Utisci i Reportaže Ski skokovi - Pobednički gen u porodici Prevc, kao da ne znaju za poraze

Ski skokovi - Pobednički gen u porodici Prevc, kao da ne znaju za poraze

SLO | 24.05.2016. | Saša Jadranin, blic.rs
braca Prevc 593

Neopisiv je osećaj kada vam se dete nađe na pobedničkom postolju u bilo kom sportu, ali kakav je osećaj kada se na istom podijumu na koji staje troje ljudi nađe dvoje vaše dece? Pitajte Božidara i Julijanu Prevc.

Krajem 2015. godine istoriju ski skokova ispisala su slovenačka braća Prevc, Peter i Domen, zauzevši prva dva mesta na takmičenju Svetskog kupa u Švajcarskoj. Tako su postali prva braća na pobedničkom postolju u istoriji kada je u pitanju ovaj zimski sport.

Neprikosnoven ove sezone, Peter Prevc, najstariji od petoro dece Božidara (Dareta) i Julijane, sa porodicom živi u rodnom selu Dolenja Vas. Ono broji oko 500 stanovnika i u njemu u žitelji obrađuju zemlju, a otac Dare vodi dve firme u obližnjem gradu. Peter je poznat kao neko ko voli da putuje, pa je pre dve godine automobilom obilazio SAD i posetio sunarodnika, NBA košarkaša Gorana Dragića.

Drugi sa postolja na takmičenju u Švajcarskoj, Domen, mlađi je od apsolutnog lidera sveta, svog brata, čitavih sedam godina. Zanimljiv je podatak da je trećeplasirani sa takmičenja u Engelbergu, čuveni 43-godišnji Japanac Norijaki Kasai, bio stariji od preostale dvojice sa postolja koja su zajedno imala 39 godina.

Cene Prevc, srednji od slovenačke braće, takođe se bavi ski skokovima, međutim iako je tri godine stariji od Domena, a četiri mlađi od Petera nije uspeo da se probije do samog svetskog vrha u ovom sportu. U mlađim kategorijama upravo je on važio za jednog od talentovanijih skakača na planeti.

Nika Prevc, četvrto po startosti dete u porodici, takođe je uspešna sportiskinja. Desetogodišnja skijašica prvakinja je svoje države za uzrast do 11 godina.

Najmlađa u porodici, Ema, još nije stala na skije, ali ova šestogodišnja devojčica će teško uspeti da se odupre pritisku oca. On je ubeđuje da krene stopama starijih članova porodice, pa samim tim ne bi bilo iznenađenje da i nju za nekoliko godina vidimo u samom vrhu ovog zimskog sporta.

Veliku podršku sportistima iz porodice Prevc pružale su mnogobrojne slovenačke kompanije koje su glavni sponzori sportske opreme, pre svega Peteru i Domenu.

Uvek su članovi porodice Prevc isticali koliko im znači to što Slovenija čini za njih i koliko su ponosni na svoju državu, kao i to da je nikada ne bi napustili.

Ova slovenačka porodica u svojim vitrinama trenutno poseduje dve olimpijske medalje, jednu srebrnu i jednu bronzanu, a obe je u dom sa Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju pre dve godine doneo neprikosnoveni Peter.

           Saša Jadranin,  sport.blic.rs


Peteru Prevcu dodeljen Zlatni orden zasluga Slovenije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je u utorak 24. maja 2016. u ceremoniji u predsedničkoj palati dodelio Zlatni orden zasluga Slovenije skijaškom skakaču Peter Prevcu za izuzetna sportska dostignuća, doprinosu promociji Slovenačkog sporta.

 

Komentari

featureImg
Od državnih do olimpijskih simbola

Naš olimpijski komitet je tokom minulih 100 godina „menjao” zemlje i nazive, a još znak koji su na grudima nosili olimpijci Olimpijski komitet...

featureImg
Almanah ZOI 84

Naslov:  *Almanah ZOI 84* Autori:  Peter Hudobivnik, Franci Kmetič, Darko Koren, Boris Ljubič, Majda Nosan, Andrej Novak, Jasmin Petan, Franek Trefalt i Stane...

featureImg
Alkohol, skije i strme padine ne idu zajedno

S početkom prave zime stiže i mnogima omiljena sezona skijanja tokom koje će se sa porodicim ili prijateljima uputiti na neku od...

featureImg
Sistem koji vas tera napred

Uredaj koji vas zvukom obaveštava da niste dovoljno nagnuti napred u pancericama? Da, i to postoji! Uredaj se zove Forward Ski System...

featureImg
Razvoj skijanja na Turjaku - Rožaj

Kada je u sklopu nekadašnjeg GIR-a, formirano preduzće za ugostiteljstvo i turizam, raspolagalo je sa 360 ležaja u dva hotela »B« kategorije...