Vesti Alpe d'Huez, FRA - Dolina povezana sa skijalištem preko mesta Oz.

Alpe d'Huez, FRA - Dolina povezana sa skijalištem preko mesta Oz.

Alpe d'Huez, FRA | 11.06.2020. | Skijanje.rs
about alpe d huez maps3c

Nakon višegodišnjih proučavanja opravdanosti, u septembru 2019 je započela gradnja gonolske žičare - telekabine "Eau d'Olle Express". Ova gondola će sa 8 minuta vožnje povezati mesto Allemont u podnožju u istoimenoj dolini sa skijaškom stanicom Oz u ski sektoru Oz-Vaujany, odnosno šire sa poznatim francuskim Grand ski domenom Alpe d'Huez koji obuhvata 250km skijaških staza.

Izgradnja gondole vredne 16 miliona eura biće završena do početka zimske sezone 2020/2021, radiće cele godine u funkciji letnje i zimske turističke ponude i predstavljaće važnu poluga za razvoj doline Eau d'Olle.

Zrasa nove gondole "Eau d'Olle Express"

Projekt se temelji na pokrivenom parkiralištu sa 200 mesta u blizini željezničke stanice u mestu Allemont. Do njega se lako stiže i putem kroz dolinu, a od Grenobla ima oko 45 minuta vožnje.

Od Grenobla za 45'

Allemont, mesto polazne stanice gonole se nalazi na 732 m/nv, a žičara će izvlaćiti do Oza na 1.350 m/nv sa visinskom razlikom od 618 m. Dužina trase je 2.950m a kapacitet instalacije je 2000 osoba na sat. Polazna i izlazna stanica su već izgrađene, tokom ovog leta se nastavlja sa daljom izgradnjom.



Zahvaljujući mreži povezanih gondola, sada se sistemom žičara može pešice (pa i sa skijama i koferima) doći iz doline do samog centra Alpe d'Huez i na taj način se izbegne teška putna deonica kojim se uz pomoć 20-tak serpentina sada stiže do ovog ski centra koji se nalazi u departmanu Rhone-Alpes.

Pogledajte detalje - video:

.

 

Galerija slika

Komentari