruku pobedu u Val D'Izeru, jer je nakon trijumfa u superveleslalomu, najbolji bio i u ovoj trci. Jansurd je u prvom spustu sezone trijumfovao ispred Italijana Petera Fila sa 0,26 sekundi prednosti, dok je treće mesto osvojio njegov zemljak Aksel Lund Svindal sa +0,33s.

Tako je Norveški tandem pokorio Val D'Izer jer su i u petak uveče obojica bili na pobedničkom postolju u "super-džiju". Opet su se mučili Austrijanci koji nisu imali nijednog skijaša u prvih 15, u prvom spustu u francuskom skijalištu u poslednjih deset godina.

Val D'Izer je ovog vikenda domaćin tri trke Svetskog kupa jer su ranije otkazana dešavanja u Biver Kriku, zbog nedostatka snega u Koloradu.

Veleslalom - nedelja 04.12.2016.
Takmičarski program skijaša u Val d'Iseru je završen u nedelju, a na programu je bio veleslalom na kome je Francuski skijaš Matje Fevr ostvario je prvu pobedu u karijeri u Svetskom kupu. On je iznenadio lidera u generalnom poretku Marsela Hiršera.

On je bio za 0,49 sekundi brži od Austrijanca, dok se na pobedničkom postolju našao još jedan domaći predstavnik Aleksis Pinturo sa +1,11 sekundi.

Sjajan dan za Francuze zaokružili su Tomas Fanara i Viktor Mutaf-Žande na četvrtoj i petoj poziciju, takođe ispod dve sekunde zaostatka.

Hiršer je imao prednost od 0,01 sekundi posle prve vožnje, ali je podbacio u drugoj, imao tek četvrti rezultat skoro pola sekunde zaostatka za Fevrom.

Prethodna dva dana u Val D'Izeru obeležili su Norvežani, Ćetil Jansrud je ostvario pobede u superveleslalomu i spustu, a oba puta na pobedničkom postolju našao se i povratnik Aksel Lund Svindal.

Skijaši sezonu nastavljaju za sedam dana na istom mestu, a na programu su opet veleslalom i slalom.

U generalnom poretku SK Hiršer je i dalje lider sa 280 bodova, ispred Jansrud koji ima 200 bodova, dok je do treće pozicije stigao Pinturo sa 184.

 

Komentari